הרגע בו החלטתי להפוך לדולה
"לפני כשש שנים קמתי בוקר אחד והחלטתי שמה שבעצם אני הכי רוצה לעשות זה ללוות נשים בלידה. בשלב הזה הייתי אחרי שתי לידות: אחת נהדרת ואחת איומה. משקל הטראומה של הלידה הלא טובה גבר על הזיכרון הטוב של הלידה הראשונה, ובאופן לא לגמרי מודע הוביל אותי לרצות לנסות ולהעניק חוויה מתקנת לנשים אחרות. השארתי מאחוריי קריירה בעריכת תוכן בטלוויזיה, ויצאתי לדרך חדשה".
מה ואיפה למדתי?
"אני בוגרת קורס דולות של גילה רונאל ואירית פלקוביץ, שתיים מחלוצות הליווי בלידה בישראל, הקורס אורך כחצי שנה בבית חולים לניאדו בנתניה. הלימודים כוללים לימודי אנטומיה, מהלך ההריון, הנקה – וכמובן מהלך הלידה. דגש גדול מושם על שיטות ודרכים בהם ניתן להקל על כאב הצירים, ומתן תמיכה פיזית ורגשית. בתום הלימודים ישנה תקופת התמחות שבה מלווים לידות תחת פיקוח. לאחר מכן ניתן להתחיל ללוות לבד.
הפעם הראשונה שלי
"לידת הסולו הראשונה שלי הייתה מרגשת מאוד. פרסמתי מודעה באחד הפורומים שעוסקים בהריון, והצעתי ללוות ללא תשלום. פנתה אליי אישה שעברה 2 לידות קשות, וקיוותה לצאת הפעם מחדר הלידה עם תינוקת בריאה – וגם עם זיכרון לידה חיובי. אני חייבת להודות שכשהיולדת התקשרה להגיד שהצירים מתחילים, הרגשתי שכל הדבר הזה גדול עליי. בזמן שהיא התמודדה עם הצירים בבית, ניסיתי להירגע ולהתכונן, וישבתי לשחזר את כל מה שלמדתי וראיתי. ידעתי שכל לידה שונה, וקיוויתי שלא אאכזב את היולדת ואת בן זוגה. הגעתי למיון יולדות מלאת חששות, אבל בתוך כמה רגעים זה פתאום הרגיש לגמרי בסדר, כאילו עשיתי את זה עשרות פעמים קודם. הלידה הייתה נהדרת, בדיוק כמו שהיולדת קיוותה, ובסופה בכינו כולנו מהתרגשות. למרות השעה המאוחרת, והשעות הארוכות בהן עבדתי (הייתי באמצע הריון) הייתי מלאה באדרנלין, ולא הצלחתי להירדם שעות ארוכות. לא יכולתי לבקש לידת סולו ראשונה טובה יותר".
מה זה דולה בשבילי?
"בעיני, דולה היא דמות של מלאך שומר בלידה - מינוס הכוחות המאגיים. תפקידה של הדולה הוא לתמוך, לעזור והרבה פעמים פשוט 'להיות'. להיות איתה, להיות בעדה, להיות דמות שגם מבינה את המונחים המקצועיים ומתרגמת אותם, וגם יכולה להקל עם הכאב ועם ההתמודדות הרגשית.
כימיה טובה בין היולדת לדולה היא המפתח, והיא מאפשרת לדולה להבין בלי מילים מה צריכה היולדת בכל רגע. לפעמים מספיק מבט אחד אוהב שנותן בטחון ליולדת שהיא בדרך הנכונה ושבאמת הכל בסדר".
אילו תכונות חשובות שיהיו בדולה?
