מקורבים למעיין אדם סיפרו לאחרונה כי היא החליטה להביא לעולם ילד באמצעות תרומת זרע. החלטה זו אינה מפתיעה, בייחוד לנוכח העובדה שלא מזמן חשפה אדם כי החליטה לעבור תהליך של הקפאת ביציות כדי לממש את חלומה להפוך לאמא במהרה.                                                                               

אדם היא אינה היחידה שחושבת לעבור תהליך מהסוג הזה. "בהערכה גסה, כ-20 אחוזים מכלל טיפולי הפוריות בארץ נעשים תוך שימוש בזרע תורם ", מציין פרופ' חננאל הולצר, מנהל מערך הפוריות ב"הדסה".

אז איך בכלל עוברים תהליך כזה? למי הוא מתאים ובמה הוא כרוך? ביקשנו מפרופסור הולצר לענות על השאלות הבוערות בנושא.

כיצד מתבצע התהליך?

"בשלב הראשון האישה נפגשת עם רופא הפוריות כדי לנהל שיחה אודות התהליך. לאחר מכן, מדברים על תכנית טיפול המותאמת לאישה בהתאם לגילה ולהיסטוריה הרפואית שלה. לנשים מתחת לגיל 40 למשל מקובל להמליץ בשלב ראשון על  טיפול הזרעה במחזור טבעי תוך הימנעות משימוש בתרופות מגבירות ביוץ, בהנחה שהאישה בריאה ולא סובלת מבעיות קודמות של אי פוריות.

"לאחר מכן היא מופנית לבנק הזרע שבו היא זוכה לתרומה המיוחלת. ישנן נשים שבוחרות לקבל תרומה מבנק זרע בארץ הממוקמים בבתי החולים, ויש כאלה שמעדיפות ייבוא מנות זרע מבנק בחו"ל.

"במדינות רבות בעולם התהליך כולל ייעוץ פסיכולוגי המיועד להעניק לאישה כלים שיאפשרו לה להגיע מוכנה יותר לתהליך ולקבלת ההחלטות הקשורות בו וכך לעבור אותו באופן ידידותי יותר. בארץ אין חובה כזאת אך אני בהחלט ממליץ על כך".

מה כולל הטיפול הראשוני?

בדרך כלל הטיפול כולל מעקב אחר הביוץ. סביב תאריך זה מתבצעת ההזרעה.  המעקב לזיהוי הביוץ מתבצע על ידי בדיקות אולטרסאונד ולעיתים גם באמצעות בדיקת דם או בדיקות שתן.                                                                                         

"בקיום יחסים, הזרע עובר מהנרתיק לצוואר הרחם ואז דרך חלל הרחם לחצוצרה שם מתבצעת הפריית הביצית. בהזרעה מלאכותית מקצרים את הדרך ומזריקים אותו ישירות לחלל הרחם אך עדיין - על הזירעונים להגיע לאחת החצוצרות ולהפרות את הביצית.

"לאחר ההזרעה, ממתינים שבועיים על מנת לראות האם הטיפול עבר בהצלחה. במקרים שבהם טיפולים במחזור טבעי לא צלחו, אנחנו משלימים את הבירור ומוסיפים שימוש בתרופות מגבירות ביוץ תוך תיאום ציפיות עם המטופלת".

מה קורה אם כל זה לא מצליח?

"לאחר מספר מחזורי טיפול כאלה, ובהנחה שלא הושג ההיריון המיוחל, יומלץ לעבור לתהליך מורכב יותר שכרוך בהפריה חוץ גופית. בישראל מתקיימות 47,000 הפריות מהסוג הזה מידי שנה".

תורם זרע במרפאה (אילוסטרציה: Elnur, shutterstock)
אילוסטרציה: Elnur, shutterstock

אילו בדיקות צריכה לעבור מי שמבקשת לעבור את התהליך?

