תמיד חשבתם שזה פשוט. מקיימים יחסי מין פעם-פעמיים, איחור במחזור, איזו הקאה סמלית בבוקר והופ: יש הריון. אך עבור כ-15 אחוז מהזוגות בישראל, להיכנס להריון זה לא דבר טבעי , ובטח שלא פשוט.

גבר ואישה מסתכלים זה על זו (צילום: istockphoto)
לא מצליחים להרות, מאיפה מתחילים? תנסו מההתחלה|צילום: istockphoto

ישראל מוגדרת אולי כמעצמת פוריות בינלאומית, עם שיעור טיפולי הפריון הגבוה ביותר ביחס לגודל האוכלוסייה, אבל איך זה עוזר לכם, זוג שמנסה כבר כמה חודשים, וממש לא יודע למה זה לא מצליח? לאיזה רופא בכלל צריך ללכת? ומה מצפה לכם בהמשך הדרך?

אם אתם מנסים ומתקשים להיכנס להריון, המדריך הזה מיועד לכם.

רגע לפני: מתי פונים לייעוץ ואיזה בדיקות צריך לבצע

1. מתי צריך להיות מודאגים? לפי ההגדרה הרפואית, אי-פוריות נקבעת כאשר זוג לא מצליח להרות אחרי שנה של נסיונות סדירים, פעמיים-שלוש בשבוע, ללא אמצעי מניעה.

"חשוב לוודא שאתם לא משתמשים באמצעי מניעה שלא ביודעין", אומר ד"ר יובל אור, רופא בכיר ביחידה להפרייה חוץ גופית בבית החולים קפלן מקבוצת הכללית, ומחבר המדריך להפרייה חוץ גופית. "יש חומרי סיכה ובמיוחד כאלה המכילים קוטלי זרע, שפוגמים באיכות הזרע ומונעים הפריה, וכל מיני תרופות שפוגעות בפוריות. גם שתיית אלכוהול אינטנסיבית, שימוש בסמים ועישון מזיקים לפוריות הגבר והאשה כאחד".

כאשר יש בעיית פוריות ידועה אצל אחד מבני הזוג, או כאשר האישה מעל גיל 35, יש מקום לפנות לרופא מוקדם יותר, ואפילו מיד כאשר מתחילים לתכנן את ההריון.

גבר ואישה יושבים בשולחן ומקשיבים לרופאה בחלוק (צילום: jupiter images)
זה הזמן לעבור למומחה פוריות |צילום: jupiter images

2. לאיזה רופא כדאי לפנות? ברוב המקרים רופא הנשים הרגיל יוכל להתחיל בבירור הפריון אצל בני הזוג, אולם אם ידרשו טיפולי פוריות מורכבים יותר  – יש לעבור לרופאים המומחים בפריון. למומחים יש "ארגז כלים" וידע ספציפי נרחב יותר, והם יוכלו לקדם אתכם בבטחה אל עבר ההריון.  

3. מה הוא יבקש מכם לעשות? "השלב הראשוני בבירור בעיות פוריות הוא בדיקת זרע לגבר, כדי לבדוק האם כמות ואיכות הזרעים משביעת רצון, ובדיקה הורמונלית לאישה, על מנת לאתר הפרעות הורמונליות שמעידות על ביוץ בעייתי", אומר ד"ר אור. הבדיקה ההורמונלית מבוצעת בין היום השני ליום הרביעי לווסת, ומצריכה ערנות של שעתיים לפחות לפני לקיחת הדם – בהחלט גורם שיש להביא בחשבון כשקובעים את הבדיקה לשעה מוקדמת.

4. איזה בדיקות תצטרכו לבצע: הרופא בדרך כלל יבצע בדיקת אולטרסאונד, כדי לבדוק את הרחם והשחלות ולוודא כי אין בהן פגמים נראים לעין. כאשר יש חשד שבעיית הפוריות נובעת מבעיה במבנה הרחם או מחסימה בחצוצרות, תישלח האישה לבצע גם צילום רחם. לאחר שיוזלף חומר לרחם שלה, יבוצע צילום רנטגן שימפה את זרימת הנוזל במערכת הרבייה שלה. נשים רבות נשבעות ב"אגדת צילום הרחם", לפיה הזרקת נוזל הניגוד "מנקה את המערכת" ומאפשרת כניסה להריון בביוץ הראשון שאחרי הבדיקה.

