אם יש משהו שהורים טריים חוששים ממנו – זה כנראה נושא השינה. אחרי כמויות האושר והאדרנלין, אחרי שההתרגשות של ההתחלה טיפה נרגעת, נותרת העייפות המצטברת. לילה אחרי לילה ללא שינה רצופה, מבלי לדעת מתי תהיה הפעם הבאה שהבייבי יתעורר.
האמא המניקה או האבא המאכיל בבקבוק עומדים לקום כמה פעמים בלילה, ולא תמיד יודעים מתי השגרה החדשה הזו תסתיים. אבל העייפות של ההורים היא רק צד אחד בסיפור הזה. בצד השני נמצא תינוק שלא ישן מספיק, ושינה היא בהחלט אחד הדברים החשובים להתפתחותו התקינה, לחילוף החומרים ולמערכת החיסון שלו.
אחת השאלות שמעסיקות הורים טריים היא שאלת הכמה – כמה שעות היילוד צריך לישון ביממה. אז כדי לעשות קצת סדר בבלגן, נעזרנו בליאת שחם, יועצת שינה לתינוקות וילדים ומדריכת הורים בשיטת אדלר. שחם הגיעה לתחום בזכות הבת הבכורה שלה, שהייתה תינוקת שלא ישנה.
החדשות הטובות הן שאם תלמדו את הבייבי להירדם נכון, יש סיכוי שהוא יתחיל לישון לילה שלם די מהר, וזה בהחלט משהו לשאוף אליו.
גיל לידה עד 3 חודשים
לא לחינם קוראים לו הטרימסטר הרביעי. בשבועות הראשונים אחרי הלידה, השעון הביולוגי של התינוק עדיין לא התבסס ולכן שעות השינה מפוזרות על פני היממה. מגיל לידה ועד גיל שלושה חודשים תינוקות זקוקים בממוצע ל-16 שעות שינה על פני כל היממה. אין צורך להילחץ אם הילד ישן רק 13 או 14 שעות, יש תינוקות שיתפקדו ממש טוב גם עם 14 שעות או 13 – אבל זה מדד טוב לאמא שהילד שלה ישן רק שמונה שעות ביממה, למשל).
מחזור שינה אצל תינוקות בגיל הזה נמשך בדרך כלל שעה, אבל יש קטנטנים שמחזור השינה שלהם קצר יותר. כמו כן, בגיל הזה אין ממש לילה רציף כי השינה מתפרסת על כל היום, והתינוק עדיין לא מבדיל בין בוקר ללילה.
סדר יום
אפשר ורצוי להתחיל לנהל סדר יום מהרגע הראשון. סדר יום מקנה לתינוק ביטחון ורוגע, כך שזה אפילו מומלץ. כשהתינוק בין שמונה-תשעה שבועות, גם שעת היום שלו הופכת יותר ברורה ועקבית מאחר שהשעון הביולוגי הולך ומתבסס.
הירדמות עצמאית
בחודשי חייו הראשונים התינוק זקוק עדיין לעזרה של ההורים כדי להירדם. ועדיין, ניתן להתחיל ולבסס הרגלי שינה טובים כדי לאפשר לתינוק להתיידד עם המיטה. יצירת סדר יום של פעילויות, טקסי שינה, חשיפה לאור במהלך היום ויצירת שגרת ערב – כל אלו יאפשרו לתינוק להרגיש ביטחון בשינה ויהיו בסיס טוב ללימוד הירדמות עצמאית.
מתי צריכה להידלק נורה אדומה?
אם התינוק ער במשך שעות מרובות או לחלופין ישן שעות מרובות ולא נראה עירני כדאי להתייעץ עם רופא ילדים. גם כשהוא לא מצליח לישון כלל במהלך היום, כאשר תנומות היום קצרות מאד, כאשר יש קושי רב בהירדמות, שנת הלילה לא מספקת או כאשר התינוק לא רגוע. כל אלו יכולים להיות סימן לשינה לא איכותית מספיק עבור התינוק.
