תינוק חדש מביא איתו אין סוף דילמות, שאלות ורגעים של מבוכה וחוסר אונים. אל תדאגו, אתם תתמודדו בהצלחה עם כולם; כשיגיע השני, כבר תרגישו מומחים ותייעצו להורים צעירים וחדשים שנפגשים עם הקשיים בפעם הראשונה. ובכל זאת, לכולם יש פעם ראשונה. בחרנו את חמש ההתמודדויות שכל הורה לתינוק יכיר בשלב כלשהו בשנה הראשונה, וצרפנו מדריך מקוצר שיסביר איך לנצח אותן.
גזים
מה עושים? הקפידו ואל תתפשרו על גרעפס אחרי כל האכלה של התינוק - כדי לעזור לו לשחרר גזים מדרכי העיכול. עיסויים עדינים בבטן וכן תנועה, אם על ידי הליכה עם התינוק במנשא או על כדור הפיזיו, יכולים גם הם לעזור. ישנם סוגי תמ"ל שמיועדים לתינוקות שמערכת העיכול שלהם רגישה במיוחד, ויכולים להקל גם הם על הסבל של הקטנים ועדיף כאלו המכילים פרוביוטיקה שמסייעת להקלה על העיכול.
שינה
כולנו שמענו על התינוק שישן כמו תינוק מגיל 0, אבל רובנו לא זכינו להכיר אותו באופן אישי. רוב ההורים הטריים סובלים בעיקר מחוסר שינה, וגם אם אחרי כמה חודשים העניינים יתמתנו קצת והתינוק ילמד לישון פרקי זמן ממושכים יותר, הרי שבחודשים הראשונים אין יום ואין לילה. לנושא הלילות אין, כמובן, פתרון קסם. בחודשים הראשונים התינוק אמנם ישן מעל ל-10 שעות ביממה אבל ללא תבנית מסודרת של יום ולילה.יועצות שינה ממליצות להתחיל לעבוד עם תינוקות על הירדמות עצמאית רק מגיל חמישה או שישה חודשים. ולכן, בינתיים פשוט התאזרו בסבלנות ונסו לקבל כמה עזרה שאתם יכולים, כזו שתאפשר לכם לקחת הפסקות קצרות של מנוחה ולצבור אנרגיה.
האכלה
מתי הוא אכל ומתי הוא צריך לאכול שוב? האם נתתי יותר מדי, ועכשיו תכאב לו הבטן? האם העובדה שהוא פלט מסמנת שהוא אכל יותר מדי? מתי מתחילים להוסיף מזונות נוספים לתפריט מלבד חלב אם או תמ"ל? תינוק קטן מעלה שאלות גדולות בנוגע לתזונה שלו, כיוון שקשה מאוד לקבל ממנו משוב מהימן בנושא משמעותי כל כך. בגדול, אם בבדיקות התקופתיות בטיפת חלב התינוק שלכם עולה יפה בעקומות ,אם הוא אתם מחליפים לו כ-6 חיתולים רטובים ביום אתם יכולים קצת לשחרר. זכרו שהוא נולד עם מנגנון טבעי של רעב ושובע והוא יודע הכי טוב לווסת את הכמויות שהוא צריך לאכול ולכן תנו לו לאכול לפי דרישה – למדו לזהות האם הוא בוכה מרעב או מסיבה אחרת ומנגד אל תנסו להמשיך ולהאכילו במידה והוא מראה לכם שהוא כבר שבע (מוציא את הבקבוק מהפה, מסובב את הראש הרחק מהאוכל, סוגר את הפה). אנחנו מבטיחים לכם שכשתגיעו לילד השני זה כבר יהיה ברור לכם לחלוטין.
שכיבה על הבטן
בכל ביקור בטיפת חלב תישאלו על ידי האחות האם וכמה זמן שוהה הבייבי שלכם על בטנו בזמן שהוא ער. הורים לתינוקות פחות ערניים וקפיציים לא אוהבים את השאלה הזו מהסיבה שהתינוקות שלהם לא אוהבים את התנוחה הזו ויש אף כאלו שבוכים בכל פעם כשמשכיבים אותם על בטנם;. מה עושים? מתעקשים. שכיבה על הבטן, ולו לזמן קצוב ומוגבל בכל יום, תורמת תרומה משמעותית להתפתחות המוטורית של הילד, להתפתחות שרירי החזה והכתפיים שלו, ויש לה השפעה מכרעת על ההתקדמות שלו לקראת זחילה ,עמידה והליכה בהמשך. השכיבו אותו על הבטן והניחו מול עיניו משחקים שימשכו את תשומת לבו, נסו לשכב מולו כשפרצופכם קרוב לשלו ולדבר אליו על מנת שיחוש בקרבתכם מה שיחזק את בטחונו ואת הסיכוי שירים את עיניו (ואת ראשו תוך כדי).
שיניים
הגזים נגמרו? ברוכות הבאות, שיניים! העינוי החדש של התינוק שלכם, ובעקבות זאת גם שלכם, היא הבקיעה של שיני החלב הקטנטנות והחמודות שידירו מעיניכם שינה בלילות. גם לכאבי שיניים יש כל מיני פתרונות – יש תרופות סבתא ויש תכשירים הומאופטיים ויש נשכנים – ויש, כמובן, משככי כאבים. וכמו שאר הצרות שפירטנו כאן, גם זו תעבור – ותשאיר מאחוריה רק זיכרונות חמוצים-מתוקים של התחלה מבלבלת ומאתגרת לחיים חדשים, שעוד יהיו בהם הרבה-הרבה רגעים של אושר.