עם יד על הלב, כמה סבלתן בלידה? סקר של בתי החולים בלינסון ושערי צדק חושף, כי היולדות הישראליות סובלות כהוגן במהלך הלידה לעומת יולדות אחרות ברחבי העולם, בשל טיפול לקוי ללא משככי כאבים נכונים. הסקר מראה כי בישראל לא נהוג להשתמש במשככי כאבים לאחר ניתוח קיסרי בשונה מהשיטות המומלצות להקלה על כאבים בשאר העולם.
הסקר נערך על ידי רופאים מבתי החולים "בלינסון" ו"שערי צדק", ובו נבחנו השימוש במשככי כאבים ב-25 מחלקות היולדות בארץ. ד"ר שרון אורבך זינגר, רופאה בכירה במחלקת ההרדמה בבלינסון מספרת כי היוזמה לביצוע הסקר עלתה לאחר שגילו כי ממוצע הכאב לאחר ניתוחים קיסרים גבוה מהרגיל. "ראינו כי ברמה של 0-10, עוצמת הכאב אצל הנשים מגיעה ל-8. זמן ההתאוששות לאחר ניתוח קיסרי הוא ארוך והיולדות סובלות מכאבים חזקים בארבעה ימים הראשונים", אומרת זינגר. "20 אחוז מהלידות מתבצעות באמצעות ניתוח קיסרי. ניתוח קיסרי הוא הניתוח השכיח ביותר בעולם וצריך לטפל בכאבים אחרי ניתוח, אם לא מטפלים בבעיה הכאב יכול להפוך לכרוני או להחמיר עד כדי התפתחות של דיכאון אחרי לידה", מזהיר ד"ר אלכסנדר יוסקוביץ, יו"ר החוג להרדמה מיילדותית בבית חולים "שערי צדק".
ממצאי הסקר מראים עוד, כי 18 מהמחלקות ברחבי הארץ לא השתמשו במורפיום במהלך הניתוח הקיסרי. ארבע מהמחלקות השתמשו בו באופן מזדמן ורק שלוש מחלקות משתמשות בו באופן קבוע. עוד עולה מהסקר כי 94 אחוזים טענו, כי הסיבה לכך נובעת ממחסור באחיות שנדרשות להיות נוכחות לצורך פיקוח על מצב ההתאוששות של הנשים.
בנוסף, הסקר מעלה נקודה בעייתית נוספת: רק 12 מהמחלקות הודו כי הן עושות שימוש בתרופות אנטי דלקתיות שאינן ממשפחת הסטרואידים בשיכוך כאבים כמו אספירין לאחר הניתוח, זאת למרות שאפילו שימוש בהן אינו מפיג את הכאבים לחלוטין.
מדוע לא נעשה שימוש במשככי כאבים שיקלו על הסבל?
"שימוש במשככי כאבים נעשה, רק לא במשככים הנכונים כמו מורפיום אלא לרוב ניתנים אקמול ואופטלגין וזה לא מספיק". מדגישה זינגר. לטענתה הסיבה לכך נובעת משמרנות, חוסר בצוות אחיות וחוסר ציוד. "היולדות צריכות לבקש ולהיות אקטיביות, יש דעה בארץ שאחרי ניתוח זה נורמלי שיכאב לך אבל זה לא נכון, בארה"ב המטופלות לא סובלות מכאבים".
"השיטה המקובלת בעולם במהלך ניתוח קיסרי היא הרדמה ספינלית או אפידורלית בה מזריקים מורפיום שימנע כאבים למשך 24 השעות הראשונות", אומר ד"ר יוסקוביץ. "בישראל, רק מספר בתי חולים בארץ משתמשים בשיטה המקובלת שהוכרזה כשיטה הטובה ביותר על ידי איגוד המרדימים בארה"ב".
לטענתו, יישור קו ושימוש בשיטה דורש שיתוף פעולה מצד בתי החולים והצוות המרדים "כל בית חולים בארץ וכל מערכת סיעוד יכולה לעמוד בדרישות, זה לא בגלל שחסר כוח אדם אלא חסר רצון לשתף פעולה ומרדימים ברחבי הארץ יכולים להרים את הדגל לכך", הוא מדגיש.
ד"ר יוסקוביץ מדגיש כי מלבד הזריקה במהלך הניתוח יש אפשרות לתת ליולדות זריקות מורפין דרך הוריד גם אם הן לא התבצעו במהלך הניתוח, "זה לא דורש כוח אדם אלא מכשור רפואי שכל בית חולים יכול לרכוש", הוא מציין. "אקמול ואופטלגין הם רק תוסף לאחר הניתוח במידה וניתן מורפיום, והם לא מונעים לגמרי את הכאב", הוא מדגיש.
