אולי הוא הציע לך להתחתן בצימר, אולי כבר יצא לכם לחגוג יום נישואים באיזו בקתת עץ או סתם לברוח לסופ"ש זוגי ושקט באמצע איזה יער; הצימר הממוצע הוא לרוב יעד רומנטי, אבל יש צימרים מסוג אחר לחלוטין: צימרים שיולדים בהם.

אין תמונה
על פניו, לא מסגיר כלום. "בית יולדות" -ללדת בצימר

כך, הג'קוזי לא מסגיר כלום, המיטה ממש לא מזכירה מיטת בית חולים ולאורך החופשה הזו תהיה אתכם לפחות צלע שלישית אחת – המיילדת.

הנה כמה מקומות ללידה ביתית מחוץ לבית, עבור מי שלא מתה על בתי חולים אבל מתביישת מהשכנים או סתם לא רוצה ללכלך את השטיח.

"בית יולדות": האישה מתחברת לעצמה

איפה? בגדרה http://bet-yoldot.co.il/

מאחורי הקלעים: עפרית פק ותמי טסלר נפגשו בבליינד-דייט שארגנה חברה משותפת, ומהר מאוד הבינו שיש להן חלום משותף – "להקים מקום שבו נוכל לעבוד יחד כמיילדות קהילתיות", הן מספרות. "לקח לנו שלוש שנים עד שהגיע הזמן הנכון והחלטנו להקים ביחד את הבית, במודל שלקחנו מה-BIRTH CENTRES  בחו"ל: מקום שיאפשר לאישה לקבל מעקב וליווי הריון, במטרה לאפשר לאישה להתחבר לעצמה ולהריון, בשילוב מעקב פיזיולוגי. הלידות הן לא עיקר הדבר אצלנו, אלא התהליך שהאישה עוברת לקראת הלידה".

אין תמונה
"חיפשנו מקום שיאפשר ליולדות להתחבר להריון וללידה". בית יולדות

אג'נדה: "אנחנו, כמיילדות, יכולות ללוות את ההריון של האישה פיזית, רגשית ורוחנית. אנחנו רוצות להביא את הקונספט של לידה טבעית לקהל רחב יותר. מאחר שאנחנו מציעות גם ליווי ומעקב, האישה מסתגלת למקום בהדרגה".

אין תמונה
"הלידה היא לא העיקר, אלא התהליך". בית יולדת

עוד הן מוסיפות, כי "מי שעדיין לא בשלה או לא יכולה ללדת מחוץ לבית החולים יכולה רק להעביר מעקב הריון אישי יותר מהמקובל במערכת הציבורית".

כמה עולה: 8,500 שקל, מתחילת ההריון ועד הלידה, כולל פגישות, מעקב הריון והכנה ללידה, את הלידה עצמה וביקורי בית לאחריה.

 "ג'הארה דולה": עם רופא צמוד

איפה? בהוד השרון (וממרץ הקרוב בחבצלת השרון) http://www.jaharadula.com/:

מאחורי הקלעים: ד"ר אילן הלוי, רופא נשים, מנהל את מרכז הלידה הזה ביחד עם אשתו טלי, הידרותרפיסטית ודולה. נוכחות הרופא מאפשרת גמישות רבה יותר בקריטריוני הקבלה של יולדות למרכז: למעשה, חוץ מלידות עכוז אצל מבכירות (לידה ראשונה), כמעט כל יולדת בסיכון יכולה להגיע למרכז ללידה חלקית ולהעביר את הצירים בבריכה מיוחדת, בהשגחה רפואית, עד שתפונה לבית החולים.

אין תמונה
מתחילים בצימר ומסיימים בבית החולים. ג'הארה דולה

אג'נדה: "השאיפה שלנו היא להביא את היולדת לבית החולים בפתיחה מלאה, רק לשלב הלחיצות", מספרת טל. "הליווי שלנו ממשיך בבית החולים, וזה יתרון נוסף שלנו: בעלי עובד במחלקת היולדות של לניאדו, ולכן יכול להמשיך את הטיפול ביולדת אם יש צורך בהתערבות רפואית בבית החולים".

ג'הארה דולה - ללדת בצימר (צילום: תומר ושחר צלמים,  יחסי ציבור )
מעבירים את הצירים בבריכה. ג'הארה דולה|צילום: תומר ושחר צלמים, יחסי ציבור

כמו כן, יולדות בסיכון נמוך יכולות לעבור בשלב הלחיצות לבריכת לידה, ולסיים את הלידה במים. היולדות רשאיות להביא למרכז דולות, אמהות ו"כל מי שעוזר לקדם את הלידה. בלידות מורכבות, כמו לידות תאומים, יולדות שעברו ניתוח קיסרי בעבר או לידת עכוז, אנחנו מתעקשים שתהיה עוד דולה מלבדי".

כמה עולה? 15,000 שקל, כולל מעקב הריון, טיפולי ג'הארה (שיטת טיפול במים) ליווי צמוד גם במקרה של פינוי ואפילו ניתוח קיסרי פרטי בבית החולים, אם חלילה המצב מצריך זאת.

