גבר ואישה עם תינוק (צילום: Abel Mitja Varela, Istock)
אל תוותרו לגמרי על השגרה שבניתם עד כה; תיכף החגים נגמרים|צילום: Abel Mitja Varela, Istock

החגים הם יופי של הזדמנות להדק קשרים משפחתיים, אבל אם ברווקות יכולתם להתחמק אם רציתם, או להסתפק בביקור סמלי, עכשיו התינוק מדביק אתכם למשפחה מחדש ויוצא לסיבובי שוויץ חוצה ישראל.

אבל מה עם שעות השינה הקדושות? איך לא מערערים את מעט השגרה שהצלחתם לבנות לו? אספנו כמה טיפים מעולים לשמירה על השגרה גם בחגים, עכשיו רק נותר לקוות שגם הבייבי יקרא, יפנים ויועיל בטובו לשתף פעולה.

1. לא להעיר תינוק באופן יזום.  קודם כל: אין לכם סיבה. וזה שהגעתם עכשיו וכולם רוצים לראות אותו זו לא סיבה מספיק טובה.להעיר תינוק פוגע במחזורי השינה הטבעיים שלו, ומה שתקבלו יהיה תינוק ער – אבל עצבני, כעוס ומבולבל. תינוקות צריכים לישון כמה שיותר, כדי שהורמון הגדילה יופרש בגופם כראוי, וכל דקת שינה חשובה. יוצאים מן הכלל בעניין הזה הם תינוקות ששוקלים פחות משלושה ק"ג, אותם יש להעיר אחת לשלוש שעות כדי שיאכלו.

חוץ מזה, תינוק קטן יכול להירדם בסלקל, במנשא או בעגלה ולעבור ביניהם בהתאם למסלול שלכם. אם, לדוגמא, אתם חייבים לצאת לבקר את הדודה לפני הפקקים, ולפי כל חוקי מרפי – דווקא אז התינוק שלכם תופר ארבע שעות שינה רצופות – פשוט העבירו אותו ישן מהמיטה לסלקל וסעו לשלום. אם הוא נרדם בדרך מבית הכנסת בעגלה, פשוט השאירו אותו לישון שם במשך הארוחה ועד שתחזרו הביתה. 

2. קחו חפצים מוכרים. תינוקות אמנם מזהים היטב אם מדובר בבית שלהם או לא (בדיוק כפי שהם מבדילים בין הורים לחברים או בני משפחה שמחזיקים אותם), אבל אביזרים קטנים ומוכרים: סדין, שמיכה או בובה, שמלווים אותו בהירדמות בבית, יעזרו לתינוק שלכם להירגע ולהירדם גם במקומות זרים. ואם לא, שסבתא תרדים אותו. בשביל מה באתם לבקר אם לא כדי לקבל קצת בייביסיטר?

3. לא "למשוך" תינוק עייף. גם אם נראה לכם שאם רק תמשכו עוד קצת הוא יירדם לשנת לילה ארוכה יותר, אתם טועים. סבתות אומרות "שינה מביאה שינה", יועצות שינה מסבירות שמדובר במעגל הורמונלי, אבל דבר אחד ברור: תינוק שמגיע עייף ועצבני להרדמות הלילה יתקשה להירדם, ויישן הרבה פחות טוב מתינוק שישן די צרכו במהלך היום, ומגיע לשנת הלילה עייף אך לא מותש.

4. לא לוותר על טקס השינה. אם גם לכם יש טקס שינה, שכולל אמבטיה, סיפור, עיסוי והרדמה, בצעו אותו – אפילו בצורה חלקית. אם אתם במקום זר אין סיבה לשנות את סדר הפעולות, וגם אם אתם יוצאים רק לארוחת חג ומתכננים לחזור מאוחר יותר, בצעו לפחות חלק מהטקס המוכר לפני היציאה. ואם אין לכם טקס, כדאי שתשקלו להתחיל: הטקס מבהיר לתינוק את סדר הפעולות הצפוי, כך שההירדמות היא חלק מתהליך טבעי ולא באה בהפתעה. מומלץ שהמקלחת תהיה ממש לפני ההרדמה בסדר הפעולות, שכן היא מרגיעה ומרפה את השרירים.

5. נסו לבדל את שנת הלילה משנת היום. לא צריך "ללמד את התינוק לישון ברעש" ולצפות שיירדם בלי בעיה גם באמצע מסעדה הומה, אבל רצוי ליצור טקסים שונים להירדמות ביום ובלילה, ולא להשכיב את התינוק לישון בחושך מוחלט בנמנומים במהלך היום, אלא רק לקראת שנת הלילה – בתקווה שיבין את הרמז ויישן כמה שעות רצוף.

סייעה בהכנת הכתבה: אביגיל אודרברג, יועצת שינה ומדריכת הנקה

כמה שעות תינוק צריך לישון? יועצת השינה מסבירה