תודו שבכל פעם שמישהו מתקרב קצת יותר מדי אל האוצר הטרי שלכם, המשפט "אל תגעו לו בראש!" נשלף אוטומטית. לרוב ההיסטריה נובעת מכך שהמרפס, אותו מרווח בגולגולת של התינוק, או הפונטנלה בשמו הרפואי, נותר פתוח גם הרבה אחרי הלידה.

אמא מניחה ידיים על ראש התינוק (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
צריך להיזהר, אך אין סיבה להיסטריה: אפשר לגעת, לסרק ולנשק בלי חשש|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

למה כל כך חשוב שהתינוק יוולד עם גולגולת פתוחה וגמישה? ואיך המרפס יכול לעזור לרופא הילדים לאבחן בעיות שונות? במדריך הקצר שלפניכם.ה

אבחון המרפס יכול להצביע על בעיות רפואיות

1. אז מה זה בכלל מרפס? "הגולגולת בנויה מארבע עצמות בכל צד, שיש ביניהן תפרים", מסביר ד"ר דן מירון, מומחה לרפואת ילדים מהמרכז הרפואי העמק מקבוצת הכללית. "הגדילה של הראש תלויה בתפרים, ולא במרפס, כך שההמולה סביבו בהחלט לא מובנת. בכל מקרה, התינוק אמור להיוולד כשהעצמות מרוחקות מעט זו מזו, כך שנוצרים ארבעה מרווחים: אחד מלפנים (מרפס קדמי), אחד מאחור (מרפס אחורי) ושני מרווחים צדדיים", 

2. למה הוא חשוב בלידה? "הגמישות של הגולגולת היא זו שמאפשרת לתינוק לעבור בתעלת הלידה", מסבירה ד"ר אילת רמון, מנהלת חדר המיון בבית החולים לילדים דנה (במרכז הרפואי ת"א). "העצמות אפילו עולות קצת זו על זו, והחפיפה הזו היא שמאפשרת לתינוק לצלוח את המסע החוצה מהרחם". זו, אגב, גם הסיבה שהרבה תינוקות שנולדו בלידה וגינאלית יוצאים עם ראש חרוטי, משולש או עקום מעט.

3. ולמה המרפס חשוב אחרי הלידה? "למרות שגם עם מרפס סגור תיתכן גדילה תקינה של הראש והתפתחות רגילה ונורמלית של התינוק, המרפס משמש לרופאים כאינדיקציה למספר מצבים רפואיים, וכן מאפשר – כאשר הוא פתוח – לבצע בדיקות אולטרסאונד למוח, מבלי לחשוף את התינוק לקרינה מזיקה של מכשירי CT", מסביר ד"ר מירון. "בנוסף, הוא יכול לרמז על בעיות אחרות: למשל, מרפס קדמי גדול באופן מיוחד יכול להעיד על בעיה בבלוטת התריס".

4. מה קורה אם התינוק נולד עם מרפס סגור? "בדרך כלל צריך רק לעקוב אחרי היקף הראש, כדי לוודא שהוא גדל לפי המצופה", מרגיעה ד"ר רמון. "גם אם נדמה שהמרפסים סגורים, הסחוס יכול להמשיך לגדול. אם יש עצירה בגדילת הראש, או שהראש מקבל צורה מוזרה ולא סימטרית, צריך לפנות לייעוץ רפואי, כדי לוודא שאין בעיה התפתחותית או מבנית. אם אנחנו רואים צורך, אפשר לפתוח את המרפס בצורה מלאכותית, בניתוח שמתבצע בגיל כמה חודשים".  

אמור להיסגר עד גיל שנה

5. מה זה אומר אם המרפס שקוע? "במישוש של המרפס הקדמי אפשר לזהות התייבשות", אומר ד"ר מירון. "אם הרופא חושד שזה המצב, זה בהחלט כלי טוב לאבחנה, ביחד עם דיווח של ההורים על מצב החיתולים הרטובים שהתינוק סיפק ומדדים נוספים".    

אין תמונה
המרפס צריך להיסגר עד גיל שנה


6. ואם הוא בולט? "המרפס משקף את הלחץ במוח, מפני שאין שם עצם והנוזל קרוב לפני השטח", מסבירה ד"ר רמון. "במצב של לחץ מוגבר, המרפס יבלוט החוצה, ויגרום לרופא לחשוד באחד מכמה דברים: דלקת קרום המוח, יתר נוזל בחדרי המוח (הידרוצפלוס) או אפילו גידול, חלילה. חשוב לבדוק את התינוק כשהוא רגוע ולא בוכה, מכיוון שסטרס מעלה את לחץ הדם ומבליט את המרפס, וכן כשהראש בזווית של 30-45 מעלות, כדי להיות בטוחים שהבליטה לא נגרמת פשוט מכוח הכבידה שמופעל על הראש".

7. עד איזה גיל הוא אמור להיסגר? "בממוצע המרפס הקדמי נסגר בגיל שנה, אבל בפועל, כל גיל בין חצי שנה לשנה וחצי נחשב תקין", אומרת ד"ר רמון. "המרפס האחורי נסגר לפני הקדמי, בסביבות גיל חצי שנה".

8. ובאמת אסור לגעת שם? "הרבה הורים חוששים יותר ממה שצריך", מרגיע ד"ר מירון. "ברור שאסור ללחוץ חזק על הראש, אבל הברשה עדינה של השיער, ליטוף ונשיקות זה בסדר גמור, ואפילו מומלץ".

צפו: מהי הדרך האופטימאלית לשמירה על עור התינוק?
לקבלת חיתולי פמפרס להתנסות מתנה הכנסו