כולנו שמענו איפשהו מתישהו שלא חייבים ללדת בשכיבה, ואז העפנו את הרעיון החתרני הזה בחזרה לאיזורים האפורים שבירכתי המוח, שכחנו מכל העניין וילדנו בשכיבה. אבל כתבה מעניינת שעלתה באתר האוסטרלי bellybelly גרמה לנו להרהר בזה מחדש; יש כמה סיבות די טובות לקום וללדת בעמידה, וגם כמה סיבות די רעות שבגללן הרגילו אותנו לחשוב אחרת.
רוב התיעודים של לידות בהיסטוריה האנושית מראים שנשים היו חופשיות לנוע ולשנות תנוחות במהלך הלידות. במאה ה-20 עברו הלידות מהבתים לבתי החולים, ושם הכתיבו הרופאים את השכיבה על הגב, תנוחה שתקל עליהם לסייע ליולדת ולהשתמש בהתערבויות שונות, כמו מלקחיים - במטרה להציל עוברים במצוקה. לידה בשכיבה על הגב ועם הרגליים למעלה התבססה בחברה המערבית והפכה לנורמה שלא מערערים עליה, למרות שלא היו מחקרים או הוכחות מיוחדות שתמכו בתנוחה הזו או הראו שהיא יעילה.
לעומת זאת, יש המון מחקרים התומכים בתנוחות אחרות שייטיבו עם היולדת ועם התינוק. הנה סיכום של הסיבות המרכזיות שהמחקרים האלה מעלים, ורשימת היתרונות המשמעותיים בלידה בעמידה, לפיהם:
כוח המשיכה. כשאת עומדת, את מכוונת את העובר לכיוון הטבעי ומסייעת ללידה להתקדם במהלך המתבקש שלה, אל תעלת הלידה ומשם החוצה אל העולם. כשאת שוכבת על הגב את עושה בדיוק את ההיפך - את מקשה על המערכות לעשות את הפעולה הטבעית שלהן.
התערבויות. מחקרים הוכיחו שלידות בעמידה דורשות פחות התערבויות רפואיות, כיוון שהגוף לא צריך להתגבר על מכשול הגרביטציה והוא מתמודד עם הלידה כמו שהוא יודע לעשות כשלא מפריעים לו. בלידה על הגב יש סיכוי גבוה יותר שהיולדת והתינוק יצטרכו עזרה.
צירים. הצירים בלידה זקופה משמעותיים יותר ומשפיעים יותר - טוענים החוקרים. בשכיבה הרחם נמצא במנח הפוך והאישה עובדת למעשה כנגד הגוף שלה.
כאב. המחקרים מסבירים כי כשהיולדת שוכבת על גבה, כל המשקל שלה, של העובר, של הרחם ושל השליה מעיקים על הגב ולכן מופעל עליו לחץ מכאיב.
לידות קצרות. לידות בשכיבה נמדדו כאורכות כשעה יותר מלידות בתנוחות זקופות.
אספקת חמצן לתינוק. לפי המחקרים, לידה בשכיבה מקשה על אספקת הדם בגוף ולכן מעכבת מעבר תקין של חמצן לתינוק. תינוק שלא מקבל אספקת חמצן טובה מתחיל לאותת מצוקה, והפתרון למצוקה עוברית הוא בדרך כלל ניתוח קיסרי חרום.
שביעות רצון. המחקרים מצאו שנשים שילדו בעמידה הביעו שביעות רצון כללית גבוהה יותר מהלידה שלהן.
שטח האגן. לפי מחקרים, שכיבה מקטינה את קוטר האגן בכ-30%. לידה בעמידה מפחיתה את החשש מתינוק גדול - הגוף יודע איך ללדת תינוק גדול, הוא פשוט צריך את המרחב לעשות זאת.
מאמץ. לדחוף תינוק בירידה ולא בעליה זה הרבה פחות מתיש ומעייף, ולכן לידות בעמידה - כך לפי המחקרים - הן קלות יותר.