החלפת חיתולים נראית לפעמים עבודה שאינה נגמרת, אבל החדשות הטובות שיבוא יום וזה ייגמר.
אך עד שהיום הזה יגיע, תידרשו לבצע את הפעולה הזו אינספור פעמים. אז נכון שתתמקצעו תוך כדי אבל גם היכרות טובה עם עקרונות החלפת החיתולים, תוכל בלעזור לכם לשמור על התינוק יבש ונינוח.
קבלו חמישה עקרונות יבשים של החלפת חיתולים, שכדאי לתרגל על רטוב:
1. מתי להחליף חיתול?
כהורים, אתם יודעים טוב יותר מכולם מתי התינוק זקוק להחלפת חיתול. באופן כללי, תצפו להחליף חיתול לתינוק בן יומו כעשר פעמים ביממה. אולי זה נשמע הרבה, אך יש לזכור שהצורך להחליף חיתולים רבים משמעותו שהתינוק מקבל הזנה מספקת ושהוא מעבד את האוכל היטב.
אם אתם בוחרים להשתמש בחיתולי בד, רצוי להחליף חיתולים בתדירות גבוהה יותר, היות וחיתולי בד אינם סופגים כמו החיתולים החד- פעמיים.
ככל שהתינוק יגדל, תצטרכו להחליף חיתולים בתדירות נמוכה יותר, אם כי עדיין בזמנים קבועים: כשהוא קם בבוקר, לפני או אחרי ארוחה, אחרי שהוא ישן במהלך היום ולפני שהוא הולך לישון בלילה.
2. על מה חשוב להקפיד כשמחליפים חיתול?
בימים הראשונים אחרי הלידה אין צורך להשתמש בסבון, מלבד מצב בו התינוק סובל משלשולים (במקרה כזה, רצוי לשטוף במים וסבון). במידת הצורך, השתמשו אך ורק בסבון עדין, כל הסבונים האחרים מסירים מעורו של התינוק שמנים טבעיים החיוניים לו.
אגב רצוי להימנע משימוש בטלק – הוא לא עוזר למנוע או לטפל בתפרחת חיתולים ועלול להזיק לתינוק אם הוא שואף אותו.
אם אתם מחליפים חיתולים לבנות חשוב להקפיד על ניגוב מקדימה לאחורה על מנת שהצואה לא תבוא במגע עם איבר המין. אם תבחינו בדימום קל בימים הראשונים אחרי הלידה, אל תילחצו. מדובר בהסתגלות לשינויים הורמונאליים שלאחר הלידה.
גם בהחלפת חיתול אצל בנים כאן חשוב להקפיד על ניגוב מקדימה לאחורה. אמהות מנוסות ממליצות לכסות את הפין של התינוק עם חיתול או מטלית בזמן ההחתלה – וזאת אם אתם רוצים להישאר יבשים.
קחו בחשבון, ככל התינוק גדל, הוא עשוי לזוז הרבה יותר במהלך החלפת החיתולים, ולכן החזיקו כמה צעצועים בסמוך לאזור ההחתלה כדי למשוך את תשומת ליבו. זכרו שאם תדאגו שרוב הזמן התינוק ילבש חיתול יבש, יקטן גם הסיכוי להתפתחות של תפרחת חיתולים
3. אז איך באמת מונעים תפרחת חיתולים?
כל תינוק הלובש חיתולים עלול לסבול מתפרחת חיתולים. בליטות אדומות נפוחות סביב אזור החיתול, יצביעו לכם כי ייתכן והתינוק סובל מאחד הסוגים הרבים של תפרחת החיתולים.
רטיבות בעורו של התינוק, אנזימי עיכול בצואה של התינוק, אמוניה שנוצרת כתוצאה מערבוב צואה ושתן, שימוש במטליות שאינן מספיק רכות או גירוי שנובע משפשוף באזור החיתול יכולים לגרום לתפרחת חיתולים.
