גבר על ברכיו מנשק בטן של אישה בהריון מחיייכת (צילום: piskunov, Istock)
"בהריון הבא אשקיע בזוגיות לפני בוא התינוק"|צילום: piskunov, Istock

אומרים שאין חכמה כבעלת ניסיון, וזה תקף במיוחד לגבי נשים שכבר עברו לפחות הריון אחד. רובן יודעות שבפעם הבאה זה יהיה אחרת, והן אלו שיקבעו את כללי המשחק. חברות פורום "הריון ולידה – תמיכה" בתפוז אנשים חולקות מסקנות מההריון, הלידה והחיים החדשים שבאים אחר כך.

מה ישתנה במהלך ההריון הבא?

"אכבס את בגדי התינוק מראש"

"מומלץ לארגן תיק לידה מוכן לגמרי, לפני תחילת הצירים. כי בסוף יוצאים מהבית בלי הדברים הכי חיוניים – אלה שמשאירים לרגע האחרון, כמו כלי רחצה". (דודה ימימה)

"אקפיד לכבס, כבר בחודש השמיני, את כל הבגדים לחצי השנה הראשונה, ולקפל הכל בארון". (רונרונית1)

"אני ממליצה לקנות בגדים במידת NB, למרות שכולם אומרים שזה בזבוז. הילדה שלנו נולדה 2,650 קילו, וכל הבגדים במידה 0-3 חודשים פשוט נפלו ממנה. נאלצתי לשלוח את בעלי ביום הראשון לקנות מלתחה חדשה". (דודה ימימה)

"בפעם הקודמת הקשבתי יותר מדי לבעלי ולאמא שלי עם האמונות הטפלות שאסור להכניס דברים הביתה לפני הלידה. בסוף הייתי אחרי ניתוח קיסרי, בעלי היה איתי כל היום בבית החולים וביום השחרור הגענו לבית הפוך. ואני, כואבת אחרי קיסרי, עם תינוק שמתעורר כל שעתיים וחצי-שלוש לשאיבות, מאחר שלא הצלחתי להניק.
הייתי צריכה לסדר עם בעלי את הבית, ובכיתי מרוב ייאוש, עייפות וכאב. בפעם הבאה הכל יהיה מכובס, מסודר ומתוקתק בארונות מראש, וכל הציוד ינוקה ויישטף. כל מה שיישאר יהיה לשים את התינוק במיטה, לנשום לרווחה ולחבק את הבן הגדול חזק חזק". (אלמונית)

"אלמד כמה שיותר על תינוקות"

"כדאי לקרוא בזמן ההריון על נושא התינוקות, כי אחרי שהתינוק נולד ממש אין זמן לזה (הספר 'סודותיה של הלוחשת לתינוקות' מעולה"). (רונרונית1)

"כדאי ללמוד כמה דברים על תינוקות, לפני שהם מגיעים לעולם. לפני ההריון הראשון אירחתי את גיסתי והתינוק שלה שבאו מחו"ל לשבועיים. זה היה מעייף, אבל בית הספר של החיים לימד אותי איך לחתל, להלביש ולקלח, ונתן לי ביטחון". (פוליקרבונייט)

 

"אקפיד לקרוא וללמוד המון מהאינטרנט – אשרוץ בפורומים ואלמד כל מה שאפשר לדעת על לידה פעילה, משמעותם של הליכים רפואיים שונים, סיבוכים שעלולים לקרות בלידה, ואיך אפשר לפתור אותם בדרכים טבעיות, לפני התערבות רפואית". (רונרונית1)

"הבטחתי לעצמי שבפעם הבאה אני אלמד איך מחברים נכון את הסלקל לפני שמגיע הרגע הגורלי. כך אמנע ממצב בו אנחנו עומדים בגשם וברוח, הגבר מסתבך עם הסלקל, מחבר אותו בסוף לא נכון, ואנחנו נוסעים הביתה כשהתינוק נמצא למעשה בסכנת חיים". (משוש30)

"חשוב שהכל יהיה מוכן מראש: החדר של התינוק עם הבגדים מכובסים ומקופלים בארון, עגלה שהורכבה וסלקל שנוסה. זה יחסוך הרבה כאב ראש לכולם". (פוליקרבונייט)

"ממש כדאי לצאת לבלות כמה שיותר עם הבעל. עם תינוק קטן זה קשה". (רונרונית1)

"לא אוציא כסף על רופאים פרטיים"

"יש לבדוק היטב מה הם הנהלים בבתי החולים השונים, לפני שמחליטים איפה ללדת. תנוחות מותרות בזמן הלידה הן חשובות, למשל. אני מטילה וטו מוחלט על בית חולים שיכריח אותי לשכב על הגב בלידה. זה מה שקרה לי בפעם שעברה. היום אני מבינה כמה זה מעכב ומשבש לידה טבעית". (בוביתוש27)

"בהריון הראשון הוצאתי הרבה כסף על סקירות פרטיות. הפעם הסתפקתי בסקירות של רופאים המוכרים על ידי קופת החולים". (פוליקרבונייט)

"הכי חשוב זה לבטוח ברופא שלך. הוא אמור לספק לך מידע שרלוונטי למקרה שלך, להיסטוריה שלך ולאופי שלך. אם זה לא קורה, צריך להחליף רופא – עם כל הצער והבלאגן הנלווים לכך". (אלמונית)

