"תזהרו על הראש", הוא המשפט הקבוע שנאמר על כל תינוק שנולד. הראש עדין והמרפסים עדיין פתוחים ורכים. המרפסים, הם אלו שעוזרים לראש לצאת בתעלה והם אלו שנותנים למח ולגולגולת את מקומם לגדול, עד שמגיע לגודל שלו והם נסגרים.

המרפס\ או בשמו הלועזי "פונטנלה", הוא הרווח שבין עצמות הגולגולת של התינוק, בדיוק כמו ספרו של מאיר שלו, "פונטנלה". אך מה קורה אם המרפס לא נסגר? לשם כך, שוחחנו עם ד"ר יעקב זאוברמן, נויכירוג בכיר וד"ר מיכל צימר שטרן, רופאה בכירה, מבית החולים ספרא שיבא לילדים.

למה חשוב שהמרפס ייסגר?

ד"ר זאוברמן: "הגולגולת גדלה בצורה מהירה בשנה הראשונה לחיים. בהמשך הגדילה מתונה ואיטית עד גיל ההתבגרות. הוא נסגר עם תום התקופה של הגדילה המהירה, הממוצע של סגירת המרפס הוא שנה, אך לעיתים נדירות גם בגיל שנתיים. גיל הסגירה איננו משמעותי ויש כאלה שחורגים גם לכוון גיל שנתיים. אולם, כשנסגר  מאוחר חשוב לבדוק האם עקומת היקפי הראש לא חורגת (קפיצה בין עקומות). והאם מבנה הראש תקין. במידה ועקומת היקפי הראש חורגת כלפי מעלה צריך לחשוד בהידרוצפלוס, שזו הצטברות נוזלים בחדרי המוח, שדורשת טיפול. במידה ומבנה הראש לא תקין צריך לחשוד בסגירה מוקדמת של אחד מתפרי הגולגולת".

עד כמה זה נפוץ מרפס פתוח מעל גיל שנה וחצי?

ד"ר צימר שטרן: "עד גיל שנה וחצי ייסגר המרפס הקדמי אצל מרבית הילדים. עד גיל שנתיים המרפס הקדמי יהיה סגור בקרב כ95 אחוזים מהם. מחלה משמעותית לרוב לא תתבטא רק במרפס פתוח. בשלב הראשון רופא הילדים יפנה לבדיקות המעבדה וההדמיה שצוינו מוקדם יותר ובהתאם לתוצאות ושקלול הנתונים, יוחלט על הצורך בהמשך בירור".

>> רוצים לדעת עוד? האם אסור לדעת בראש של התינוק

האם זה נפוץ?

ד"ר זאוברמן: "מרפס תמיד נסגר. נדיר מאוד שמרפס נסגר בגיל שנתיים ואין מבוגרים עם מרפס פתוח. לעתים נדירות, המרפס נסגר בגיל שנתיים או קצת לאחריו".

מתי  אמורה להידלק להורים נורה אדומה למרפס פתוח?
ד"ר זאוברמן: "נורה האדומה צריכה להידלק לאחר אי תקינות במדדים כמו עקומת היקפי הראש, התפתחות ומבנה הראש"

ד"ר צימר שטרן: "במקרה שבו ישנה עליה לא תקינה בהיקפי הראש' מרפס שלא נסגר או לחילופין מרפס שנסגר מוקדם מידי יש לפנות להערכת רופא ילדים. רופא הילדים ייקח בחשבון את כלל הממצאים לרבות התפתחות התינוק ומחלות נלוות ויחליט על בירור בהתאם".

מה הסיכונים במרפס שפתוח?

גם ד"ר צימר שטרן וגם ד"ר זאוברמן מסכימים שלא מדובר בתופעה מסוכנת בפני עצמה, במידה והדברים תקינים. היא יכולה להצביע על בעיות אחרות.

הורה שניגש עם תלונה לרופא על מרפס שלא נסגר עם פעוט מעל גיל שנה וחצי - מה הבדיקות שמבצעים?

ד"ר צימר שטרן: "כחלק מהבדיקה הפיזיקלית אנו בודקים את גודל המרפס ומודדים היקף ראש וכמובן משלימים בדיקה מלאה הכוללת גם בדיקה נוירולוגית והתפתחותית. לאחר מכן אנו מסתכלים על עקומת היקפי הראש שנמדדו במסגרת מעקב טיפת חלב. בדיקות העזר אליהן שולחים כוללות תפקודי תריס, משק סידן, כולל ויטמין  D ואולטרה סאונד".

באיזה שלב רופא מפנה לנויכיורוג ולמה?

ד"ר צימר שטרן: "רופא הילדים מפנה לנוירוכירורג במידה וגודלו של המרפס אינו תקין, במידה וקיימת האטה או האצה בהיקף הראש וכן במקרים של חשד לבעיה מבנית בגולגולת".

האם צריך לגשת ישר לנויכירורג? ומה הוא יבדוק למעשה?

ד"ר זאוברמן: "זה לא ממצא דחוף בפני עצמו. חלק מרופאי הילדים מעדיפים להפנות מיד לנוירוכרוג. 

הוא יסתכל על מבנה הראש, יסתכל על עקומת היקפי הראש, לעתים יחליט להזמין US מוח (סקירת מוח לתינוק). ישאל לגבי ההתפתחות. כאמור, מרפס פתוח ללא בעיות נלוות איננו מהווה בעיה וייסגר בסוף בעצמו".

איזה מחלות ובעיות מרפס פתוח יכול להעיד ועל סמך איזה בדיקות?

ד"ר זאוברמן: יכול להעיד על בעיה בבניית עצם, משק הסידן בגוף, חוסר בויטמין די, לחץ תוך גולגלתי מוגבר ולכן חשוב מאוד לבצע מעקב לאחר היקפי הראש

האם יש קשר בין מרפס פתוח לעיכוב שפתי ומוטורי?

ד"ר צימר שטרן: "יכול להיות קשר בין השניים, כאשר קיימת פתולוגיה בסיסית הגורמת לעיכוב בסגירת המרפס כמו  למשל הפרעה מבנית במוח".