גיל שלושה חודשים עד חצי שנה
בשלב הזה של חייו התינוק צריך לישון 15 שעות בממוצע, כאשר רוב שעות השינה אמורות להיות בלילה. בגיל הזה אנחנו כבר צריכים לצפות לשנת בוקר, שנת צהריים, ושנת אחר הצהריים בצורה יותר מסודרת. וכמו בכל גיל, חשוב שההורים ישימו לב האם התינוק מתפתח כראוי, שמח וחיוני בשעות הערות שלו. לילה שלם ורציף הוא של שינה בין 10-12 שעות, בתלוי במספר הפעמים שהתינוק אוכל במהלך הלילה.
הירדמות עצמאית
בגיל חמישה חודשים ניתן ללמד את התינוק להירדם עצמאית. זה גם הגיל שבו אפשר להתחיל ייעוץ שינה. הורים שביססו או ניסו לבסס הרגלי שינה טובים, מגיעים בדרך כלל לגיל חמישה חודשים במצב טוב יותר מאשר הורים שלא ביססו הרגלי שינה בכלל.
גם אם לא התחלתם הקניית הרגלי שינה, זה הגיל שבו מומלץ להתחיל. תלות של התינוק בנושא ההרדמה, כמו למשל הירדמות על הידיים, בזמן הנקה או בקבוק, שינה במיטה של ההורים או הירדמות רק בעגלה – היא משהו שאפשר להתחיל לנטרל כדי לאפשר לתינוק הרגלי שינה טובים ובריאים.
יש שיטות שונות של הקניית הרגלי שינה לתינוק, אחת מהן היא "לילה טוב", השיטה איתה עובדת שחם. "מדובר בשיטה הדרגתית ומבוקרת שמטרתה ללמד הרגלי שינה טובים ונכונים", היא מסבירה. "אני נותנת להורים כלים איך להתמודד עם השינה של הילד הספציפי שלהם. הרי כל ילד הוא שונה ויש לו צרכים אחרים וחשוב להתייחס לכל ילד באופן ייחודי".
הלמידה בשיטה הזו היא הדרגתית, ויש מענה תמידי לבכי. "ההורים לא נדרשים להשאיר את התינוק בוכה במיטה בשום שלב", מבהירה שחם, "זה מבחינתי הדבר הכי חשוב – גם כאמא וגם כיועצת שינה".
מתי צריכה להידלק נורה אדומה?
כשתינוק בגיל הזה נרדם באמצעות תלות, בין אם על הידיים, בהנקה או בכל דרך אחרת שמערבת את ההורים בהרדמה, זה אומר שכבר יש הרגלים לא טובים, התינוק פיתח תלות. אז אפשר לשקול פנייה לתהליך של ייעוץ שינה. בטח אם השינה של התינוק נפגעת.
יש הורים שקשיי ההירדמות של התינוק והיקיצות התכופות לא מפריעים להם. אבל זה עלול להפריע יותר כשהילד גדל והקושי לא נעלם. "לעיתים קרובות מגיעים אליי הורים לילדים בני שנה וחצי- שנתיים", אומרת שחם. "ההורים מספרים שתמיד היה קשה, והם חיכו שזה ישתפר, אבל זה פשוט לא קורה".
גיל חצי שנה עד שנה
בשלב הזה התינוק צריך לישון בין 14 ל-15 שעות בממוצע, כאשר רוב שעות השינה הן בלילה. כאמור התינוק עשוי לישון לילה שלם כבר מגיל חמישה חודשים, אבל כמובן שזה לא רלוונטי לתינוק שעדיין אוכל בלילה. במהלך היום התינוק זקוק בדרך כלל לשתי תנומות, בבוקר ובצהריים.
מתי צריכה להידלק נורה אדומה?
בשלב הזה של חייו, התינוק כבר די זקוק לסדר יום קבוע. כשאין זמני שינה קבועים, אז לתינוק הרבה יותר קשה להירדם במהלך היום. במידה שהתינוק לא מצליח לישון כלל במהלך היום או שהתנומות שלו מאוד קצרות, במצב שבו אין זמני ארוחות והילד קם כל יום לשגרת יום אחרת לחלוטין – זה מצב שצריך להביא את ההורים לפעולה.
בנוסף, כאשר יש קושי רב בהירדמות בלילה, בתחילת או אמצע הלילה, או כששנת הלילה לא מספקת, התינוק לא נרדם בעצמו ולא רגוע – זה הזמן לקבל ייעוץ.