"לזכור להגיד בשקיפות העורפית שאנחנו לא מעוניינים לדעת את מין העובר – זה חוסך את עוגמת הנפש במידה שהניחוש של הרופא לא מוצלח. רצוי ללכת לרופאת נשים שאפשר לקבוע אצלה תורים בהתראה קצרה, ולא חודש וחצי-חודשיים מראש, ושאפשר לדבר איתה בטלפון". (פוליקרבונייט)

"בהריון הנוכחי אשתדל לפנק את עצמי עד כמה שאפשר, ולהתעלם מרגשות אשמה כל הזמן". (שני נסיכים ונסיכה)

"כדאי לקנות בגדים יפים להריון. אפילו שבקושי משתמשים בהם – זה שווה את ההרגשה הטובה". (אלמונית)

אני ממליצה מאוד לצאת במסע בישולים החל מהחודש השמיני. כל יום כמעט הייתי מכינה לי אוכל שאני אוהבת, מקפיאה במגשיות חד-פעמיות עם כיתוב, ומחוץ לדלת המקרר הצמדתי רשימה מסודרת של מה שהוקפא. הרעיון הזה הציל אותי. לפחות חודש לא הייתי צריכה לבשל, ותמיד היה אוכל ביתי ואהוב. גם הפעם יש לי אוכל מוכן בפריזר". (פוליקרבונייט)

מה ישתנה בלידה הבאה?

"אעיף את חמותי מחדר הלידה"

"הפעם אהיה יותר אסרטיבית בחדר הלידה – אבקש לשנות תנוחות, אדרוש להישאר עם התינוק ושלא ישר ייקחו לי אותו, אדרוש להחליף מיילדת אם היא לא מתאימה, ואתעקש על ביות". (שרון 2000)

"בלידה עצמה לא התחברתי למיילד. היום אני יודעת שאפשר לדרוש להחליף מיילד וזו זכותי כיולדת. אני בלידה הבאה הולכת על ליווי של דולה. בהמשך אגלה אם זה אכן מומלץ ומשפר את חווית הלידה". (בוביתוש 27)

"אעיף גורמים מפריעים ומעכבים מסביבת הלידה, כמו חמותי, שהמתינה והקשיבה מאחורי הווילון. הפעם גם אהפוך את הבעל לפעיל בלידה, מאחר שבלידה הקודמת הוא דפק שינה של עשר שעות על רצפת חדר הלידה". (שרון 2000)

אישה בהריון ונעלי תינוק (צילום: istockphoto)
לא רוצה לדעת את מין העובר? לא לשכוח להגיד לרופא|צילום: istockphoto

"אל הלידה הראשונה הגעתי כשאני לא מבינה לגמרי את שלבי הלידה ומשמעות הכאבים, שהיו טראומטיים עבורי. אני ממליצה לכל מי שהיגיון והבנה נותנים לה תחושה של ביטחון, לנסות ללמוד כמה שיותר על שלבי הלידה". (בוביתוש 27)

"הכי חשוב בעיניי – למצוא ים של מנטרות, עזרה, ולעשות עבודה עצמית על מנת להתמודד עם הפאניקה במהלך הלידה. אם לא הייתי בפאניקה, הייתי יכולה להתמודד איתו הרבה יותר טוב ולא מתוך מאבק". (שני נסיכים ונסיכה)

"ישנן דרכים להתמודד עם הכאבים: אפשר לתרגל נשימות, לקנות כדור פיזיו, ללכת לבית חולים רק כשכבר ממש חובה, ללמד את בן הזוג להעניק עיסויים, ועוד". (בוביתוש 27)

מה ישתנה אחרי הלידה?

"אשלב פורמולה בהנקה"

"הפעם לא אהיה פנאטית בנושא ההנקה. נכון שבסוף זה הסתדר, והנקתי עד גיל שנה כמעט, אבל לא ישנתי שנה רצוף. הפעם אני אשלב בקבוק פורמולה בלילה". (שרון 2000)

"כדאי להכין, עוד לפני הלידה, מספר טלפון של יועצת הנקה ולהתקשר אליה מיד אם רואים שההנקה בעייתית". (רונרונית1)

"אני גרה בהולנד, שם אחרי הלידה לא נשארים בבית החולים, אלא הולכים הביתה ומקבלים דולה למשך שבוע. זה אחד הדברים הכי טובים שיכולים להיות, ואני ממליצה על זה בחום. מעבר למנוחה, היא לימדה אותי ואת בעלי איך לטפל בתינוק. אהבתי את זה שאת הכל אני עושה בסביבה הטבעית שלי ולומדת בעזרתה איך להיות אמא". (רונרונית1)

"אם את עורכת ברית מילה באולם עם מוזמנים, בבוקר האירוע הזמיני הביתה קוסמטיקאית, וגם מאפרת וספרית. מגיע לנו פינוק אחרי הלידה. אני עשיתי את זה, והיה לי מאוד כיף. מומלץ, ושווה כל שקל". (בוביתוש 27)

>> עוד משהו שקורה אחרי הלידה: מוח האישה גדל