 מתחילים בטיפול: מהקל אל הכבד

5. כדורי איקקלומין: בדרך כלל, השלב הראשון בטיפולי פוריות הוא כדורי איקקלומין, במינון שמשתנה לפי משקלה של האישה ומצבה ההורמונלי. כדורי איקקלומין נועדו להסדיר את הביוץ, אולם מגבירים את הסיכוי להריון גם כאשר העיכוב בהשגתו נובע מבעיית זרע קלה.

"במקביל לנטילת הכדורים, עוברת האישה אחת לכמה ימים בדיקת אולטרסאונד, שנועדה לאמוד את עובי רירית הרחם (כדי לדעת האם רירית הרחם טובה ומתאימה להשרשה של העובר) ולזהות זקיקים לפני הביוץ, כדי להנחות את האישה מתי לקיים יחסי מין", מפרט ד"ר אור. בהתאם לממצאי בדיקות האולטרסאונד, ייתכן כי האישה תתבקש להיעזר בתמיכה הורמונלית לעיבוי רירית הרחם, או להזריק הורמון שיגרום לה לבייץ.

6. זריקות: אם לאחר מספר ניסיונות לא הושג הריון, יורה הרופא על המשך הטיפול: הגברת מינון האיקקלומין, או מעבר לשימוש בזריקות ליצירת זקיקים בשחלה והבשלת הביציות שבהם. בדיוק כפי שיש לעשות בעת מתן איקקלומין, גם זריקות מחייבות מעקב אולטרסאונד מדוקדק, על מנת לדעת מה מצב הרירית והשחלות, וכן להימנע ממצב של גירוי יתר שחלתי: היווצרות מספר רב מדי של זקיקים שמסכנים את האישה.

7. הזרעה תוך רחמית: במקביל לאיקקלומין או לזריקות, ובעיקר במקרים שבהם ספירת הזרע לא מזהירה, ייתכן שהרופא ימליץ על הזרעה תוך רחמית (IUI). בהפריה כזו, המכונה "הזרעה", מוזרק זרע שעבר טיפול השבחה (שטיפה של נוזל הזרע על מנת להשיג ריכוז מקסימלי של זרעונים לסמ"ק) ישירות אל רחמה של האישה, במטרה לקצר את הדרך שעליו לעבור עד למפגש עם הביצית ולהקל על ההפריה.

8. הפריה חוץ גופית: כאשר יש התוויה ראשונית לביצוע הפריית מבחנה כמו במקרים של אי פריון על רקע חסימה בחצוצרות או במקרים של בעיית זרע קשה או כאשר אף אחת מהדרכים המוזכרות לא מצליחה, הגיע זמנה של ההפריה החוץ גופית (IVF). "הטיפול מתחלק לשלושה שלבים מרכזיים: שאיבת הביציות, הפרייתן במעבדה והחזרתן לרחם", מסביר ד"ר אור. כדי ליצור ביציות איכותיות לשאיבה, מקבלת האשה טיפול הורמונלי, המותאם לגילה, מצבה ההורמונלי והממצאים שעלו במהלך טיפולי הפוריות הקודמים.

כאשר מבשילות מספר ביציות, הן נשאבות מגופה של האישה, דרך הנרתיק ובהרדמה מלאה. כאשר איכות הביציות והזרעים סבירה, מניחים כל ביצית בצלוחית מעבדה עם כ-100 אלף זרעים, ונותנים לטבע לעשות את שלו. אם הביציות או הזרעים בעייתיים, עושים שימוש במיקרומניפולציה (ICSI): הזרקה של זרע ישירות לתוך הביצית. לאחר מספר ימים מוודאים כי ההפרייה הצליחה והתאים מתחלקים, והביצית המופרית מוחזרת לרחם.

כרגע זה אולי נראה רחוק ומפחיד, אבל כשהמסע מסתיים, ולא משנה אם אחרי טיפול קצרצר באיקקלומין או אחרי אי אילו הפריות מבחנה, ההריון לא שונה מכל הריון אחר. אין בדיקות מיוחדות להריונות שנוצרו בטיפולים, או סיכונים מיוחדים לאם או לעובר. ולמעט אי אילו רישומים בתיק הרפואי שלכם, ואולי כמה מזכרות מהתהליך, הוא יהיה רק עוד פרק בהיסטוריה המשפחתית שלכם.  

>>כך תשמרו על הזוגיות במהלך טיפולי הפוריות