מי שילדו בתקופת הקורונה חוו קושי על קושי, וזמן שהוא גם ככה מאתגר ולא מוכר הפך למורכב מאי פעם. עשרות אלפי תינוקות בארץ נולדו לעידן אחר - עידן של ריחוק חברתי, של סטרס, ושל בני אדם עם מסכות על הפנים. ההשפעה של הקורונה ניכרת בכל כך הרבה תחומים בחיים שלנו וזה כנראה כאן להישאר איתנו בשנה הקרובה לפחות.

אז יכול להיות שלא זכיתם לחווית הלידה שפינטזתן עליה, אולי רציתן אפס הפרדה וזה לא התאפשר, אולי לא הייתן עם המלווה שביקשתן ואולי חווית סטרס במהלך ההריון. אנחנו יודעים שתינוקות מרגישים ומגיבים לסטרס כבר ברחם.

חופשת הלידה היא רכבת הרים רגשית גם בימים רגילים ועכשיו היא מלחיצה במיוחד. על המציאות קשה להשפיע, אבל על האופן בו מתמודדים עם המציאות אפשר בהחלט. מומחים להתפתחות הורים נתקלים עכשיו בשאלות רבות, וחדשות. למשל: מה התופעות שאנחנו רואים אצל תינוקות קורונה? האם יהיו השלכות ארוכות טווח על ההתפתחות? האם היכולת שלהם לתקשר עם אנשים תיפגע? האם הסטרס של האמא במהלך ההריון יפגע בהם? הנה כמה תשובות שעשויות להרגיע ולעזור:

השפעת המסיכות

בשנה הראשונה לחיי התינוק יש התפתחות קריטית של יכולות חברתיות. התפתחות רגשית-חברתית היא אבן בסיס. חלק חשוב ממנה הוא קריאה של הבעות פנים. ניסוי פסיכולוגי ותיק ומפורסם בדק מה קורה כשאמא מתקשרת עם תינוק כרגיל, ואז משנה את הבעת הפנים שלה לקפואה ופשוט לא מגיבה אליו. התינוק מנסה לעשות הכל כדי למשוך את תשומת הלב שלה אבל היא לא מגיבה והוא מגיב בחרדה ולחץ עצום. החוויה שלו היא חוויה של חוסר אונים. יש מי שמאמין שתינוק שמתבונן באנשים עם מסיכות, ובעיקר באמא שלו במסיכה, עשוי לחוות את אותה מצוקה.

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

אז אחרי שאדם היה פעיל הבוקר למעלה משעתיים הגיע הזמן לנוח קצת קשה לעבור ממצב של פעילות למצב שינה, קשה לוותר על המסיבה לכן, עזרנו לו עם ערסול בחיתול טטרה בכדי לשחרר את הגוף, להרפות ובעצם נתנו לאדם תחושת חזרה לרחם #זה_עבד תחליקו הצידה בכדי לראות את הרגעים הנעימים של אדם רגע לפני שהוא נרדם ❤️ טיפ ממני: השיר שמתנגן ברקע מושלם לטקס השינה (פוסט על טקס שינה יגיע בהמשך) חפשו ביוטיוב Kal Ho Naa Ho שלומית ❤️

A post shared by שלומית שוסטר מתפתחים ביחד (@shlomit.shuster) on

 

מה עושים?

תנו להם לשחק עם המסכה - לגעת, להרגיש. תינוקות לומדים דרך החושים: מישוש, ראייה, טעם וריח. כשמאפשרים להם להתיידד עם המסיכה, בהשגחה כמובן, היא תהפוך להרבה יותר מוכרת ופחות מאיימת.
שחקו משחקי קוקו - למדו אותם שמה שהם לא רואים עדיין קיים. אמא עם מסכה היא בדיוק אותה אמא בלי מסכה.
חייכו חיוך מוגזם מתחת למסכה - הגזימו בכוונה בהבעות הפנים שלכם, כדי שיהיה קל לקרוא אותן.
את המסכה מומלץ לשים כבר בבית - תינוקות יקבלו מצבים מלחיצים טוב יותר אם הם יקרו קודם כל בבית, בסביבה הבטוחה המוכרת והמוגנת שלהם.
נותנים מילים לרגשות - אני עצובה, אני שמחה. זה תמיד חשוב, ועוד יותר חשוב כשלא רואים את הבעת הפנים.
מלבישים גם את הבובות, או את הדובי המתוק, במסכה - גם התנהלות כזו תעזור להעניק תחושת שליטה וביטחון.
דברו חזק - הקול שלכם נשמע שונה לגמרי מבעד למסכה. כשאתם מדברים, דברו בקול חזק וברור יותר.
מסירים משקפי שמש - כשנמצאים בחוץ, מוטב להמנע, משקפי השמש יסתירו את העיניים שלכם ואז בכלל לא יהיה אפשרי להבין את הבעת הפנים.
אם יוצאים להרבה זמן, מוטב לשקול מסכה שקופה - כזו שמאפשרת לראות הבעות פנים.
נסו להקטין זמן מסך וטלפון - הטלפון מנתק אתכם מאינטראקציה עם התינוק, ממש כמו המסכה, ובתקופה כזו כדאי להשתדל במיוחד.

