את מבשלת את הביצים עד שיוצא עשן, מייבשת למוות את הסטייק ומחביאה מעצמך את הסיגריות גבוה גבוה בארון. צמצמת למינימום את השימוש בסלולרי, את מקפידה לשבת רחוק מהלפטופ – אבל מה עם מדף הקוסמטיקה שלך?

אישה בהריון מורחת קרם (צילום: istockphoto)
לא לפני שקראת טוב טוב את התוויות|צילום: istockphoto

חשוב שתדעי: גם בקרמים ותכשירים תמימים למראה יכולים להסתתר חומרים שאת מאוד לא רוצה בסביבת העובר שלך. קבלי רשימה של חומרים אסורים – כולל השמות שלהם כפי שהם רשומים על התווית - כדי שתדעי ממה להיזהר.

1. רטינול A.
נמצא ב:
קרמים לפנים, פילינגים, תכשירי אנטי אייג'ינג. הרטינול הוא נגזרת של ויטמין A, שמאיץ את התחדשות תאי העור, ומונע מהקולגן להידלדל ולפגוע בגמישות העור.

למרבה הצער, מינונים גבוהים שלו עלולים להזיק לעובר. לא ברור מהו המינון שאסור לעבור, ולכן ההמלצה היא להימנע לחלוטין. בנטילה דרך הפה (כמו בתרופת העור רואקוטן, נגד אקנה) הסיכון מוחשי הרבה יותר, ומחקרים הראו קשר ברור בין נטילת התרופה למומים בעובר. 

"כל הנגזרות של ויטמין A נחשבות טרטוגניות, ולכן מומלץ לא להשתמש בהן בזמן ההריון, ואפילו כמה חודשים לפניו", מסכמת ד"ר חגית קליגר, מנהלת המרפאה לייעוץ תרופתי בהריון ובהנקה בבית החולים ליס, המרכז הרפואי ת"א.

על התווית:

Differin (adapelene)
Retin-A, Renova (tretinoin)
Retinoic acid
Retinol
Retinyl linoleate
Retinyl palmitate
avage -Tazarotene
Tazorac

2. חומצה סליצילית.
נמצאת ב:
מי פנים, סבוני פנים, פילינגים.

החומצה הסליצילית שוברת את הקרטין, החלבון שמכסה את העור, ובכך מסלקת תאים מתים. בנוסף יש לה השפעה אנטי דלקתית, והיא מפחיתה אדמומיות בעור. כמו עם הרטינול, גם כאן נטילה של החומצה הסליצילית דרך הפה מסוכנת ואסורה בהחלט בהריון.

לגבי שימוש חיצוני, הדעות חלוקות. יש מי שסוברים כי שימוש שטחי, כמו למשל ניקוי הפנים במי פנים פעמיים ביום, לא מהווה סיכון, ואחרים מעדיפים להמליץ לנשים להימנע כליל. גם בשימוש החיצוני יש מדרג: בעוד שקרמים ומי פנים נספגים פחות בעור, פילינגים ומסכות עלולים להכניס כמות גדולה יותר של חומר למחזור הדם, ולכן יש להיזהר בשימוש בהם, או לדחותו לאחר ההריון.

על התווית:

Salicylic acid
Beta hydroxy acid
BHA

3. סויה.
נמצאת ב:
קרמים לפנים ותחליבי גוף.

אם נבהלת מהחומצות והנגזרות בסעיפים הקודמים, והחלטת ללכת על מוצרים טבעיים – שימי לב שגם הם עלולים להזיק. במקרה של הסויה לא מדובר על נזק לעובר, אלא דווקא לך - וליתר דיוק, לעור הפנים שלך.

הסיבה: אפקט האסטרוגן של הסויה, שעלול להחמיר את הפיגמנטציה שחלק מהנשים סובלות ממנה ממילא בהריון. לשמן ברגמוט (BERGAMOT), פרי הדר בעל ריח ייחודי שנמצא בשימוש נרחב בתעשיית הקוסמטיקה, יש אפקט דומה. למרבה הצער, הימנעות מהסויה לא מבטיחה פנים חלקות. "בהריון גם כך יש בגוף כמויות עצומות של אסטרוגן, כך שמי שיש לה נטייה לפתח פיגמנטציה לא צריכה קרם עם סויה כדי שיתחילו לה כתמים", אומרת ד"ר קליגר.

 על התווית:

Lethicin
Phosphatidylcholine
Soy
Textured vegetable protein -TVP

4. חומרים נגד חצ'קונים.
השגעת ההורמונלית של ההריון יכולה לגרום גם לבובות חרסינה לפתח פני פיצה. למרבה האירוניה, חצ'קונים ופצעונים למינהם נפוצים בעיקר בשליש הראשון, הרגיש ביותר להשפעה של חומרים זרים.

מרואקוטן כבר הזהרנו, אבל מה עם התכשירים הסטנדרטיים, שנמכרים בלי מרשם? הכלל הוא: לא להשתמש בשום דבר שלא שוטפים מיד. לכן, כל המשחות בסגנון אוקסי, סטיקים לייבוש פצעים ותחליבים מרפאים שמניחים ושוכחים – אסורים.

תרחיצי פנים ומי פנים מותרים. ברובם יש חומצה סיליצילית (זוכרים?), אבל רופאי עור טוענים שריכוש של עד 2% אחוזים הוא בטוח, גם בשליש הרגיש. "גם כאן, כל מה שקשור לויטמין A ונגזרותיו השונות אסור מחמת הספק", מחדדת ד"ר קליגר.

על התווית:

Beta hydroxy acid
BHA
Differin (adapelene)
Retin-A, Renova (tretinoin)
Retinoic acid
Retinol
Retinyl linoleate
Retinyl palmitate
Salicylic acid
Tazorac and avage (Tazarotene)
Tretinoin

איפור (צילום: jupiter images)
ליתר בטחון, תבדקי שוב את הרכיבים|צילום: jupiter images

5. איפור.
אם זרקת חצי ממדף הקוסמטיקה, תכסי את מה שנשאר באיפור. רק שימי לב שאת בוחרת איפור שמצויין עליו במפורש noncomedogenic או nonacnegenic, כלומר – לא סותם נקבוביות, ולכן לא יכול להיספג ולהזיק, וכמובן ללא רטינול או חומצה סיליצילית.

אם את רוצה ללכת לחומרא את יכולה להסתפק באיפור מינרלי, שנשאר על שכבת העור העליונה ואינו נספג כלל.

על התווית:

Differin (adapelene)
Retin-A, Renova (tretinoin)
Retinoic acid
Retinol
Retinyl linoleate
Retinyl palmitate
avage (Tazarotene)
Tretinoin
Tazorac

ומה לגבי מדף התרופות? קבלי מדריך חורף הריוני