"עולמות אישה": מעקב קונבנציונלי ואלטרנטיבי

איפה: בגן יאשיה, מושב בעמק חפר http://www.gayamakom.co.il/PAGE10.asp

מאחורי הקלעים: "הרעיון לבנות מקום שנשים יוכלו ללדת בו נולד לפני 17 שנה, כשעברנו למושב", מספרת המיילדת רונית קופליס. "איך שראיתי את הבית אמרתי לאייל אישי ששם יהיה בית לידה, אבל לאט לאט הרעיון נדחק, והבית לא הגשים את ייעודו. התחלתי לחשוב שאולי זה לא רעיון טוב לגרור יולדת בית החוצה, ושכל אישה צריכה ללדת בבית המוכר שלה, ולכן המשכתי לנסוע לבתיהן של נשים כדי ליילד אותן. לפני כשנתיים היקום התחיל לקרוא לי, קריאות שפשוט אי אפשר היה להתעלם מהן: נשים התקשרו לשאול אם אפשר להירשם ללידה אצלי, וחברות ונשות מקצוע אמרו לי שלא אני צריכה לקבוע איפה טוב לאישה ללדת".

אין תמונה
ליווי קונבציונאלי ואלטרנטיבי." עולמות האישה

אג'נדה: קופליס מיילדת כבר 26 שנים, ומאמינה במעקב הריון מאוחד – קונבנציונלי (בדיקות דם, אולטרסאונד וכו') ואלטרנטיבי: תזונה של היולדת, הכנה נפשית, פחדים שיש לעבד לפני הלידה כדי למנוע חסימות ותקיעות בתהליך). עם זאת, "הבית קרוב לבתי החולים לניאדו והלל יפה, ואם מתעורר צורך בפינוי אנחנו לא מהססים לפנות לחדרי הלידה שלהם. אם הלידה עוברת לבית החולים אני כמובן לא עוזבת את היולדת, ומתפקדת כדולה שלה לאורך כל הלידה".

כמה עולה? 5,500 שקל, כולל מעקב הריון מלא, מפגשים, שיחות טלפון, שהייה של עד 24 בחדר אחרי הלידה וביקור בית.

"בריאה מקום ללדת": להפוך את הלידה לאירוע משפחתי

איפה? בבן עמי, מושב  ליד נהריה http://briaah.co.il/:

מאחורי הקלעים: המיילדות נעמי נואה וליהי לובל מציעות חדרי לידה לצד טיפולי שיאצו לעידוד הפריון, מפגשי ושיחות נשים, קורס הכנה ללידה הכולל תירגול במים ליולדת ובן זוגה וקורס הכנה ללידה בקבוצות אינטימיות.
"בריאה" נמצא חמש דקות מבית החולים בנהריה, ועובד עם אנשי מקצוע נוספים: רופאת ילדים שמגיעה לבדוק ולעקוב אחר התינוק שנולד, יועצות הנקה, תזונאיות, הומאופתים, ומרפאים בצמחים.

בריאה מקום ללדת (צילום: ליהי יובל)
"לידה זה אירוע משפחתי ולא רפואי". בריאה מקום ללדת|צילום: ליהי יובל

אג'נדה: "בריאה" הוקמה מתוך אמונה שהאופן שבו אנו נולדים והשעות שאחרי הלידה הם בעלי השפעה מכרעת על מהלך חיינו. המקום פועל כבר כ-5 שנים (בעבר נקרא "ציר להורות", בקיבוץ כברי) ובנוסף מקבלות שתיהן לידות בית בבית היולדת. היולדות מוזמנות להביא כמה מלווים שירצו, או לדברי ליהי: "כל מי שנוכחותו עושה לאישה טוב מוזמן. חבל שגרמו לנו לשכוח זה אירוע משפחתי ולא רפואי".

כמה עולה? 5,000 שקל לליווי ומעקב הריון, לידה ועד שתי פגישות אחרי הלידה.

"בקתות ללידה טבעית" של אילנה שמש

איפה? בישרש, מושב בשפלה ליד רמלה: http://www.birthathome.co.il/

מאחורי הקלעים: הצימרים של אילנה הם מתקני הלידה הראשונים בארץ שהוקמו מחוץ לבתי חולים. המושב נמצא בקרבת בית החולים קפלן. החדרים, שממוקמים בחצר ביתה של אילנה, היו בהתחלה מקום להעביר בו צירים עד הכניסה שלבית החולים משגב לדך, כדי לצמצם את השהייה במוסד הרפואי למינימום. אחרי שמשגב לדך נסגר, התחילה אילנה לקבל לידות בצימרים. החדרים כוללים ג'קוזי, שרפרפי לידה, מיטות רחבות.

בקתות ללידה טבעית אילנה שמש (צילום: תומר ושחר צלמים)
מהראשונים בארץ, ללידות בסיכון נמוך בלבד. בקתות ללידה טבעית של אילנה שמש|צילום: תומר ושחר צלמים

אג'נדה: אילנה מקבלת רק יולדות בסיכון נמוך: בשבועות שבין 37-42, ללא ניתוחים קיסריים בעברן, עובר במצג ראש וללא מחלות רקע כמו סוכרת, מחלות לב ועם המוגלובין של מעל 10.