"לפני תחילת טיפולי פוריות ולמעשה לפני כל הריון יש להקפיד על נטילת חומצה פולית המפחיתה שכיחות מומים פתוחים של התעלה העצבית אצל העובר. אנחנו גם בודקים חשיפה למחלות זיהומיות של האישה בעבר, סוג הדם וכו'. אחת הבדיקות  הנדרשות היא סקר גנטי, שמטרתו לאתר נשאות למחלות גנטיות אצל האישה. בהנחה שהיא אכן נשאית, הצוות המטפל יאלץ למצוא תורם זרע שאינו נשא לאותה מחלה. הסיבה לכך היא שבמקרה שהתורם יאותר עם נשאות דומה, יש סיכוי של 25 אחוז שהתינוק שייוולד יסבול מהמחלה הרלוונטית".

כמה זמן עשוי לקחת התהליך?

"מחזור טיפול עורך כחודש עד לקבלת התוצאה.

מי רשאית לקבל תרומת זרע?

"בדומה לטיפולי פוריות אחרים, הגיל המקסימלי לקבלת טיפול הוא 45. קטינות אינן יכולות להיעזר בתרומה".

האם דמות התורם ידועה?

"לפי החוק בארץ, תרומת הזרע מתקבלת באופן אנונימי. בנקי הזרע מספקים מספר פרטים מאפיינים אך לא מזהים. קיימת אפשרות לייבא זרע מבנק זרע מוכר בחו"ל שכן מאפשר קבלת פרטים מזהים".

אילו בדיקות עובר הזרע?

"עוד לפני שהתרומה נלקחת, התורם עצמו מתחייב לציין היסטוריה רפואית ומשפחתית , מחלות תורשתיות ועוד. לאחר מכן התורם עצמו עובר בדיקות גנטיות, מסוימות, בדיקות למחלות זיהומיות, סוג דם וכן בדיקות לטיב הזרע  (ריכוז, תנועה ומורפולוגיה). בחלק מהבנקים מבצעים בדיקות גנטיות נרחבות יותר".

מה הסיכוי להרות באמצעות תרומת זרע?

"בדומה להריון שמושג בדרך טבעית, סיכוי ההצלחה תלוי בגיל האם".

הפריה חוץ גופית (צילום: Elena Pavlovich, Shutterstock)
לא מצליח? עוברים להפריה חוץ גופית|צילום: Elena Pavlovich, Shutterstock

רגע, אבל איך אפשר לדעת שבעתיד הילדים שנולדו באמצעות תרומה לא יתחתנו עם קרובי משפחה שגם נולדו באותה הדרך?

"זו בהחלט שאלה טובה. אמנם הסיכוי שבעתיד ילד שנולד מתרומת זרע יפגוש בעתיד קרובת משפחה ויקים איתה משפחה הוא נדיר, אך באופן תאורטי הוא קיים, מכיוון שבישראל עדיין לא קיים רישום ארצי של תורמי הזרע. כדי לנסות למזער את הסיכוי לכך, הבנקים מגבילים את השימוש בזרע תורם ללידת מספר ילדים וכן מבהירים לתורמים שהם אינם יכולים לתרום במספר בנקים במקביל".

כמה עולה תרומת זרע?

תלוי בבנק. מנת זרע עולה החל מאזור ה-1,000 שקלים. תרומות מחו״ל יקרות יותר. 

האם אפשר לבחור בתינוק "לפי הזמנה"?

"הנושאים הקשורים בשאלה זו הם מעניינים ביותר מבחינת אתית חברתית, והם נידונים בוועדות אתיקה רבות. נכון להיום בישראל ניתן לבחור את מאפייני התורם לרבות מוצא, גובה ואף השכלה. עם זאת, מבחינת בחירת מגדר היילוד בישראל מותר לבצע הליך רפואי לצורך כך בתנאים מגבילים ביותר רק למשפחות אשר להן ארבעה ילדים ויותר ממגדר אחד בלבד . גם היתר מוגבל זה, שנוי במחלוקת".