רחצה 2- שרשרת חיול לתינוק (צילום: רועי ברקוביץ')
המקלחת הראשונה יכולה להיות מבעיתה אבל זה ישתנה מהר מאוד|צילום: רועי ברקוביץ'
אם יש לך תינוק, את בטח כבר יודעת: אמבטיה היא הרבה-הרבה מעבר לשמירה על הניקיון וההיגיינה של הילד. זהו הרגע הזה ביום שבו נרגעים ביחד, ומקדישים תשומת לב נינוחה למגע של עור בעור, לחיבור בין ילד והורה. אבל סביר להניח שבפעמים הראשונות בהן קילחת את התינוק לא בדיוק הרגשת ככה. זה לוקח זמן. האמת היא, שכמעט כל האימהות מבועתות מהאמבטיות הראשונות שהן עורכות לתינוק שרק הגיע הביתה.

אם את אם צעירה שעדיין חשה חרדה קיומית כל אימת ששעת האמבטיה מתקרבת, דעי שאת לא לבד. בהתחלה זה באמת מפחיד וקשה, אבל עם הזמן, האמיני לנו, זה הופך לדבר מענג ביותר. אספנו וידויים של כמה אימהות שחששו מאוד בהתחלה, ועכשיו נהנות מכל רגע.

אם הוא יכול – גם אני יכולה

"כשהבת שלי נולדה חששתי לקלח אותה – הייתי בהיסטריה שהיא תחליק לי מהיד. פשוט סירבתי לעשות את זה, ובעלי קילח אותה בימים הראשונים. אחרי שבוע בערך הגיע ערב אחד בו הוא לא היה בבית כמה ימים, והתינוקת כבר הייתה מלוכלכת וחייבת אמבטיה. עשיתי את הבלתי אפשרי, מילאתי את הכיור במים חמימים, נשמתי עמוק ואמרתי לעצמי שאם בעלי, שהוא הרבה פחות עדין ממני, יכול לעשות את זה - אז גם אני יכולה. זה עבד, ולמרות שגם במקלחות הבאות עדיין הייתי מאוד מבוהלת – בכל זאת עשיתי את זה בעצמי והצלחתי להתגבר על החשש".
מור, 34, יבנה

שום דבר לא משתווה לריח שלה אחרי המקלחת

"אני מאוד מאוד פחדתי לקלח את התינוקת הראשונה שלי, ואני זוכרת שכשהגעתי איתה הביתה לא הפסקתי לחשוב על הרגע הזה וכל היום הייתי בסטרס מה יקרה בערב ואיך אצליח להתגבר. ואז הערב הגיע, ולקחתי אותה לאמבטיה, והיא אמנם די צרחה – אבל אני, דווקא, הייתי בטוחה בעצמי. החזקתי אותה טוב, ניקיתי ושטפתי, וההרגשה שהצלחתי לעבור את המהמורה הזו הייתה טובה לפחות כמו הריח של התינוקת אחרי האמבטיה, שהוא אחד הריחות הכי טובים שהרחתי כל החיים".
לילך, 36, ירושלים 

 

השעה האהובה עלי ביום

"אמא שלי עזרה לי במקלחות הראשונות עם הילד הראשון, והחרדה שלי די מהר חלפה. מהר מאוד המקלחת הפכה להיות השעה שאני הכי אוהבת ביום עם התינוק: כשהוא משפריץ עליי אני מרגישה שאנחנו משחקים, ואני יודעת שזה תורם לו המון להתפתחות. בילדים הבאים כבר ממש לא פחדתי, זה כמו ללמוד לרכב על אופניים – לא שוכחים את זה".
יענה, 38, תל אביב

אינטואיציה הורית בריאה

"במלונית היו הרבה הדרכות שלכולן הלכנו - חוץ מזו על המקלחת. חזרנו הביתה, הבנו שצריך לנקות את הבחור אז עשינו מה שתמיד עושים כשלא יודעים לעשות משהו: הסתכלנו ביטיוב. לקח לנו שעתיים להתאים את טמפרטורת המים כך שלמרפק יהיה נעים (סירבתי בתכלית לקנות מדחום לאמבטיה כי לדעתי זה פוגם בבניית אינטואיציה הורית בריאה), וזהו, התחלנו לשפשף אותו בכפלים. התינוק היה בשוק מהדבר הזה. הוא מיד קירב אגרוף לפנים כאילו הוא מדבר בטלפון מיניאטורי. הוא עשה את זה עד גיל חודשיים בערך, אז היינו מריצים דאחקות 'כן, שלום. זה שוב אני. הם עוד פעם עושים לי את הדבר הזה'. בגיל חודשיים וקצת הוא נרגע והתחיל לעוף על מקלחות."
ויקה, 30, תל אביב

איך לקלח את התינוק בפעם הראשונה?

יש לנו כמה המלצות שיכולות להפוך את החוויה המפחידה הזו לקצת פחות טראומטית, כדי שתגיעו מהר יותר לעסק הכיפי והמהנה שברחצת התינוק שלכם. ראשית, קבלת עזרה מאמא או מבן הזוג יכולה לשנות את החוויה לחלוטין. אדם בטוח בעצמו הנמצא לידכם, תומך ומכוון אתכם, יכול להפיג את הפחד ולגלות לכם מהר את החדווה שבאמבטיה.

תכננו מראש את שעת המקלחת – התאימו אותה ללו"ז המשפחתי כמו גם ללו"ז של התינוק, ועדיף בשעה בה הוא רגוע ושבע לקראת השינה.

הכינו הכל מראש, עוד לפני שאתם מגיעים לאמבטיה עם התינוק העירום: כוונו את המים בטמפרטורה הנכונה, הניחו את הסבון העדין ואת המגבת בהישג יד, ובחדר של התינוק מקמו את הבגדים הנקיים וטיטול חדש, שיחכו לכם מיד עם היציאה מהמים.

אם המקלחת אכן נעשית לקראת השינה, הקפידו לעמעם מראש את האורות בחדר השינה, ולהכין את הבקבוק, חיתול הבד וכל מה שאתם צריכים לקראת ההשכבה. עיסוי בשמן יכול להמשיך את חוויית המקלחת ולתרום לחיבור ביניכם לבין התינוק שלכם. 

זכרו: האמבטיה, למרות שבגילאים הצעירים אורכת מספר דקות בלבד, היא זמן משמעותי לאין ערוך והיא חיונית להתפתחות המיומנויות הבריאות של התינוק – המוחיות, הרגשיות והחברתיות. כאשר הילד שלכם מזיז את הקצף ומגלה תחתיו את גופו, הוא לומד שדברים קיימים גם כשלא רואים אותם. כאשר הוא משקיע במים צעצוע גומי, הוא רוכש ניסיון במושגים כמו משקל, ציפה וטביעה. כאשר אתם שרים לו או מפטפטים איתו תוך כדי האמבטיה, הוא רוכש את השפה. והכי חשוב: את כל הפלוסים האלה הוא זוכה לקבל בזמן איכות אתכם ההורים, הדמויות החשובות והאהובות ביותר בחייו.

>> איך האמבטיה תורמת להתפתחות המוח של התינוק?