הוא סגול, רך למגע, נראה כמו דובי ועונה לשם נונו. נעים מאד – החבר הכי טוב של שיר עוד לפני שידעה לדבר. למעשה, לא תמיד הוא היה סגול. כשפרץ אל חייה, כמתנה לאחר הלידה מקולגה, הוא היה וורוד. רק לאחר חודשים ארוכים הוא התחיל לעניין אותה. כשנכנסה לגן היא כבר ממש נקשרה אליו, העניקה לו בעצמה את השם נונו (NONO), ולא הסכימה לעזוב אותו. היא שיחקה איתו, השכיבה אותו לישון, האכילה אותו, החליפה לו חיתול, ישנה איתו ואהבה אותו מאד. אחר צהריים אחד היא לפתע פתאום הרביצה לו. כך גילינו שהחבר הכי טוב שלה בגן מפגין את החיבה שלו כלפיה בדרכים לא כל כך מקובלות. כשכעסנו עליה והבהרנו לה שזה לא מקובל עלינו לזרוק את הצלחת לרצפה, ראינו אותה "נוזפת" בנונו בצורה דומה. נונו היה השיקוף של שיר ורגשותיה, הנחמה שלה, המשענת והאמצעי להתמודדות עם סיטואציות מאתגרות עבורה. ובשתי מילים: חפץ המעבר שלה.
בשביל מה זה טוב בעצם?
אחת המסקנות המשמעותיות מהחוויה הפרטית שלי, היא שרצוי שחפץ מעבר יהיה משהו כמו חיתול טטרה שניתן ברגע לשלוף אחר, ולא בובה נדירה שכבר לא מייצרים. אז איך בעצם מסגלים חפץ מעבר? בשביל מה זה טוב? ואיך עושים בו שימוש נכון?
בגיל 7 חודשים לערך, התינוק מתחיל להבין שהוא ישות נפרדת מאמו. לאחר שהוא מתחיל להכיר בעובדה זו, הוא עלול לפתח חרדת נטישה וחרדת זרים. הורים רבים מדווחים בגילאים אלה על בכי מפוחד של התינוק בכל פעם שהוא נשאר לבד לרגע בחדר, התעקשות להישאר רק בזרועות הוריו וניכור מכל פנים מחייכות אליו שאינם אבא או אמא. בנוסף, פעמים רבות ניכרת בגיל זה רגרסיה משמעותית בהרגלי השינה: סירוב להירדם עצמאית או יקיצות ליליות לוודא את נוכחות הוריו בחייו.
כאשר מזהים קשיים כאלה, ובמיוחד במעברים שונים, כגון כשמעוניינים להעביר תינוק מלינה משותפת למיטה משלו, או כאשר התינוק עומד להיכנס למסגרת חדשה לאחר השהייה עם אמא בחופשת הלידה, אחת ההמלצות שלי היא לסגל לתינוק חפץ מעבר. יש תינוקות / פעוטות אשר יסגלו אותו לעצמם (כפי ששיר עשתה עם נונו שלה), אולם במקרים רבים ניתן לעשות זאת בצורה יזומה עבורם. טווח הגילאים לאימוץ חפץ מעבר הינו רחב, ונע בין 4 חודשים לשנה ואפילו עד גיל 3-4 שבו הפעוט ייקשר לפתע לבובה או חפץ מסוים שיקל עליו בקשיים השונים שהוא מתמודד עמם.
החפץ הנבחר הוא למעשה ייצוג של ההורה
חפץ המעבר יסייע לתינוק להתמודד בצורה טובה יותר עם הפרידה מההורה, ולעבור מהחיבור והתלות בו אל עבר העצמאות. החפץ הנבחר משמש למעשה ייצוג של ההורה ובכך מספק לו רוגע וביטחון, בפרט ברגעים המאתגרים: פרידה בבוקר בכניסה לגן ופרידה מהיום ומאמא או מאבא בהשכבה לשנת הלילה. יש תינוקות / פעוטות שלא ייפרדו מהחפץ בכל שעות היממה ויש כאלה שיעדיפו לשמור אותו לשינה בלבד. כל תינוק והצרכים שלו, כל פעוט וההעדפות שלו.
כפי שהסברתי לעיל, אם התינוק טרם אימץ חפץ כזה בעצמו, רצוי לבחור עבורו משהו רך ובטיחותי (כלומר בובה רכה עם עיניים שלא עלולות להתנתק חלילה וכד') ויותר מכל רצוי חפץ שגם אם יאבד יהיה ניתן בקלות לאתר עבורו מחליף. חיתול טטרה אשר אפשר לשדרג באמצעות הספגתו בחלב אם או על-ידי לינה של לילה או שניים של אמא עם החיתול (ליצירת הקישור לאמא באמצעות חוש הריח), הוא רעיון מצוין לחפץ מעבר יזום על ידי ההורים. ניתן לקחת אותו בקלות ממקום למקום ו"לייצר" אחד חלופי בכל מקום ומצב ואף לכבס מדי פעם.
כדי לסגל את החפץ לתינוק, יש לתת את החפץ לתינוק ברגעים שבהם הוא מרגיש בטוח ועם אסוציאציות חיוביות: טיול בעגלה, זמן איכות משותף עם ההורים, בעת פעילות עם משחק אהוב וכד'. לאחר מספר ימים כאלה, יש להתחיל לתת לו את החפץ בעת ההשכבה לשינה. לתינוקות מעל גיל שנה רצוי להסביר על כך במסגרת שיחה נעימה ולומר להם שהבובה שומרת עליהם בעת שהם הולכים לישון, ולספק להם את העצמאות בנגישות לחפץ ובבחירה מתי להשתמש בו ומתי לא, על-פי הצורך שלהם.
*הכותבת שרי גלזר היא יועצת שינה ומנחת הורים
>> יש לך שאלות לשרי? את מוזמנת לכתוב לנו ninemonth@mako.co.il
>> לכל הטורים של "חלומות פז"
הריון יפה לך: הצטרפי לעמוד הפייסבוק של תשעה חודשים