לא משנה מאיפה את או בת כמה, וגם  לא משנה איזו לידה את מתכננת - סביר להניח שאת חוששת מאותם הדברים ושיש לך בדיוק את אותן שאלות על ההיריון והלידה כמו 99% מהנשים ההרות שיש. את כל השאלות כבר שמעתי עשרות ומאות פעמים מנשים שהדרכתי בקורס הכנה ללידה, ועל כולן עניתי בפורומים שונים ובקבוצות הפייסבוק ושליוויתי כדולה. השאלות טבעיות, נכונות וברור שהן לא נגמרות אף פעם. הנה עשר השאלות הכי נפוצות על הריון ולידה.

כמה זמן אורכת לידה?

יש טווח רחב מאד לאורך הלידה. נכון להיום חדרי הלידה עדיין מתבססים על סטטיסטיקות ממחקר שנערך בשנות החמישים של המאה הקודמת. לפי סטטיסטיקות אלה, אורך לידה ממוצעת יכלול שלב לטנטי – מתחילת הצירים ועד שהם מסתדרים ומתארכים - של 8 עד 12 שעות, שלב פעיל של כשש- שבע שעות ושלב לחיצות של עד 3 שעות.

איך אני יכולה להכין את הגוף שלי ללידה?

על מנת להגיע בריאה ללידה כדאי להקפיד על תזונה נכונה, לבחור פעילות גופנית מתונה ובמידת הצורף ליטול תוספי תזונה כוויטמינים וברזל בהתאם להמלצת הרופאים. אם הברזל הרגיל לא מתאים לך בשל תופעות לוואי הקשורות במערכת העיכול אני ממליצה לנסות ברזל נוזלי שנספג טוב יותר ולא גורם עצירות.

_OBJ

באיזה שלב צריך לצאת לחדר לידה?

רובנו רוצות להגיע לחדר לידה "בזמן": בזמן בו אפשר להיכנס לחדר לידה טבעי, או בזמן בו אפשר לקבל אפידורל. איך נדע מה הזמן?

צירים. בלידה ראשונה, לפי הספר, אנחנו מצפים לצירים סדירים וארוכים ודי כואבים. פחות או יותר שלושה צירים בעשר דקות, כשאורך כל אחד כדקה, בשעה שעתיים האחרונות.

דימום. דם אדום טרי, כמו מחזור, הוא סיבה להיבדק.

ירידת מים. בטפטוף או בספלאש. הנחיית בתי החולים היא לגשת להיבדק. אם המים אינם נקיים יש להזדרז במיוחד.

מיעוט תנועות עובר. אם חשת חריגה מהשגרה הרגילה של תנועות העובר שלך, נסי לחפש אותן – שכבי על צד שמאל ואכלי משהו מתוק. אם לא היו 3 תנועות במשך שעה וחצי לכי להיבדק.

לחץ חזק לטוסיק. נשים רבות מתארות את התחושה כדומה לצורך ללחוץ ליציאה בשירותים.

אם משהו מרגיש לך לא תקין – את כבר אמא של העובר שלך. סמכי על התחושות שלך.

_OBJ

האם נכון שיש שלב שאי אפשר לקבל אפידורל?

לא באמת. ראיתי כבר אפידורלים שמבוצעים גם בפתיחה של תשעה ס"מ ואפילו בפתיחה מלאה. חשוב שתבחרי לקחת אפידורל כשנכון לך.

האם כשיש פתיחה מלאה מתרחשת הלידה?

לא בדיוק. כשצוואר הרחם מחוק ופתוח לחלוטין נשאר שלב חשוב ומשמעותי ללידה – שלב הלחיצות. הצירים והלחיצות של האמא דוחפים את ראש התינוק באגן ומקדמים אותו עד ליציאת הראש. שלב זה, בלידה עם אפידורל, עשוי להתארך ולקחת גם שלוש שעות ויותר.

האם מותר לאכול במהלך הלידה?

מחקרים מראים שאפשר ואף רצוי לשתות ולאכול אוכל קל במהלך הלידה. עם זאת, במיוחד בלידה עם אפידורל, יש בתי יולדות שלא מאפשרים ליולדת לאכול. כדאי לבדוק זאת מראש לפני בחירת בית היולדות בו תלדי.

האם המיילדת שלנו תהיה אתנו לכל אורך הלידה?

נכון להיום לצערנו ברוב בתי היולדות אין שירותי מיילדות פרטיות למעט במרכזי הלידה הטבעית. המיילדות עובדות במשמרות של 8 שעות ובדר"כ אחראיות על שניים או שלושה חדרים במקביל כך שאינן יכולות להיות אתכם לכל אורך הלידה. המיילדת תיכנס ותצא לאורך הלידה, ותתחלף בעת החלפת המשמרת ובפועל תהיה אתכם באופן צמוד רק בשלב הלחיצות.

_OBJ

האם אני חייבת לשכב לאורך הלידה?

כשאת שוכבת במהלך הלידה, רישום המוניטור רציף יותר, ולצוות הרפואי קל יותר לעשות את עבודתו מצד אחד. מצד שני, בשכיבה קשה יותר להתמודד עם הצירים, כוח הכבידה לא עובד, והתנועתיות שלך מופחתת. ההמלצה שלי היא – בהנחה שהכל תקין אתך ועם העובר שלך, וכל עוד אין הכרח רפואי או אפידורל –לנסות להימנע משכיבה: בדר"כ אם תבקשי הצוות יאפשר זאת.

האם בכל לידה מבצעים חתך פרינאום?

איך אפשר להימנע ממנו? כיום חיתוך חיץ אינו סטנדרט, והצוות המיילדותי מאד משתדל שלא לבצע אותו במידת האפשר. על מנת להגמיש את האזור כדאי לבצע עיסוי פרינאום החל משבוע 34-35 להריון ולהשתדל לבחור בתנוחות לידה אנכיות.

כמה אנשים יכולים להיות איתי במהלך הלידה?

ברוב חדרי הלידה ניתן להכניס שני מלווים בלבד. בחלקם יותר. שווה לבדוק זאת מראש בסיור בחדר הלידה.

*הכותבת היא רוית שטרן-גינת, דולה, תומכת לידה ומדריכת הכנה ללידה, רכזת קורס דולות אמא אדמה וקורס ממל'ה (דולות פוסט פארטום) אמא אדמה.