בית המשפט העליון קבע הערב (חמישי) בפסק דין תקדימי כי הוצאות השגחה וטיפול בילדים יוכרו לצרכי מס. ההחלטה שהתקבלה בשמחה רבה בקרב הורים וארגוני נשים, תוכל לעודד אמהות רבות לשכור את שירותיה של מטפלת ולצאת לעבודה; על מי תחול הפסיקה? האם ניתן יהיה לקבל החזרים רטרואקטיבית? ומה צריכה לעשות אם עובדת כדי ליישם את ההחלטה הלכה למעשה? עו"ד רמי אריה, מומחה לדיני מסים, עונה על השאלות.
ממתי תיכנס ההחלטה לתוקף?
למעשה התיקון ייצא לפועל רק החל משנת המס 2010, כלומר ההכרה לצרכי מס תחול רק על הוצאות טיפול בילדים החל מחודש ינואר 2010 ואילך.
על מי תחול פסיקת בית המשפט?
הוצאות ההשגחה יוכרו במס עבור ילדים עד גיל 14 שנים בלבד, ובתנאי ששני ההורים של הילדים עובדים. אם מדובר במשפחה חד הורית, די שההורה המחזיק בילד עובד. יש לציין כי על ההורה להרוויח סכום של לפחות 5,000 ש"ח בחודש בכדי להיות חייב במס.
ההוצאות יחולקו באופן שווה בין שני הורי הילדים, כך שכל אחד מההורים יוכל לנכות רק מחצית ההוצאה מתוך הכנסותיו. אם מדובר במשפחה חד הורית, ההורה המחזיק בילד יזוכה במלוא ההוצאות בשל החזקת הילד לצורך יציאתו לעבודה.
מה נחשבת "הוצאה על טיפול בילדים" שתוכר לצרכי מס?
הוצאות להשגחה על ילדים, לשמרטף או מטפלת בבית – יוכרו במלואם. אולם, אם המטפלת עוסקת גם בעבודות משק הבית, יוכר במס רק חלק מההוצאות, באופן יחסי. הוצאות למעונות או צהרונים יוכרו כשני שליש מההוצאות במידה והן לא כוללות ארוחות, או חצי מההוצאות אם הן כן כוללות ארוחות.
חלוקת הוצאות זו ניתנת לשינוי בכל מקרה ספציפי לפי הנסיבות ובהתאם לשיקול דעתו של פקיד השומה, אך שיקול זה נתון לביקורת שיפוטית של בית המשפט.
אלו הוצאות השגחה לא יוכרו לצרכי מס?
פסק הדין קובע כי לא יוכרו הוצאות לחוגי העשרה וקייטנות. ואולם, בית המשפט העליון משאיר פתח להכיר גם בהוצאות אלה במקרים מסוימים.
מה עליי לעשות כדי שהוצאותיי על טיפול בילדים יוכרו לצרכי מס?
ההכרה בהוצאות תיעשה לפי אישורים על תשלומן. במקרים של מטפלות יש להראות שוברי קבלה או שוברי דיווח למוסד לביטוח לאומי. במקרים של מעונות או צהרונים יש להציג קבלות תשלום.
תביעה של הורה עצמאי תיעשה במסגרת הדוח השנתי שהוא חייב בהגשתו, החל משנת 2010 ואילך. תביעת ההוצאות לשכירים תיעשה במסגרת דוח מקוצר המיועד לתביעת החזרי מס לשכירים משנת 2010 ואילך.
האם ניתן יהיה לקבל החזרי מס רטרואקטיבית?
על פי פסק הדין נראה כי הורים לילדים שכבר תבעו ממס הכנסה את הוצאות ההשגחה על הילדים עד היום יוכלו לדרוש את ההוצאות רטרואקטיבית מהמועד שהחלו לדרוש את ההוצאות. אך תביעות חדשות יתקבלו כאמור רק מחודש ינואר 2010 ואילך.
האם ההחלטה תיפגע במי שעוסק בטיפול בילדים?
בדרך כלל ההכנסות של מטפלות ובייביסיטר הן כאלה שלא מגיעות לסף המס, ולכן לא צפוי להיגרם נזק משמעותי לעוסקים במקצועות אלה.
האם הכנסת תוכל למנוע את יישום פסק הדין?
בהחלט. בית המשפט העליון קבע כי למחוקק היכולת לקבוע הוראת חקיקה מפורשת בנושא, בין אם בחקיקה ובין אם בתקנות. אם הכנסת תקבע הוראות חדשות בעניין, הן יגברו על פי פסק דינו של העליון, על הפסיקה הנוכחית בעניין ההכרה בהוצאות. למעשה המשמעות היא שבית המשפט נתן לכנסת שהות עד תום שנת 2009 בכדי לקבוע הוראת חוק לעניין זה.
צפוי כי שר האוצר ינסה אכן לפעול להכנת הוראת חוק בעניין זה בדחיפות עוד לפני תום שנת 2009, על מנת למנוע את כניסתה לתוקף של פסיקת בית המשפט העליון, במיוחד לאור הגירעון הנוכחי הכבד הצפוי בגביית המיסים השנה.
עוד בנושא "חוק המטפלות":
"לא הטבה אלא מימוש זכות", ראיון עם עו"ד ורד פרי שניהלה המאבק למען החזר הוצאות מטפלת
החזר עבור מטפלת? הצחקתם אותי; טור אישי של אריאלה רביב