ממש כמו עישון, שתיית אלכוהול והשמנת יתר במהלך ההריון – גם לנוכחותו - או ליתר דיוק – לחוסר בנוכחותו של ויטמין D יש אפקט בריאותי משמעותי, שיצעד עם התינוק לאורך החיים. מחקרים שנערכים בשנים האחרונות מראים קשר בינו לבין לידות מוקדמות, זיהומים שונים ואפילו סוכרת – ומתברר שכמעט לכולנו פשוט אין מספיק ממנו. הנה כמה דברים שחשוב לדעת על הויטמין הנחשק.
חשוב לבריאות העצמות ומונע סיבוכים בהריון
1. מחסור בויטמין D יכול לגרום לסיבוכים בהריון. בשנים האחרונות ויטמין D הוא אחד הנושאים הנחקרים ביותר בתחום הבריאות, ובשדה ההריון והלידה בפרט - והתגליות מעניינות. בין היתר, נקשר שמו (או שמו של מחסור בו) לזיהומים שונים בהריון, לידות מוקדמות ואפילו העלאת הסיכון ללקות בסוכרת נעורים בקרב תינוקות שאמותיהם סבלו ממחסור בויטמין במהלך ההריון. אם פעם חשבו שויטמין D חשוב רק לבריאות העצמות, מכיוון שהוא מאפשר לסידן להיכנס אליהן, היום אנחנו כבר מבינים שההשפעה שלו נרחבת הרבה יותר, ונערכים הרבה מחקרים כדי לבחון כיצד הוא משפיע על תחומים שונים בבריאותנו.
2. מפחית את הסיכון להשמנת יתר של התינוק בעתיד. במחקר שנערך לאחרונה באוניברסיטת סאות'המפטון גילו החוקרים כי תינוקות שאמותיהם סבלו מחוסר ויטמין D במהלך ההריון צברו יותר שומן מתינוקות שרמת הויטמין אצל אמותיהם הייתה מאוזנת. למעשה, ככל שרמת הויטמין הייתה נמוכה יותר בדמה של האם במהלך ההריון, התינוק נולד במשקל נמוך יותר – אך צבר את המשקל החסר במהירות.
3. הוא לא מזיק לעובר. בעבר, חששו שויטמינים מסיסי-שומן, כמו ויטמין D וויטמין A, גורמים למומים בעובר, ולכן בספרי הריון ישנים יש המלצה להפחית בצריכתם ולהיזהר ממאכלים שעשירים בהם. אבל בעוד שויטמין A עדיין מוטל בספק, שורה של מחקרים רחבי היקף הוכיחו כי ויטמין D, גם במינונים גבוהים יחסית, בטוח לשימוש בהריון – וכי הסכנות שבפיתוח חוסרים בו משמעותיות. "לפחות לגבי ויטמין D נעשו מחקרים רציניים, עם מספר רב של נשים הרות, שהוכיחו כי במינון סביר אין כל סכנה לעובר", טוענת שרון דבשו חלילי, דיאטנית קלינית.
4. מזונות שמכילים ויטמין D עתירי כולסטרול – ולכן לא נצרכים בכמות מספקת. כבד, ביצים וחמאה הם מאכלי תאווה, אבל בשל תכולת השומן, הכולסטרול והקלוריות הגבוהה שבהם הם מוקצים – ומשאירים אותנו עם תחליפים, ועם פחות ויטמין D. לכן, בפעם הבאה שאת תופסת קרייבינג מטורף למשהו, תשתדלי שזה יהיה לאפה עם כבד על האש, או קרואסון חמאה. לא ממש קשה, נכון?
5. אז כמה ויטמין D צריך בהריון? יותר ממה שאת חושבת. ב-2010 העלתה האקדמיה האמריקאית למדעים את ההמלצה לצריכה פי שלושה, מ-200 ל-600 יחידות בינלאומיות של ויטמין D ליום – בלי קשר לשאלה האם את בהריון או לא. גם הכמות המקסימלית שיש לצרוך שונתה, ובמקום 2,000 יחידות היא עומדת כיום על 4,000 יחידות. לשם השוואה,
למרות השמש הקופחת בישראל – גם כאן יש לא מעט אנשים (ובעיקר נשים) עם חוסר בויטמין D. המודעות לנזקי השמש עשתה את שלה – ועל הדרך חיסלה אצל רבים מאיתנו את הגישה לויטמין D. בהריון, כאמור, נוכחותו של הויטמין בגוף חשובה אפילו יותר, ורצוי להקפיד על נטילה סדירה של תוספים ממנו במינון מספיק.ברוב המולטי-ויטמינים להריון יש כ-400 יחידות בינלאומיות של ויטמין D, למרות שכאמור העמות המומלצת בהריון היא 600 יחידות ליום.
סייעה בהכנת הכתבה: שרון דבוש חלילי, תזונאית קלינית