חרדת זרים

הרבה מאד תינוקות מגלים קושי משמעותי במפגש עם זרים ובעיקר במקומות הומי אדם. לאור המצב אתם ממעטים לצאת וזה מובן, רוב היום התינוקות נמצאים בבית אתכם ולא רגילים לזרים ובטח לא להרבה זרים בבת אחת אז אפילו אם זו סבתא או דודה עמה התינוקות נפגשים, הם עלולים להגיב ברתיעה. כדאי לקחת את זה בחשבון.

מה עושים?

שיחות וידאו עם המשפחה - ריחוק חברתי זה לא ריחוק רגשי ושיחות וידאו יכולות לתת תחושה של קרבה. גם אם לא רואים ומחבקים את סבא וסבתא אפשר לשוחח איתם בזום, סקייפ וואטסאפ, ולהכיר את פניהם באופן בטוח.
מסגרות דיגיטליות - אפשר למלא מסגרת כזו בתמונות דיגיטליות של בני המשפחה, להריץ את התמונות בבית ברקע, ולהנכיח את האנשים החשובים בחיים גם כשהם לא נמצאים בסביבה.
זמן אחים - אם יש לתינוק אחים גדולים, זה מצויין. נצלו את ההזדמנות להעצים את הקשר וליצור ככה קבוצה חברתית.

 

 

התמודדות עם שינויים

היציאות החוצה מוגבלות, והשגרה מופרת. חשוב מאוד לשמור על דברים מסויימים קיימים ומסודרים על אף המגבלות, ביניהן להקפיד על תורים רפואיים וחיסונים, ועל אויר טרי ופעילות גופנית מספקת עבור התינוק.

מה עושים?

מביאים את החוץ פנימה - אם אתם לא יוצאים מהבית מה דעתכם להביא את החוץ הביתה? חול, עלים, מים. יש משחקי חישה שונים שאפשר לייצר בלי לצאת, ולפתח את ההתפתחות החושית. גיגית של חול בבית, משחקי מים, כל אלה יכולים להעשיר את הזמן, וחשוב כמובן לעשות את זה בהשגחה. כמובן.

קבלו בהבנה רגרסיות - רגרסיות יכולות להתרחש בתקופה הזו בשלל תחומים: בשינה, בהנקה. אל תיבהלו. זו תקופה כזו.
חבקו את הניובורן - עם תינוקות שרק נולדו כדאי להרבות בזמן של סקין טו סקין. זה מרגיע, זה מחבר וזה בדיוק מה שהם צריכים.

רואים את היתרונות- יש גם לא מעט יתרונות במצב החדש הזה. יש תינוקות שהרוויחו הרבה זמן עם אבא, שעבר לעבוד מהבית, דבר שלא היה מתאפשר בימים רגילים. זה כיף שאבא שותף ונוכח ביומיום וחווה יחד את הרגעים הכייפים וגם את הקשיים. יש אמהות שלומדות לקרוא טוב יותר את התינוק שלהן, כי הן נמצאות הרבה יותר זמן יחד עם התינוק, ובקשיבות אליו. והן לומדות להסתגל בעצמן, להתמודד לבד ולסמוך על עצמן. העובדה שאין מי שיתערב, זה לפעמים ממש לא רע.

חשוב לדעת שתינוקות הם עמידים מאד. הם לומדים בדרכים מגוונות, וכל מה שהם צריכים נמצא בין קירות הבית. האינטראקציה החשובה ביותר היא אתכם ההורים. מיומנות חברתית זה תהליך שיימשך לאורך כל שנות הילדות, וכל עוד אתם נותנים להם בסיס בטוח, והחרדה והסטרס לא משתלטים עליכם, הכל יהיה בסדר.

בדיוק כמו בטיסה - אם יש מצב חירום, נשים את מסכות החמצן עלינו לפני שנשים אותן על הילדים. כך גם בתקופה הזו: הסטרס שלכם ישפיע על הסטרס של התינוק. תדאגו לרווחה שלכם , תדאגו לגיוס עזרה, לתמיכה מכל מי שיכול לעזור, תמצאו לכם קהילה תומכת, אפילו וירטואלית.

הכותבת היא שלומית שוסטר, מומחית להתפתחות בגיל הרך, יועצת משפחתית ומדריכת הורים.