בניגוד אלינו, שיכולים להתארגן על מזגן בטמפרטורה חד ספרתית, לימונענע גרוס וביגוד מינימלי, לתינוקות החיים הרבה יותר קשים: החיתול מחמם, במחלקת יולדות השביעו אתכם על שתי שכבות בגדים ועדיין לא הבנת אם צריך להוסיף מים לתזונה בימים חמים כאלה, על אף שאת מניקה את עצמך לדעת.
אז מה באמת אפשר לעשות כדי להקל על התינוקות המתבשלים בקיץ? מדריך קצר לימים החמים.
יש לכם אישור לשכבה אחת
1. לבוש: מכירים את כלל האצבע המפורסם, לפיו תינוק עד גיל חודש וחצי צריך תמיד ללבוש שכבה אחת יותר מכם? ובכן, בקיץ יש הקלות. מכיוון שאתם לובשים במקרה הטוב חצי שכבה, ואם יכולתם הייתם מקלפים גם את העור מעליכם אם היו מבטיחים לכם שזה יקרר אתכם במעלה אחת, התינוק החמוד יכול להסתפק בשכבה אחת דקיקה למטה (מכנסיים) ובשתיים דקות למעלה – בתנאי שחסתם עליו ולא הקפאתם את הבית (ע"ע).
2. שתייה: לא, לא ושוב לא. סבתא יכולה להלחיץ אותך עד מחר שהתינוק מתייבש ושהחלב שלך לא מספיק לו, זרים ברחוב יכולים להזמין לך שוטרים, אבל אם יש משהו שרופאי הילדים תמימי דעים לגביו הוא איסור מוחלט על תוספת מים לתינוקות שניזונים אך ורק מחלב אם או מתמ"ל. המים תופסים מקום בקיבה (טיפ טוב לדיאטה שלך), יוצרים תחושת שובע מדומה ומונעים מהתינוק לאכול די צרכו. בנוסף, עודף מים עלול לשבש את מאזן המלחים והאלקטרוליטים בגוף, וליצור מצב המכונה "הרעלת מים". בקיץ חשוב יותר מתמיד להקפיד על הרתחה נאותה של המים, מחשש לזיהומים.
3. חיתול: רוב התינוקות מבלים את ימיהם בחיתולים חד פעמיים. נכון שהחיתולים של ימינו הם מוצרי היי-טק דקיקים ומבוססי כותנה, אך עדיין מדובר בחימום באזור הנסיכותי. הפתרון: אווררו. נכון, רוב הסיכויים שזה ייגמר בפיפי או קקי באוויר הפתוח, אבל אם הבית בטמפרטורה סבירה, והתינוק מונח באוניברסיטה או בטרמפולינה, לא מדובר במשהו שכמה ניגובים נמרצים במגבון לא יפתרו. לאוורור יש ערך מוסף: הוא גם מקל ומונע תפרחת חיתולים – וגם יגרום לחבילת החיתולים להיגמר קצת יותר לאט.
אין בעיה להפעיל מזגן
4. טמפרטורה: מספר הקסם הוא 25 מעלות. הכוונה היא לא לטמפרטורה שאליה מכוון המזגן, אלא לטמפרטורה בחדר, שאפשר למדוד בעזרת טרמומטר. זו לא פדיחה, ואתם לא לחוצים – רק רוצים לוודא שנעים לתינוק שלכם. חשוב לציין שאין מניעה להפעיל מזגן (בטמפרטורה שפויה) כאשר יש תינוק, ואפילו עדיף – המזגן לא רק מצנן, אלא גם מייבש את הלחות, ולתינוק (ולכם) יהיה הרבה יותר נעים.
5. בריכה: מעבר לעניין החשיפה לשמש, בבריכה יש חומרי חיטוי (ומצד שני, גם לא מעט חיידקים) שממש לא מתאימים לתינוק בן יומו, שעד גיל חודשיים נעדר מערכת חיסון לחלוטין. גם גיגית מים קרירה ונעימה בחצר או במרפסת היא לא רעיון מוצלח, מכיוון שתינוקות עדיין לא מצליחים לווסת את חום הגוף שלהם, ועלולים להתקרר גם משהו קצרה במים כאלו. בקיצור, הניחו לו עם ענייני שחייה עד שיגדל קצת.
6. אבטיח: אבטיח, ופירות קיץ בכלל, הם אולי הפוגה מרעננת בשבילכם, אבל התינוק שלכם יצטרך להמתין עוד קצת. עד גיל ארבע חודשים תינוקות לא אמורים לאכול (או לשתות, אם חשבתם לתת מיץ) שום דבר שאינו חלב אם (או תמ"ל). בגיל ארבעה חודשים מומלץ להתחיל בטעימות של ירקות דווקא, ובכל מקרה, רוב פירות הקיץ נחשבים אלרגנים מאוד, ולכן מומלץ לדחות את החשיפה אליהם. בקיצור, התינוק יצטרך לחכות עם הפירות עד הקיץ הבא. מצד שני, אז הוא כבר יוכל לטעום אבטיח עם בולגרית, כך שהרווח כולו שלו.
סייעו בהכנת המדריך: ד"ר ישראל רוזנבאום , מנהל המרכז לבריאות הילד של שירותי בריאות כללית בת"א; איריס כהן, רוקחת אחראית ומנהלת סניף סופר פארם.