כאבים אחרי לידה (צילום: istockphoto)
הבשורה הטובה מאוד: זה עובר|צילום: istockphoto

אין ספק שלידה ללא תפרים היא חלומה הרטוב של כל אישה. מה בסך הכול ביקשת? לשבת, ללכת, לעמוד? מדובר בכמה פעולות פשוטות שפתאום הפכו מסובכות עד בלתי הגיוניות בעליל. עכשיו, אחרי שילדת ותפרו אותך יפה יפה, הגיע הזמן להתמודד איתם ראש בראש. אז מה עושים עם התפרים? נכון שנדרשת סבלנות, אבל יש עוד כמה דברים (קטנים) שיוכלו לעזור, שנייה לפני שאת יוצאת מדעתך.

לידה בלי תפרים: החלום ושברו

"בעבר, היה נהוג לבצע חתך מבוקר של הנרתיק (חתך אפיזוטומי ) בכל לידה ראשונה, בין אם האישה נזדקקה לו ובין אם לאו", מסביר ד"ר בני שכטר, מומחה בגינקולוגיה, מיילדות וטיפול מיני. כך, שאפילו אם התברכת בגמישות יתר, היית נאלצת להתמודד עם תפרים לאחר הלידה. רק שתדעי שהיום החיתוך נעשה רק במקרה הצורך ו"יכולים להיות גם מצבים של לידות ראשונות בלי תפרים, תלוי כמובן בגוף האישה".

ההבדל בין תפרים ובין אושר נעוץ ככל הנראה בגמישות שלך. "גמישות הרקמות באזור היא בדרך כלל גנטית, כך שאין הרבה מה לעשות על מנת למנוע חיתוך או קרעים בעת הלידה", מאכזב אותנו ד"ר שכטר.
אך יחד עם זאת, כשגמישות היא שם המשחק, בפעם הבאה תנסי עיסוי של הפירניאום, שאמור לעזור בהגמשת האזור. את העיסוי, אגב, תוכלי לעשות בעצמך או שבעלך המסור יירתם למשימה, אבל לא לפני השבוע ה-35 של ההריון כי הוא אינו יעיל קודם (אז גברים, שלא יעבדו עליכם).

אבל את כבר ילדת, וחתכו ותפרו אותך, ואת צריכה להתמודד עם השתי וערב שם למטה, שלא היה מבייש גובלן."יש להבחין בין תפרים של חתך וקרעים שטחיים ובין תפרים של חתכים עמוקים יותר", מסביר ד"ר בני שכטר.
"תפרים של חתכים או קרעים קלים, הם לרוב פעולה שגרתית המבוצעת בחדר הלידה וגם ההתאוששות מהם היא יותר קלה. מקרים חמורים יותר, של קרעים עמוקים שיכולים לפגוע בשרירי הסוגר, מצריכים תפירה מורכבת יותר שלעיתים תבוצע בחדר ניתוח".

בדרך כלל התפרים נעשים באמצעות חוט נמס, שאמור להתמוסס בגוף לאחר כשלושה ימים. מבחינה זו לא נדרש מאיתנו דבר, לא תזדקקי להוציא את התפרים והם, יידעו לעשות את שלהם כשיגיע זמנם.  

פתחו את הפריזר, פתחוהו רחב

ניתוח קיסרי (צילום: Francois etienne Du plessis, Istock)
חיתוך האזור נעשה כיום רק במקרה הצורך. ובדרך כלל יש צורך. אישה בחדר לידה|צילום: Francois etienne Du plessis, Istock

אחד הפתרונות המקובלים להרגעת שטח האש הם פדים קפואים ופדים מגנזיום, מה שיכול להסביר לך את נחיל הבנות השועט לכיוון מטבח בית היולדות. כמו שבטח כבר הבנת, לא האוכל הנפלא מושך אותן לשם אלא דווקא הפריזר, שהפך לבית גידול לתחבושות קפואות. בדרך כלל בבית היולדות הפדים הקפואים יכילו גם מגנזיום, שעוזר במניעת בצקות, אבל כדאי ורצוי לנסות גם בבית. להלן המתכון:

הרטיבי פדים ענקיים (וזולים) שמצאת בבית המרקחת. הניחי אותם בשורה מסודרת בפריזר והמתיני מספר שעות (על אקמול) עד שהפדים יקפאו למוות. מלאי הפדים הקפואים הביתי שלך יעניק לך מזור והקלה, רק אל תשכחי להזהיר אורחים תמימים (ואולי גם את בעלך) לנוכח המראה עוצר הנשימה שמתגלה בין העוף הקפוא והפיתות.

למעט הפדים הקפואים, חשוב לשטוף את האזור לעיתים תכופות. בבית החולים להעביר ויש בכל פעם עם הטוש ובבית לקחת כמה דקות לאמבטיות ישיבה פושרות.