הוא אינו חושב שיש זלזול ברמת הכאב של האישה, או תפיסה כי לא צריך להתייחס לכאב של האישה: "אנחנו חיים בעידן אחר, אף אחד לא חושב שאם צלחת את הניתוח אז הכל בסדר, מדובר בשירות שצריך לתת לכל הנשים שיולדות וצריכות לחזור לטפל בתינוק שנולד ומגיע להן לחזור לשגרה בלי כאבים".
"דרשתי לקבל משככי כאבים כל שעתיים, היו לי כאבים מטורפים ולא יכולתי לזוז"
"דרשתי לקבל משככי כאבים כל שעתיים, היו לי כאבים מטורפים לא יכולתי לזוז", אומרת איריס (30) שילדה את בנה הראשון לפני חודשיים באמצעות ניתוח קיסרי במרכז הרפואי כרמל. "רק אחרי שלקחתי כדורים הצלחתי להירדם בלילה, אלו כאבים שאת לא מסוגלת לשאת, זה הרגיע אותי והצלחתי להירדם". לדבריה, קיבלה משככי כאבים כמו אופטלגין, אקמול ואיבופן. "האחיות מעדיפות לא לתת מיוזמתן אבל אני דרשתי כי זה הדבר היחיד שעזר לי", היא מוסיפה "התחלתי ללכת רק אחרי חמישה ימים ושחררו אותי הביתה עם כסא גלגלים בגלל שסבלתי מכאבים".
איריס אומרת, כי חלק מהאחיות נתנו לה משככי כאבים ברצון וחלק ניסו לשכנע אותה לקום מהמיטה ולנסות שלא להתלונן על כאב, "הכול תלוי באחיות שבסביבה, יש אחיות שאמרו לי: 'מחר את משתחררת, קומי כבר מהמיטה' וחלק אמרו: 'הכול בסדר, זה בקצב שלך ונתנו לי ישר כדור'". לטענתה, חוסר השימוש במשככי כאבים נובע מהתפיסה שריבוי משככי כאבים עלולים להזיק לגוף.
תקופת התאוששות בבית ארכה כשבועיים בהם המשיכה ליטול כדורים לשיכוך כאבים, "לקחתי אקמול ואופטלגין חזק וגם מקלחת שיפרה את המצב", היא אומרת. איריס מדגישה, כי אין ספק שההתאוששות לאחר ניתוח קיסרי קשה מאוד, "אך אני מאוד מקווה שכשאעבור את זה שוב אדע כבר למה לצפות".
לירון (28) שילדה את בתה לפני חמישה חודשים בבית חולים "אסף הרופא" מספרת ל-mako על ההתאוששות שלה לאחר הניתוח הקיסרי. "המשככים היחידים שקיבלתי הם אופטלגין כל ארבע שעות וזריקת וולטרן בטוסיק, זה עזר יחסית אבל עדיין כאב לי מאוד, כל פעילות שאת עושה, לקום, לשכב - אלו כאבי תופת".
לדבריה, התבצע מעקב לרמת הכאב שלה ולאחר מכן היא קיבלה משככי כאבים, "האחיות עברו ושאלו אותי מה רמת הכאב שלי מ-0 עד 10 ותמיד אמרתי 5", היא אומרת, "אני לא חושבת שמישהי תגיד שרמת הכאב שלה היא 10, מבחינתי זה יהיה רק במקרי מוות או עילפון", היא אומרת בכנות. היא מודה שהייתה שמחה לקבל טיפול תרופתי חזק יותר, "הסתפקתי באופטלגין, אולי בגלל שהנקתי לא רצו לתת לי תרופות חזקות יותר", היא מוסיפה.
מיילדת בשיבא: "לא יוצאים מנקודת הנחה שהאשה מפונקת"
לדבריה אין שום זלזול בכאב האשה, "אנחנו לא יוצאים מנקודת הנחה שהאשה תסתדר או שהיא מפונקת, מי שאומרת שכואב לה תקבל משככי כאבים". מתן התרופה מתבצע לרוב כל 4 שעות, "אם היא תרצה לקבל לפני תום ה-4 שעות משככים נוספים היא תתייעץ עם רופא", היא מוסיפה.
"אני נותנת לרוב אופטלגין ו-וולטרן שהם משככי כאבים שעוזרים לאחר ניתוח קיסרי", אומרת נדיה וקנין, מיילדת בביה"ח ברזילי. "רוב היולדות מצליחות להתאושש בעזרת המשככים האלו ולדעתי לרוב אין צורך לתת מורפיום שינתק את היולדת לגמרי", היא אומרת.
"כאב זה עניין אינדיבידואלי, יש נשים שכואב להן יותר ויש נשים שיכאב להן פחות אך מי שתרצה תקבל מורפיום", היא מדגישה. לדבריה, יש נשים לאחר הלידה שאינן זקוקות למשככי כאבים כלל, "יש נשים שיעדיפו לקום מהר מהמיטה, הן רוצות לחזור לשגרה ולטפל בילדים ולא יזדקקו לשום תרופה", היא מדגישה.