מאיה ורטהיימר בחרה לפתוח את הפינה החדשה שלה ברדיו תל אביב "אמא מהניילונים", עם אימון השינה שעוברת בתה בת הארבעה חודשים וחצי. הפינה הקצרה הובילה למתקפת רשת נחרצת, שבו נדמה היה שלכל אם היה מה להגיד.
"גם הנשים שכתבו דברים איומים הם אימהות מסורות וטובות. הן נשים שכותבות מעומק הלב. אכפת להם מתינוקות. אכפת להם מאימהות", אומרת דורית קרייזר, יועצת השינה של ורטהיימר. "יחד עם זאת יש לי תמיד הרגשה שמדובר בנשים מאוד עייפות, שמחפשות לובי מעוד אימהות עייפות. ואני יודעת שיש מסגרות שמלמדים שתינוק שישן בלילה מגיל ארבעה חודשים עלול לפגוע ולהרוס את ההנקה. הורים מגיעים אליי לעשות זאת בצורה מקצועית, עם מעקב. מה קרה? מה הפשע? שהילד ישן בלילה ויונק ביום ויש לו הורים בריאים יותר ומאושרים, אושר שעובר בדיפוזיה לתינוק?".
לדברי קרייזר, ורטהיימר הבינה את החשיבות וההשלכות של חסך בשינה גם עבור בתה וגם עבורה, והיא לא מבינה את הביקורת הקשה. "האם זו סיבה להעלות על הכתב ביקורת קשה, ומילים כל כך אלימות? הרי מחר אם לילד שלהן (שהניקו עד גיל שנתיים) יעשו שיימינג ברשת החברתית הן תעשנה הפגנות מכאן ועד הודעה חדשה. אני חושבת שכדאי לנשום עמוק ולישון לפני שעושים כזה שיימינג".
השיטה של קרייזר לא מבטלת את הצורך של תינוקות באהבה, בחום ובמגע ואת החשיבות של כל אלה להתפתחותם הנפשית והפיזית. אלא שהיא מתעקשת שלכל הדברים האלה יש זמן: שעות היום. מה עושים בלילה? ישנים.
>> עזבו את מאיה ורטהיימר
>> ייעוץ שינה באקסטרים: יועצות שבאות לישון אצלך
"זה הצורך של התינוק", היא מסבירה. "גם אנחנו בלילה צריכים רק לישון. צריך לזכור שמאחורי כל תינוק עומדים זוג הורים שיכולים להחזיק מעמד שלושה חודשים עם לילות מקוטעים אבל אחרי זה הם מתחילים להתמוטט. את יודעת מה קורה לאחוז הגירושים אחרי לידת ילד ראשון? ההורים כבר מוותרים על הזוגיות, הם עם סף תסכול נמוך. יש כאלה שרבים עם כל העולם ויש כאלה שזה עולה להם בחיים באמצעות תאונות דרכים או תאונות בעבודה. אני מלמדת שינה מי שמרגשי שזה מה שהוא רוצה ושהמחירים של חסך בשינה כבר עולים להם ביוקר".
לאור הביקורת, לקרייזר חשוב להדגיש כי הגישה שלה היא תוצאה של ניסיון מקצועי ארוך שנים. "אני אחות מיילדת משנת 1994. הייתי בצוות ההקמה של מלון היולדות שיבא בייבי, שם שימשתי כאחות אחראית על מחלקת תינוקות ויולדות בנוסף הייתי מרצה לאחיות של משרד הבריאות בתואר שני אוני' תל אביב, כתבתי ספר 'בלילה ישנים'", היא מפרטת.
בנוסף, קרייזר מבהירה שהשיטה שלה לא כוללת לתת לתינוק לצרוח עד שיותש. "זאת לא שיטת cry it out של ריצארד פרבר. יש כאן שלבים, משנה סדורה והגיון סביב כל שלב. ברור שתינוקות מתעוררים בלילה. כולנו. כי השינה מורכבת ממחזורי שינה אבל תינוק שלמד לישון ללא תלות בגורם חיצוני ידע לעבור ממחזור שינה אחד לשני בכוחות עצמו".
יש קשר בין השינה לבין חרדת נטישה?
"קשר הורי הוא לא רק על בסיס חלב. קשר והתקשרות מתחיל מהלידה, אפילו מהרחם וצריך להימשך לכל החיים. חרדת נטישה קורית באופן פיזיולוגי סביב גיל 9 חודשים. חרדת נטישה פתולוגית קורית רק לילדים במשפחות דיספונקציונליות ששם יש נטישה אמיתית. ללמד תינוק לינוק לפי דרישתו ביום ולישון בלילה – לא רק שלא יפגע בקשר אלא התינוק יהיה חייכן וסבלני יותר גם בעת ההנקה וגם בעת הזמן הפנוי עם ההורים. יש לי מאות מסרונים ומיילים המעידים על משפחות שרק טוענות 'איך לא עשינו זאת קודם'? ואני ישר אומרת להם : לא יכולתם לעשות זאת קודם. כל דבר בעיתו. רק ההורים הם אלה שצריכים להחליט מתי הם רוצים ללמד את התינוק לישון".
"האמהות היא עולם סבוך, תמיד יש את התחושה הלא מספיק טובה", היא מוסיפה. "אם את מניקה יהיו שיטענו שאת עושה לא טוב, ועד איזה גיל את מניקה, אם את מאכילה את הילדים עם תמ"ל יהיו שיטענו שאת לא משקיעה. איכשהו יצרנו עולם מלא ביקורת ובמקום להכיל את הקשיים אנחנו מקשות לא פעם אחת על השנייה".