מעבר לכל אלו, הרפואה המערבית לא מכירה בעוד גורמים רשמיים שעוזרים בטיפול בתפרים, אבל ישנן שיטות נוספות שד"ר שכטר מציין אותן כ"לא מזיקות" שבהחלט שוות בדיקה: שמן נבט חיטה: אפשר למרוח על התפרים כמות נדיבה (תחשבי בכיוון של הצפה) של השמן, שידוע בסגולות המיוחדות שלו בכל הקשור לריפוי והתחדשות העור; רוזמרין ומים חמים: שימי בגיגית מים חמים עם ענפי רוזמרין ושבי מעליה.
כי כשכואב כדאי להשתמש בכל התותחים הכבדים ולכי תדעי, אולי תרוויחי החלמה מהירה יותר.

סבלנות, יקירה, סבלנות

בתפרים, כמו בחיים, הזמן משחק תפקיד חשוב. ד"ר שכטר מסביר שצריך, שוב, להתאזר בסבלנות. "ההתמודדות עם התפרים מצריכה זמן, והקלה משמעותית אמורה להגיע תוך מספר ימים". יחד עם זאת, כדאי לא להגיע לקצה גבול הכאב (רק לפני שנייה חצית אותו בגאון, זוכרת?) ורצוי להיעזר במשככי כאבים. בשביל להניק ולטפל בתינוק את חייבת להרגיש טוב בעצמך, ואם לא טוב לגמרי אז לפחות לבצע פעולה פשוטה כמו לשבת. 

שימי לב שאם הזמן לא מעביר את הכאב, כל הסבלנות שבעולם לא תעזור. "אם אחרי שלושה ארבעה ימים אין הקלה בכאבים והם אפילו מחמירים, חשוב מאד לפנות לרופא כי יכול להיות שישנו תפר אחד הדוק מדי", מציין ד"ר שכטר. שחרור תפר כזה, קטן, מעיק ומציק, יכול להפוך בשנייה את הקערה על פיה ואת תרגישי שנגאלת. ברוכה הבאה לגן עדן.

לא רק תפרים: התכווצויות הרחם

שוכבת במיטה מחזיקה את הבטן (צילום: Thinkstock)
הכיני עצמך: התכווצות רחם עלולה להיות כואבת מאוד. גם זה עובר|צילום: Thinkstock
תופעה מוכרת נוספת המעיקה על היולדת המתאוששת היא התכווצות הרחם, החוזר בחזרה לגודלו הטבעי. חלק מהנשים חוות כיווצים חזקים, הגורמים להן לחוש ממש כאילו הן יולדות שוב. לרוב, מספר ימים לאחר הלידה ההתכווצויות מתמעטות ונחלשות, אבל ד"ר שי אליצור, מנהל היחידה להפריה חוץ גופית בבי"ח אסותא ורופא בכיר ביחידה להפריה חוץ גופית במרכז רפואי שיבא, ממליץ בכל מקרה לקחת משככי כאבים כמו אופטלגין או אקמול כדי להקל על הכאבים.

אפשרות טבעית היא חליטת עלי פטל אדום, קמומיל, נפית החתולים, מורן החורש או דיוסקוראה להקלה על ההתכווצויות. "צריך לערבב כמות שווה מכל צמח, לחלוט כפית לכוס מים רותחים ולשתות 3 פעמים ביום".

 לא נעים, לא נורא: טחורים

גם הטחורים הם תופעה שכיחה בזמן ההיריון והלידה ולאחריהם. הטחורים נובעים בעיקר מעליית הלחץ התוך בטני והעצירות היחסית בהריון, וכדי להקל על היציאות ממליץ ד"ר אליצור להרבות בשתייה ואכילת מזון עתיר סיבים. "ניתן גם להשתמש במשחות ונרות להקלה, ובמקרים קשים מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל", הוא אומר.

מומלץ גם לבחור בתזונה הכוללת מזון עשיר בסיבים: כדאי לאכול מזון רך וקל לעיכול, פירות טריים וחיטה מלאה, ולהרבות בשתייה - לפחות 8 כוסות מים ביום. כמו כן, ניתן להשתמש בקומפרס תה לכיווץ ולמניעת זיהומים. חולטים תיון תה רגיל בשמינית כוס מים רותחים, משרים כ-2-3 דקות, סוחטים ומניחים ישירות על אזור הטחורים. ניתן לחזור על הפעולה מספר פעמים ביום לפי הצורך.

עוד ב9 חודשים:

>> 20 דברים שלא גילו לך על ניתוח קיסרי
>> מה גברים באמת חושבים על הגוף שלנו?
>> סיפור לידה: התאומות נולדו בהפרש של 7 שבועות