אילנה מקבלת בברכה מלווים ודולות, ואף "משדכת" יולדות לדולות מתלמדות, כדי לחסוך עלויות.

כמה עולה? 5,000 שקל כולל מעקב הריון, ביקור בית לאחר הלידה (לבדיקות צהבת ו-PKU) ושהיה של עד 24 שעות בצימר.

יולדות מספרות: "נחמד לנוח ולחזור עם תינוק"

"אין לי שום דבר נגד בתי חולים אבל תודה לאל: אני בריאה, חזקה והכנתי את עצמי ללידה", מספרת גליה ברקן, שילדה אתמול ב"עולמות אישה" של רונית קופליס. "אני גרה בתאילנד והחלטתי לבוא לארץ ללדת. אחרי הלידה הקודמת שלי, שהייתה במרכז הטבעי בשיבא, ידעתי שאני יכולה ללדת בלי רופאים. לא רציתי שייקחו את התינוק ממני אחרי הלידה, בדיוק כמו שכשהחתולות שלי יולדות אני לא לוקחת לה את הגורים".

חן-לי סורינוב ילדה בת אצל אילנה שמש לפני חמישה שבועות. גם את בתה הבכורה, לפני ארבע וחצי שנים, ילדה בצימרים. "איך שנכנסתי להריון ידעתי שארצה ללדת באווירה ביתית, צנועה, אינטימית, ולא בכאוס של בית חולים, בלי פלורסנטים ובדיקות", היא אומרת. "רק רציתי שלא יפריעו לי. בבית יש לנו כלבה וחתולה, וחששתי שהן יפריעו. חוץ מזה, זה נחמד לנוח קצת ואז לחזור הביתה עם התינוק, בלי לסדר ולארגן הכל. במקצוע שלי אני מורה ליוגה, ומתמחה בנשים סביב תהליכי פריון, הריון ולידה, כך שאני חושבת שאני מכירה את הגוף שלי הכי טוב, וזה מתאים לגישה של אילנה. היא לא התערבה כמעט, ונתנה לי לעשות את שלי וללדת כמו שאני יודעת"

.

"רצינו לבוא למקום נעים ומסודר כדי ללדת בראש שקט", מספרת גם אסנת אדלר, שילדה לפני חמישה חודשים את בנה הבכור ב"בית יולדות". "עפרית היא קרובת משפחה שלי, והיה לי ברור שארצה שהיא תלווה אותי בהריון ובלידה. העדפתי ללדת שם כי זה הרבה יותר נוח אופרטיבית. הבית שלנו קטן יחסית, והעדפנו לבוא למקום שבו הכל מאורגן ומסודר. גם הבריכה קסמה לנו, ובבית זה אפשרי אבל מסובך יותר".

יפעת לוי ילדה תאומים לפני חודש וחצי במרכז ג'הארה דולה: "התאומים שלי היו שניהם במצג עכוז, זה מצב שבדרך כלל מנתחים בלי יותר מדי שאלות, ועל לידת בית אין בכלל מה לדבר. חברה שלי ילדה תאומים כמה שבועות לפניי אצל אילן וטלי, ודרכה שמעתי עליהם. הגעתי לפגישה בסוף שבוע 36, ולהפתעתי אילן הרגיע אותי ואמר לי שאין שום בעיה ליילד אותי ככה. היה לי מאוד קשה לשכנע את הסביבה. אמא שלי ובעלי מאוד חששו והתנגדו, אבל אני סמכתי על אילן במאה אחוז. הלידה שלי הייתה מדהימה, טבעית ובלי תפרים, ההפך הגמור מהניתוח שהיה הברירה המיידית ללידה מסובכת כל כך".

בריאה מקום ללדת (צילום: ליהי עמיצור לובל)
"לידות בית הפכו לבחירה לגיטימית". בריאה מקום ללדת|צילום: ליהי עמיצור לובל

בשמת מידלר-קלאס, שילדה את בתה לפני ארבעה חודשים ב"בריאה", דווקא הייתה בטוחה שתלד בבית: "הלידה הקודמת שלי, לפני 14 שנים וחצי, השאירה לי טעם רע מבתי חולים", היא מספרת. "אבל מכיוון שהבית שלי קטן מאוד החלטנו בסוף ללכת על לידה בצימר. הסביבה שלי דווקא הייתה מאוד מקבלת, אני גרה ביודפת והקהילה כאן רואה לידות בית כבחירה לגיטימית. אני מודה שהתלבטנו קצת בגלל העלות שכרוכה בלידה פרטית, אבל בדיעבד אני לא מתחרטת. היה שווה כל שקל, זו הייתה חוייה מדהימה, הכי חזקה שהייתה לי בחיים".

ואם את עדיין מתלבטת: מדריך למסיירת בחדרי לידה