"צריך לספק את הצרכים שלהם גם בלילה"
בעוד שקרייזר מקשרת את הביקורת עם עייפות ושיימינג, נשות מקצוע מציגות נתונים שסותרים את הגישה שלה. "מחקר שפורסם בשנת 2011 הראה כי למרות שתינוקות הפסיקו לבכות כבר בלילה השלישי לאחר אימון שינה, הורמון הלחץ שלהם, קורטיזול, עדיין עלה. למרות שהם הוכשרו להירדם והיו שקטים ושלווים לכאורה, עדיין הורמוני הלחץ בגופם יהיו גבוהים", אומרת נירית אוליבקוביץ, יועצת הנקה מוסמכת ואחות. (בתגובה קרייזר אומרת שמדובר בטענה חסרת בסיס. "דווקא המחקרים מצביעים על כך שחסך בשינה מעלה רמות קורטיזול פתולוגיות").
הקושי, באופן טבעי, הוא עצום. אוליבקוביץ מסכימה שמדובר במעמסה פיזית ונפשית קשה. אבל לא לטענתה המרדף אחר שנת לילה רציפה אינו נכון. "למרבה הצער מה שהורים רבים ישמעו הוא שמגיל מאוד צעיר התינוק שלהם צריך לישון כל הלילה ושצריך כבר מהתחלה להפריד הנקה משינה. קביעה זו יוצרת מצוקה גדולה אצל הורים והם לא פעם מחפשים פתרונות ל'בעיית' השינה שלהם ושל תינוקם. יקיצה מרובה במהלך הלילה היא הנורמה הביולוגית עבור תינוקות ופעוטות. תינוקות יתעוררו לעתים קרובות מסיבות רבות. הם יתעוררו כאשר הם עוברים פרץ גדילה וצריך להגדיל את ההיצע שלך, הם יתעוררו כאשר הם עוברים אבני דרך התפתחותיים, הם יתעוררו כאשר בוקעות שיניים או נלחמים במחלה שאליה הם נחשפו".
למרבה הצער מה שהורים רבים ישמעו הוא שמגיל מאוד צעיר התינוק שלהם צריך לישון כל הלילה ושצריך כבר מהתחלה להפריד הנקה משינה. קביעה זו יוצרת מצוקה גדולה אצל הורים והם לא פעם מחפשים פתרונות ל"בעיה" של התינוק
נירית אוליבקוביץ
לדבירה, מחקרים מבוססי ראיות מראים כי במונחים של דפוסי השינה של התינוק יש נחיצות לקום בתדירות גבוהה בלילה כמנגנון הישרדותי המפחית באופן משמעותי את הסיכוי למוות בעריסה. בנוסף, מחקרים מראים כי תינוקות מקבלים עד 20 אחוזים של נפח החלב שלהם בלילה.
"כמו כל יצור חי, גם הילדים שלנו נולדים עם צרכים מהרגע שהם נולדים. בתחילת הדרך קשה להם לבטא אותם אבל מדובר בצורך פנימי ואמיתי, ואנחנו, ההורים שלהם כאן לספק להם את כל הצרכים שהם זקוקים להם בזמני עירות אבל לא פחות חשוב מכך – בזמני שינה", אומרת חן ברזילאי יועצת להורים ובעלת מרכז "הקול הפנימי להורות" ביחד עם ענת קרפל.
"המטרה העיקרית שלנו היא שהילדים שלנו ילכו לישון כשהם שבעים, יבשים ורגועים וכך הם יוכלו להירדם לבד", היא אומרת. "משרד הבריאות ממליץ להאכיל תינוקות בלילה עד גיל שנה ולכן לא כדאי למהר להוריד את האכלות הלילה. שינוי הרגלי שינה דורשים בשלות של הילד לתהליך, ושלכם ההורים לפרידה, כי בסוף זה לא משנה אם אתם בוחרים להישאר בחדר בהרדמה או לא, שינה היא תהליך רגשי שכולל בתוכו כל כך הרבה דברים וגם הילדים וגם אנחנו, ההורים צריכים להרגיש בטחון".
ריקי ברנר, מאמנת הורים מראשון לציון ואם לשלושה, עדיין חווה את הלילות נטולי השינה עם בתה בת התשעה חודשים, ובכל זאת מתנגדת לאימון שינה בגיל מוקדם. "היו לילות של ייאוש ותסכול, בכיתי תוך כדי שאני מחזיקה אותה בידיים גמורה מעייפות. לא מבינה למה היא בוכה עד שאחרי שלושה ימים גילינו שיניים. אני לא רוצה לדמיין בכלל מה היה קורה בנפש שלה אם לא הייתה מקבלת את המענה בזמן הבכי, רק כדי לאמן אותה לישון"
ברנר נחרצת: גיל ארבעה חודשים וחצי הוא מוקדם מדי. "לא נותנים לילד לבכות את נשמתו בגיל כזה כדי שתוכלו לישון לילה שלם. תינוק בן ארבעה חודשים וחצי עדיין זקוק לאוכל. ובמיוחד בהנקה – שאין אפשרות לדעת כמה באמת התינוק אוכל. מה אתם מלמדים אותו כשאתם נוטשים אותו לבכות במיטה? קשה לכם בלילה? קחו עזרה בלילה שמישהו אחר יהיה עם התינוק או ביום כדי להשלים שעות שינה".