במשך שנים דנים בהשפעות השליליות של פגוּת על בריאותם והתפתחותם של תינוקות. כעת, קובע מחקר אמריקאי כי יש גם צד חיובי לכניסה הלא פשוטה שלהם לעולם. על פי המחקר, שנערך בימים אלו ע"י פרופ' מארי סאליבן מאוניברסיטת בראון, מי שנולד פג מפגין דחף חזק יותר להצליח מהאדם הממוצע.

תינוק פג שוכב על הגב ומסתכל (צילום: AndyL, Istock)
פג, אבל לפניך: "אמביציות גבוהות והתמודדות טובה יותר עם משברים"|צילום: AndyL, Istock
הנחיתות הפיזית מחשלת

המחקר, שהוא הארוך ביותר שבוצע אי פעם בפגים, בוחן 213 צעירים בני 23 שנולדו טרם זמנם, ומטבע הדברים גדלו בתנאים שונים בתכלית.
ממסקנות ראשוניות שפורסמו, עולה, כי חרף, ואולי דווקא בגלל הנחיתות הפיזית הברורה שלהם, פגים מפגינים שאפתנות ואמביציה גבוהות מהממוצע לקבוצת ההתייחסות שלהם; כמו גם נטייה להתאוששות מהירה יותר ממשברים שונים.

כל תינוק אשר נולד לפני השבוע ה-37 מוגדר כפג. על פי רוב, ככל שהפגות קיצונית יותר, כלומר ככל ששבוע הלידה מוקדם יותר ומשקל הלידה נמוך יותר, צפוי הילוד לסבול מקשיים רבים יותר.

לפי המחקר של ד"ר סאליבן, הפג מפתח שינויים מטאבוליים שמסייעים לו להתמודד עם מצבים של סטרס גופני ונפשי. ייתכן כי ההסבר להתנהגות השונה של פגים, כפי שמפורטת במחקר החדש, ניתנת להסבר באמצעות אותם שינויים, אולם הדבר טרם הוכח סופית.

"אין ספק שאנשים שנולדו מוקדם עברו טראומה ראשונית", אומר רישי, מטפל בריברסינג, תורה הקושרת את חיינו הבוגרים עם חוויותנו בלידה ובינקות המוקדמת, ושואפת לתקנם באמצעות שחזור של אותן חוויות.
"התינוק נולד חסר ישע כמעט לחלוטין, בניגוד לחיות אחרות בטבע. אם מקצרים את זמן השהייה עוד יותר, התינוק נולד כשהוא נזקק לאמו עוד יותר מתינוק רגיל. משום שעליו לשהות באינקובטור, הוא מפתח מהר מאוד כישורי הישרדות, שמלווים אותו גם בחייו הבוגרים". רישי מסביר, כי התינוק מתקשה להתמודד עם המציאות הקשה של ניתוק מהאם, ובורא לו מציאות חלופית. לכן, גם בחייו הבוגרים ישאף לעצב את המציאות לפי צרכיו, ויפעל בנחישות לשם כך.

"במהלך חייו הבוגרים, הפג משחזר את החוויות שעברו עליו בלידה ולאחריה", מסביר גם רענן גדרון, M.Ed  מטפל בריברסינג מזה 17 שנים ומנחה מטפלים. "הפג מתפתח בתנאים הכי קשים שיש, והחוויה הזו מחשלת אותו וגורמת לו לגדול בתחושה של מסוגלות ויכולת להתמודד".  

יש תמורה: ההשקעה ההורית מובילה לצמצום פערי ההתפתחות

הטיפול בפג כרוך בהרבה דאגה, תשומת לב והקדשת זמן רב מצד ההורים. המחקר מגלה, כי ההשקעה ההורית משתלמת גם בגיל מאוחר יותר, ויכולה לצמצם משמעותית את הקשיים ההתנהגותיים, הנפוצים אצל פגים בבגרותם.

"בשנים הראשונות, ההורים של ילד שנולד פג משקיעים בו משאבים עצומים. הילד מפנים את הדחף של ההורים לקדם אותו ולהדביק את הפער מול בני גילו, ומתנהג בהתאם" מציינת טלי איסרוב, פסיכולוגית קלינית מומחית העוסקת בילדים ונוער."ייתכן שהאמביציה להתקדם ולהידמות לבני גילם מורחבת לדחף להצליח גם בתחומים האחרים".

 

>>נפרדתם מהפגייה והגעתם הביתה? כך תעצבו את חדר התינוקות המושלם