בדיוק כשחשבתם שהשתלטתם על העניין, למדתם להחליף בפחות מרבע שעה ולהרדים בדרכים יצירתיות, זה מגיע. המכה ה-11, הנמסיס של ההורים: הגזים.
רוב התינוקות מתחילים לסבול מהתופעה שבועיים-שלושה אחרי הלידה, ולמרבה השמחה, רובם ימצו את החווייה סביב גיל שלושה חודשים. אבל מה עושים בינתיים? ולמה זה קורה בכלל - במדריך הקצר שלפניכם.
איך יודעים שזה זה? קשה לפספס
1. למה זה קורה? "התופעה הזו, הנקראת colic, מתחילה בשבועות הראשונים לחיי התינוק, ולעיתים ממש בימים הראשונים", מסבירה איריס כהן, רוקחת בכירה בסופר-פארם. "אלו כאבי בטן שתוקפים את התינוק, הנובעים מהיווצרות גזים, כנראה מחוסר בשלות של מערכת העיכול של התינוקות. התופעה בדרך כלל נעלמת כלעומת שבאה, בגיל 3 חודשים".
2. איך יודעים שזה קורה? "קשה לפספס תינוק שסובל מגזים. בדרך כלל יהיה הרבה בכי, בלתי פוסק, שלא ניתן לשייך לרעב או לכל גורם אחר. תינוק עם גזים ייראה חסר מנוחה, יתפתל ויקפל את הרגליים כלפי הבטן, בתנוחה עוברית. הבטן תהיה קשה, לפעמים ניתן ממש לחוש את בועות האוויר בתוכה – וכמובן, שחרור של גזים, שמבשר בדרך כלל על הקלה מסויימת".
3. זה נכון שיש שעות קבועות להתקפים? "אכן ישנם תינוקות שסובלים מהתופעה בזמנים קבועים, אבל למרבה הצער ישנם כאלה שסובלים מהתקפים ממושכים לאורך כל שעות היום. לרוב, עיקר ההתקפים מתרחשים בשעות אחר הצהריים והערב, מבלי שיש לכך הסבר הגיוני".
4. מה אפשר לעשות? "חלק מהבכי נובע מבליעה של אויר במהלך ההנקה או ההאכלה מבקבוק. לכן יש להקפיד תמיד בסיום הארוחה להרים את התינוק ל'גרעפס'. כמו כן חשוב לשים לב שהתינוק לא אוכל יותר מדי, כי גם עומס על הקיבה גורם לכאבי בטן.
"מאידך, אם הוא רעב והגזים מפריעים לו לאכול, הוא יהיה עוד יותר עצבני. אפשר להיעזר במנשא, מכיוון שתינוק חסר מנוחה ישמח בכל מקרה למגע קרוב לגוף ההורה, ובעזרת המנשא ההורה לא יהיה כבול לתינוק במשך שעות ההתקף. גם עיסוי מעגלי על בטן התינוק יכול להקל עליו, וכן השכבה הפוכה על אמת היד הלוחצת על הבטן הכואבת וכיפוף עדין של הברכיים אל הבטן. אם הגזים מלווים בעצירות, אפשר לתת כפית מיץ של עגבניה מעוכה - המיץ משחרר עצירות, וכל מערכת העיכול משתחררת בעקבותיה".
אז מה עושים?
5. יש קשר למה שהאמא אוכלת (במידה שהיא מניקה כמובן)? "לא קיימים מחקרים מסודרים המצביעים על קשר ברור בין תזונת האם המניקה לתופעת הקוליק. מאידך, מנסיון של אמהות רבות קיימת סברה כי יש קשר בין מזונות מסויימים שהאם אוכלת לגזים של התינוק. בין החשודים: ירקות ממשפחת הכרוביים (כרוב, כרובית, ברוקולי), חלב פרה, שוקולד, בננות, פירות הדר, אורז, קפאין ואוכל מתובל מדי. ההנחיה המקובלת כיום היא להניח לאם המניקה לאכול כרצונה, אבל אם האם רואה שיש קשר בין אכילת סוגי מזון מסויימים להחמרת מצב התינוק היונק, היא תדע יותר מכולם מה להוציא מהתפריט שלה".
6. יש תכשירים ייעודיים להתמודדות עם הבעיה? "בהחלט. סימיקול היא תרופה ותיקה מאוד, המכילה סימתיקון: זהו חומר המפרק קצף ובועות גז במערכת העיכול. יש לתת אותה לפני כל ארוחה, גם אם התינוק עדיין לא צורח.
"גרייפווטר הוא מוצר טבעי המבוסס על צמחים קרמינטיביים (סופחי גזים) כמו שומר או אניס, למשל. הוא נמכר בבית המרקחת בצורת נוזל מרוכז, שיש למהול והלהשתמש בו תוך חודש מהמהילה. ישנם גם מוצרים הומאופטיים, מסדרת R והומאופלו, שנמכרים ללא מרשם אך מחייבים טיפול עקבי ורציף, ולא רק עזרה ראשונה בזמן התקף. טיפול אפשרי נוסף הוא באמצעות פרוביוטיקה, שמשפרת את מאזן החיידקים הטובים במעיים של התינוק".
7. האם פורמולה ללא לקטוז באמת עוזרת? "תמ"ל ללא לקטוז בהחלט יכול לעזור לתינוקות רגישים, שמתקשים בעיכול חלב פרה (שנמצא בפורמולות הרגילות). התמ"ל ללא לקטוז עדין וקל יותר לעיכול, אבל מומלץ להיוועץ ברופא לפני שמעבירים את התינוק לתזונה כזו".
8. יש קשר בין סוג הבקבוק להופעת הגזים ולחומרתם? "מכיוון שבליעת אוויר בזמן ההאכלה גורמת לגזים, לסוג הבקבוק – ולא משנה אם הוא מכיל חלב אם שאוב או פורמולה – יש השפעה על הופעת ההתקפים וחומרתם. בקבוקי- LIFE, למשל, מצויידים בפטמה שבה שסתום אנטי-קוליק לויסות זרימת האויר במהלך היניקה ומניעת בליעה של אויר, וכמוהם בקבוקי AVENT.
בבקבוקי B FREE יש צינורית יחודית המונעת התערבבות של בועות אויר בנוזל, ולבקבוקי MAM יש מנגנון אנטי קוליק בבסיס הבקבוק, המבוסס על ויסות האויר שנכנס לתחתיתו".
הכתבה באדיבות סופר-פארם
>> אחרי לידה? לאבי נוסבאום יש כמה טיפים עבורכם