מיכל אנסקי, שמצפה לבת משותפת ראשונה עם ארוסה אייל אמיר, חשפה הבוקר (ג') במהלך משדר הבחירות החגיגי של ערוץ 12 כי עברה במהלך הלילה דרמה רפואית מלחיצה במיוחד."עברתי לילה לבן, לא הצלחתי להירדם כל הלילה", סיפרה אנסקי. "השתמשתי במכשיר מוניטור ביתי לבדיקת דופק. זה לא עבד ולא היה דופק לעובר". אנסקי מיהרה להתפנות לבית החולים שם עברה סדרת בדיקות מקיפה שבסיומה גילתה, למרבה המזל, כי הכל תקין לחלוטין ושמדובר בסך הכל בתקלה במכשיר המוניטור שבו השתמשה.

אנסקי היא לא היחידה שעברה חוויה כזו. כשיש לנו תינוק בבטן, אנחנו אוהבות לדעת הכל עליו. איך הוא נראה, מתי הוא זז, איך הוא מסתובב באיזה מנח הוא בדיוק ועם איזו רגל בדיוק הוא בועט בנו. אבל מתברר שלאחרונה החליטו ההריוניות שכל זה לא מספיק, ואם אפשר לאסוף עוד קצת אינפורמציה על התינוק – כמובן שעדיף.

אחד הטרנדים החמים לאחרונה בתחום מוצרי ההריון הוא כיפי למדי – מוניטור ביתי לשמיעת פעימות הלב של העובר. על פניו מוצר נחשק מאוד: את שוכבת בפרטיות ספתך מדי ערב, מתחברת למוניטור, ומקשיבה בכיף לפעימות הלב הקטנות בתוך הבטן שלך, מתחברת לעובר ומוודאת שהוא בטוב. לאור הביקוש ההולך וגובר, גם יותר ויותר חברות החלו לייצר מוניטורים אישיים כאלה. אבל כעת מתעוררת השאלה בארה"ב, שם הפכו המוניטורים הביתיים לטרנד לוהט אצל אמהות המילניאלס – האם מדובר במשהו בטוח לשימוש?

המוניטורים האלה משווקים להורים בתור אמצעי בטיחות חיוני שיכול לעקוב אחר בריאות העובר. אבל בפועל, מתברר שמדובר במוצר שעלול לסכן את חיי העובר. "מיילדות ורופאים מתאמנים במשך שנים ארוכות כדי לפענח את מה שהם שומעים בדופלר", כתבה אליזבת' האטון, מנכלי"ת עמותה צדקה של לידות שקטות, בעצומה שקוראת להחרים את מכירות המוניטורים הביתיים בבריטניה. "זה מכשיר רפואי, זה לא משהו שאמור לשמש לצרכי בידור", המשיכה.

אישה בהריון חולה (צילום: istockphoto)
אישה בהריון חולה|צילום: istockphoto
מדוע דווקא מנכ"לית של עמותה שעוסקת בלידות שקטות יוצאת נגד המכשיר התמים לכאורה הזה? ובכן האטון טוענת שחלה התקדמות גדולה בניסיון להוריד את מספר הלידות השקטות על ידי העלאת מודעות האמהות לתנועות העובר ברחם ולעובדה שהן קובעות את מצבו של העובר, אבל שהמאמצים האלה נפגעים על ידי העלייה בשימוש של מכשירי הדופלר הביתיים, שמוצעים לשימוש לקהל הרחב. ללא שום קשר לאופן התפעול שלהם, עצם השימוש בגאדג'טים האלה עלול לגרום לנזק לעובר. איך בדיוק? ככה:

אם האם לא שומעת את פעימות הלב היא עלולה לחשוב שמשהו לא בסדר בעוד שהכל בסדר: מדובר בחרדה שלא לצורך והיא תוצר לוואי של השימוש במכשירים הללו. "זה עלול ליצור סטרס מיותר על נשים בהריון כשהן לא מצליחות לשמוע את הדופק", כותבת האטון, "וזה עלול להוביל לעלייה בלחץ הדם באם, מה שעשוי להוביל ללידה מוקדמת".

כשהאמא שומעת את הדופק היא עשויה לחשוב שהכל בסדר, כשבעצם משהו לא תקין: זה מצב הרבה יותר מדאיג. "השילייה או הדופק האימהי עלולים להישמע לאוזן לא מיומנת כמו דופק של העובר", ממשיכה האטון, "בדרך כלל מה שהאם עשויה לשמוע זו זרימת הדם בשלייה. היו לנו מקרים שבהם משהו היה לא בסדר עם העובר, אבל האמא שמעה מה שהיא חשבה שהוא הדופק של העובר במוניטור הביתי, והייתה רגועה שהכל בסדר. בפועל זה גרם לאיחור ניכר בסיוע רפואי , לפחות במקרה אחד, תינוק מת בגלל העיכוב הזה".

יותר מזאת – אם האם מרגישה שינוי בתנועות העובר אבל כן מוצאת דופק פעיל, היא עשויה לא לפנות לרופא כדי לעשות בירור נוסף. "הנוכחות של דופק לא בהכרח אומרת שהתינוק במצב טוב, רק שהוא עדיין בחיים", מוסיפה האטון. "אם התינוק במצוקה זה הזמן לפנות לסיוע רפואי. לחכות עד שלא מוצאים דופק אומר לפעמים שזה מאוחר מדי בשביל להציל את התינוק". על מנת להמשיך ולהבהיר להורים את הסכנות שבמכשירי המוניטור הביתיים – האטון חלק את הסיפור של אם בת 27 שאושפזה לאחרונה בבית החולים בשל תנועות עובר מופחתות בשבוע 32 להריונה. האישה סיפרה לרופאים שהיא הרגישה שהתינוק פחות פעיל ביומיים שלפני שהיא הגיעה למרפאה, אבל היא בדקה את עצמה במוניטור הביתי ושמעה דופק. הרופאים לא היו מרוצים ודאגו מהתנועות המופחתות. הם ביצעו קיסרי חירום באותו יום. התינוק היה במצב כל כך קשה, שהוא בילה 8 שבועות ביחידת טיפול נמרץ יילודים. "אנחנו צריכים לעודד את כל האמהות שחשות דאגה לגבי העובר שלהן שיילכו להיבדק באופן מיידי ולא רק יחפשו דופק", אמרה האטון. "אנחנו צריכים לדאוג לבטיחות של התינוקות לפני הבידור".

>> מחקר: נמצא קשר בין חום בהריון לאוטיזם