אז איך נמנעים? מקפידים על החלפת חיתולים לעתים קרובות, משתמשים בחיתולים חד פעמיים בעלי ספיגה מהירה וכיום אף ניתן להשיג חיתולים המכילים מרכיבים המונעים תפרחת חיתולים.
במקרה של תפרחת חיתולים יש למרוח שכבה עבה של קרם תחמוצת האבץ או משחה לתינוקות על אזור הישבן כהגנה מרבית נגד רטיבות. מדי יום, אפשרו לתינוק להיות ללא חיתול לפרק זמן מסוים. האוויר עוזר לייבש את אזור החיתול, והוא גם יאהב את הרגשת החופש הזאת.
4. מהי תדירות נורמאלית של מתן שתן?
לתינוקות אין לוח זמנים קבוע של הטלת שתן. שרירי שלפוחית השתן של תינוקות בני יומם אינם מפוחתים דיים, ולכן אינם יכולים להחזיק שתן לאורך זמן.
תדירות נורמאלית של הטלת שתן יכולה להיות מפעם בשעה עד ארבע פעמים ביום. הטווח הזה נכון, אגב, גם לגבי תינוקות גדולים יותר. באופן כללי, אפשר לצפות להחליף שישה חיתולים רטובים ביום (ארבעה עד שישה חיתולים חד פעמיים ושישה עד שמונה חיתולי בד).
בימים הראשונים לאחר הלידה, השתן של התינוק יהיה בהיר, והוא יקבל גוון צהוב כהה יותר ככל שיהיה מרוכז יותר. בנוסף, אתם עשויים להבחין בכתם ורדרד בחיתול. קרוב לודאי שמדובר בשתן מרוכז, וכל עוד התינוק מרטיב ארבעה או יותר חיתולים ביום, אין סיבה לדאגה.
עם זאת, אם ההכתמה הזאת נמשכת מספר ימים, או אם תגלו דם בשתן או בצואה, יש לפנות לרופא מייד.
5. ומילה אחרונה, איך אפשר בלי, על הקקי:
היציאה הראשונה של התינוק תהיה מורכבת מחומר סמיך, בצבע ירוק כהה או שחור הנקראת צואה עוברית. צואה זו הייתה תכולת המעיים של התינוק לפני הלידה. לאחר שהחומר הזה יצא, יתחיל תהליך של עיכול נורמאלי והיציאות שלו יהיו רכות יותר ובעלות גוון בהיר יותר.
לכידותה של צואת התינוק וצבעה משקפים את התפריט שלו. הצואה של תינוקות הניזונים מהנקה תהיה רכה, כמעט נוזלית, בצבע ובמרקם של חרדל. לעומת זאת, הצואה של תינוקות הניזונים מתחליפי חלב תהיה קשה יותר ובצבע חום בהיר או צהוב.
הצואה של תינוקות בוגרים יותר תהיה בעלת צבע ולכידות המתאימים לארוחה האחרונה שאכלו.
תדירות היציאות משתנה מתינוק לתינוק. לתינוקות מסוימים יש יציאה אחת לאחר כל ארוחה. לעומת זאת, אצל תינוקות אחרים- בעיקר תינוקות הניזונים מהנקה - יש יציאות רק פעם בשבוע. שימו לב, אם היציאות של התינוק קשות או מאוד יבשות, או אם אתם מבחינים בכמויות גדולות של דם, ריר או מים, צרו קשר מיידי עם הרופא/ה.
היות והיציאות של תינוק בן יומו הן קצת נוזליות באופן טבעי, קשה לדעת האם התינוק סובל משלשולים. מאחר ואתם מכייםר טוב יותר מכולם את דפוסי היציאות של התינוק, בדקו האם יש עליה פתאומית בשכיחות היציאות או האם הן יותר נוזליות או שונות מהרגיל.
אינסטינקט בסיסי: 5 רפלקסים אצל תינוקות