אמא מחזיקה תינוק מבקשת שקט (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
יכולים להוריד קצת את הווליום? לקח לו נצח להירדם|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

החגים המתקרבים הם אתגר משפחתי. ארוחות משותפות, נסיעות, טיולים, לינה מחוץ לבית ויציאה חדה מהשגרה מערערים גם מבוגרים, וכשמדובר בתינוקות, הבלגן חוגג.

בזמן שתינוקות מסויימים מסוגלים להירדם בכל מקום – בבית או בחוץ, בשקט או ברעש, בחושך או באור, תינוקות אחרים מתקשים מאוד להירדם בסביבה שאינה מוכרת להם ובתנאים שאינם אופטימליים מבחינתם לשינה. מכיוון שהחגים מזמנים לנו לא מעט התמודדויות עם הרדמה של תינוק בתנאי שטח – ולא משנה אם במסעדה, בבית של סבתא או בקמפינג – כמה טיפים שיעזרו לכם לשרוד בכבוד.

הקפידו על סביבה נטולת גירויים, עד כמה שאפשר

1. תדאגו לחפץ מעבר;  מדובר בחפץ אהוב על התינוק, שעוזר לו להירגע ולהירדם. אם לתינוק עדיין אין חפץ מעבר – כדאי מאוד להרגיל אותו לחפץ כזה מבעוד מועד. בחרו חפץ זמין ובטיחותי, כמו שמיכה או חיתול בד והצמידו אותה אל התינוק בכל פעילות נעימה כמו הנקה או משחק. אם תעשו זאת בעקביות לאורך זמן, תראו שהוא לאט לאט נקשר אל החפץ ובהמשך יוכל להשתמש בו להרגעה עצמית ולהירדמות.
אם יש לתינוק כבר חפץ מעבר - אל תשכחו להכניס אותו לתיק לפני שאתם יוצאים מהבית, ובזמן שאתם רוצים להרדימו הניחו את החפץ לידו, ממש קרוב אליו – שיוכל להתנחם בעזרתו.

2. תמזערו גירויים; רמת הגירויים בחוץ גבוהה בהרבה מזו שבבית, אם זה בקניון, ברחוב או בבית זר- הרעש רב, ריחות וצלילים לא מוכרים, הרבה אנשים, והסביבה חדשה ולא מוכרת. בתוך העומס הזה יהיה לתינוק קשה מאוד להירדם, אבל ניתן להקל עליו על ידי חסימה חלקית של הגירויים בזמן ההרדמה.
אם אתם מרדימים אותו עליכם תוכלו להסתיר את עיניו בעזרת חיתול בד, ואם הוא נרדם בעגלה מומלץ לחסום את הנוף הנשקף מולו על ידי הכיסוי המיועד לכך, או באמצעות שמיכה.

3. תקפידו על מונוטוניות; הורים רבים נוהגים לרקד, לקפוץ ולהסתובב עם התינוק הלוך וחזור כשהם מנסים להרדימו בחוץ, וזו טעות משום שכל המאמצים הללו עלולים לעורר במקום לנמנמם אותו, ובעצם מקשים את ההירדמות. אני ממליצה להורים להתמקד בפעולות בעלות אופי מונוטוני ו"משעמם"- נדנוד בקצב קבוע, השמעת קול מונוטוני ונעים ו נענוע בקצב אחיד.

אל "תמשכו" תינוק עייף

4. אל תוותרו על שינה בזמן; בכדי להקל על התינוק להירדם, בין אם זה בבית או בחוץ חשוב מאוד להקפיד על השכבה בחלון השינה האופטימלי. אצל כל תינוק הזמן האידאלי לשינה הוא שונה, ולכן במקום לדבר על זמנים מדוייקים, כדאי להסתכל על סימני העייפות של התינוק ולהשכיב אותו לישון בדיוק כשהוא מתחיל להיות עייף, ולא רגע מאוחר יותר.
ההשלכות של פספוס "חלון השינה" הזה הן תינוק מאוד מאוד עייף, שנורא רוצה לישון, אבל מתקשה להירדם ושנתו אינה רגועה. לכן גם כשאתם בבית ובייחוד כשאתם בחוץ – תנו לתינוק שלכם לישון כשהוא עייף, ואל תנסו למשוך אותו כי כרגע לא נוח לכם להרדים אותו.

אמא מחבקת תינוק קטן (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
ואל תדאגו, הירדמות חד פעמית על הידיים לא תיפגע בהרגלי השינה שסיגלתם|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

5. הרגילו את התינוק לישון במקומות שונים; תינוק שרגיל להירדם לפעמים גם במקומות אחרים ולא רק במיטה שלו – יהיה לו קל יותר להירדם מחוץ לבית, ולכן כדאי מעת לעת לתת לו את האפשרות להתנסות בהירדמות בצורה אחרת, למשל בעגלה, במנשא, באוטו, על הידיים ועוד.
חשוב לעשות זאת במינון סביר ולא להגזים – מספיק שפעם ביום או יומיים תנסו מקום או שיטה אחרת, אין צורך בכל שינה להחליף מקומות. זה סתם יבלבל וישגע את הילד שלכם. אפשר, למשל, להחליט שפעם ביום או יומיים יוצאים לטיול בזמן השינה כדי שיתרגל להירדם בעגלה.

6. ואל תהיו קשים עם עצמכם; הרגלי השינה המעולים שהיקנתם לתינוק שלכם לא יהרסו כליל אם פעם או פעמיים בשבוע תרדימו אותו על הידיים בקניון, או תתנו לו להירדם על הציצי או הבקבוק. כשאתם מחוץ לבית הכלל הוא – לאפשר לתינוק לישון את כמות השינה לה הוא זקוק, ופחות חשוב איך בדיוק עושים את זה. מדובר ביציאה מהשגרה ולא במשהו קבוע – ולכן גם אם תרדימו את התינוק בעגלה, על הידיים או במנשא – לא יקרה כלום, ולא צריך לחשוש שההרגל יתקבע בגלל פעם אחת שעשיתם את זה.

נטע רותם ימניצקיייועצת שינה לתינוקות ופעוטות, אמא לשניים

>> ואיך שומרים על שגרה עם התינוק גם בחגים?