לאחר תקופה ארוכה של דיונים חוזרים בנושא, אתמול (רביעי) אישר הרכב שופטים מיוחד של בג"צ כי מעתה יורשו לפעול בישראל מרכזי לידה, שישמשו כל אישה המעוניינת ללדת בהם, וזאת בהנחה שהיא עונה לקריטריונים המתאימים.

איריס רז, יו"ר ארגון המיילדות, ומי שפעלה לטובת אישור הפעלת המרכזים, מברכת על ההחלטה: "הגיע הזמן שנשים יוכלו לבחור היכן וכיצד הן מעוניינות ללדת, ואני שמחה שבית המשפט שינה את החלטתו בנושא והחליט לפסוק לטובת ציבור היולדות בישראל", היא אומרת.

רז מסבירה כי ההחלטה למעשה מאפשרת לכל אישה לבחור אם ללדת בבית, בבית החולים או במרכז הלידה. לדבריה, עד כה היו פעילים בישראל בסך הכל ארבעה מרכזי לידה, שנסגרו בשל הוראת משרד הבריאות בשנת 2017.

מהי למעשה מטרת מרכזי הלידות האלה, את מי הם אמורים לשרת?
"כיום יולדת שמעוניינת ללדת לידה טבעית בבית צריכה לעמוד בקריטריונים מסוימים. בין היתר, ההיריון חייב להיות מוגדר בסיכון נמוך, המרחק מבית החולים צריך להיות עד 30 דקות נסיעה, המיילדת חייבת להיות מוסמכת ובעלת רישיון וגם התנאים בבית צריכים לאפשר זאת.

המטרה העיקרית לשמה הוקמו המרכזים הללו, הייתה לאפשר ליולדות שאינן עומדות בקריטריונים האלה להגיע למרכז מסודר שיש בו צוות של מיילדות מקצועיות וכן ציוד הנדרש ללידה, אך בניגוד לבית חולים האווירה בו שונה".

מה לגבי סיכונים שכרוכים בהחלטה מהסוג הזה? הרי גם היריון בסיכון נמוך עלול להסתבך חלילה – מי ערב לשלומה של היולדת במקרה כזה?
"אין ספק שיש פה גם עניין של סיכונים, אבל בסופו של דבר חשוב שהבחירה תהיה בידי היולדת, לאחר שזו תבין את כל היתרונות והחסרונות שבהחלטה כזאת. אני חושבת שהאופציה האידאלית תהיה להקים מרכזי לידה גם בתוך בתי החולים וגם בסמוך להם, על מנת שהיולדות יוכלו להתפנות אליהם במהירות במקרה הצורך.

"מעבר לכך, צריך לזכור שישנן מדינות רבות שבהן נושא הלידות הביתיות תופס תאוצה, אך בניגוד למצב בארץ שם מאפשרים תשתית הנדרשת לשם ניהול הלידות האלה בצורה הטובה והבטוחה ביותר. בהולנד למשל יש מערך פינוי שכולל אמבולנס ייעודי המאפשר מענה תוך זמן קצר בעת מצוקה במהלך לידת בית. יש גם רופא ילדים צמוד שזמין לכל אישה שיולדת.

אני חושבת שיש מקום לשנות גם את מדיניות העסקת המיילדות. ברגע שכולן יפעלו תחת משרד הבריאות, מערך לידות הבית יהיה מסודר ויעיל יותר". 

רז מבהירה כי הארגון אינו נגד לידה בבית חולים, ושזה למעשה המקום שבו רוב היולדות בוחרות כיום ללדת. אולם, גם בהיבט זה יש הרבה מה לשפר לדבריה. "אני חושבת שכל יולדת שמגיעה לבית חולים צריכה להיות זכאית לבחור אם ללדת באופן טבעי. כיום זה לא כך לצערי. לא בכל בית חולים יש תנאים אידאלים שמאפשרים ללדת בלידה טבעית בכל רגע נתון. יולדת שבוחרת שלא להשתמש באמצעי האלחוש המוכרים, זקוקה לליווי תומך של מיילדת מוסמכת שתקל על כאבה ותתמוך בה לאורך הלידה. כיום התקן הישן שקיים בבתי החולים כבר משנת 1989, אינו מאפשר זאת, וגם המקום עצמו לא תמיד ערוך לכך מבחינת אמצעים וחדרים מתאימים.

גם בעמותת ״נשים קוראות ללדת, למען חופש בחירה בלידה״  הגיבו להחלטת בג"צ: "העמותה מודה לעותרות שלא נשברו בדרך, ולשופטות ולשופטים שראו את העוול שגרם משרד הבריאות לנשים יולדות בישראל. ההחלטה לפתוח מחדש את מרכזי הלידה, שנסגרו בשרירות לב ב-2017, מצביעה יותר מכל על בזבוז הזמן והכסף הכרוכים בניסיונות ההשתלטות של משרד הבריאות והמערכת הרפואית על לידות בישראל, תוך פגיעה קשה בחופש הבחירה של נשים וזכויותיהן. היא מעידה גם על כוחנו. כשאנחנו יודעות מה טוב לנו, זוקפות קומה ולא מוותרות - כולנו מרוויחות ומרוויחים. זהו תיקון עולם, פשוטו כמשמעו. אנחנו חוגגות היום, אך זוכרות שהעבודה עוד מרובה. חופש הבחירה של יולדות בישראל רחוק מלהיות מושלם".

"אני מקווה מאוד שמשרד הבריאות ירים את הכפפה בהקדם ויקים וועדה שתרכז את ההנחיות בנושא הלידות במרכזים בצורה הבטיחותית והטובה ביותר. חשוב לגבש הנחיות מסודרות בנושא בהקדם על מנת לפעול לטובת קידום העניין הלכה למעשה", אומרת רז.