"דולות שונות זו מזו, וכל אחת מביאה איתה את אישיותה ואת מערכת האמונות שלה, אבל אם הייתי צריכה לאפיין את הדולות שאני מכירה מדובר תמיד שנשים עם לב מאוד גדול, כאלה שמסוגלות לגייס את כל הכוחות הפיזיים (וצריך המון כאלו) והנפשיים (וצריך המון כאלו גם) כדי לעזור לאישה, שהיא לא חברה או בת דודה, ובעצם עדיין זרה, לעבור תהליך שלעיתים אורך שעות ארוכות מאוד, וכולל בתוכו קשת גדולה של רגשות. אישה שמעוניינת להיות דולה צריכה לשאול את עצמה מספר שאלות חשובות לפני שהיא מתחילה את תהליך ההכשרה: האם היא מרגישה בנוח בבתי חולים? האם תצליח להתמודד עם לוח זמנים לא שגרתי ולא קבוע? האם מצבה הכלכלי מאפשר תקופה של 'יובש' בהכנסות (ישנן דולות שעובדות בעבודה נוספת ומגיעות לסיכום עם מקום העבודה לגבי היעדרות בגלל ליווי)? האם יש לה מערכת תמיכה בבית שתאפשר היעדרות, לעיתים ל 24 שעות ואף יותר, בהתראה קצרה?"
כמה כסף יש בעסקי הדולה?
"שואלים אותי הרבה פעמים אם אני מצליחה להתפרנס מליווי. התשובה היא תלוי. דולה מתחילה שעדיין לא מוכרת ושגובה מחיר נמוך על ליווי חייבת לקחת בחשבון שאי אפשר יהיה לחיות מזה. לוקח זמן עד שמתחילות ההמלצות, ועד ששמך עובר מפה לאוזן – וגם אז ישנם חודשים 'יבשים', ואז פתאום כאלו שנורא עמוסים. כל דולה מחליטה כמה לידות היא מעוניינת לקחת בחודש. אני לדוגמה בדרך כלל לא לוקחת יותר מארבע כדי שלא אהיה בלחץ שהלידות יחפפו. בכל מקרה, הדרך הנכונה לבדוק את רמת ההכנסה במקצוע הזה היא להסתכל על הממוצע השנתי ולא החודשי. עלות ליווי נעה בין 1500-3500 ₪, ותלויה בוותק הדולה, במיקום הגיאורגפי ובמוניטין שלה".
מה צריכה דולה כדי להצליח?
"מאחורי כל דולה מצליחה עומדים בן זוג מפרגן וחבורת בייביסיטריות. בלעדיהם קשה עד בלתי אפשרי לעסוק בליווי לידה. לידה יכולה להתחיל בכל שעה ביום או בלילה, ומהרגע שאני מבינה שבזמן הקרוב אצטרך לצאת ללידה, מתחילה התארגנות: רשימה של חוגים, חברים שהילדים מפוזרים ביניהם וצריך לאסוף, חולצה לבנה שהגדול צריך לטקס מחר בבוקר, מועד אסיפת הורים בערב ועוד ועוד.
חופשות ספונטניות זה קצת בעייתי, אבל לכל לידה קובעים מראש דולה גיבוי, שאפשר יהיה להזעיק בכל מקרה חירום (גם דולות חולות לפעמים...), ואם נוסעים לחופש דואגים שהיולדת יודעת עם מי לדבר במידת הצורך. ישנם גם מקרים של התנגשות בין אירועים משפחתיים ולידות, וכל דולה נוהגת אחרת במקרים כאלו".
דולה צריכה דולה בלידה?
"את בני הבכור ילדתי בבוסטון, עם מיילדת צמודה, פשוט כי ככה זה שם. היום אני יודעת להגיד שלמיילדת הזו היו 'ידיים של דולה', ובאמת הייתה לידה נהדרת. את בתי האמצעית ילדתי בישראל, בלי דולה, והרגשתי אבודה. כשהייתי בהריון עם בתי הקטנה כבר הייתי דולה, והיה לי ברור שאני חייבת את העזרה הזו. בחרתי בנירית עובדיה, דולה שלמדה איתי. אחרי שילדתי בעצמי עם ליווי של דולה אני לא יכולה לדמיין לעבור לידה בלי, ולמרות שידעתי את זה קודם, הבנתי כמה משמעותית הדולה במהלך הלידה".
האם העובדה שהפכתי לדולה שינה משהו בי?
"לא חושבת. אולי רק נעשיתי קצת יותר רגשנית. בכל זאת, כשאת זוכה להיות באופן קבוע בשורה הראשונה של נס הבריאה, זה גורם להרגשה של צניעות וענווה אל מול הפלא הגדול הזה".
יש לכם עוד שאלות? מוזמנים לפנות לליאת סלומון