תמונת מחאה הנקה בפייסבוק (צילום:  Photo by Flash90)
סליחה! זה מקום ציבורי, למען השם! |צילום: Photo by Flash90

מה שלא מצולם – לא קיים. תודו, גם אצלכם זה ככה. אם לא עשיתם צ'ק אין בפייסבוק, אולי אתם לא באמת נמצאים על החוף המדהים הזה שהגעתם אליו בחופשה, וגם התמונה המדהימה שצילמתם שם לא תיספר אם לא תקבל לפחות 100 לייקים.

גם את ההנקה – הפעולה הטבעית, הכל כך מתבקשת הזו – יש לכם צורך לתעד, ולחלוק עם העולם. ובכן, החבר'ה במטה פייסבוק סבורים אחרת. בשנים האחרונות קמו לא מעט שערוריות סביב תמונות הנקה, צנועות יותר ופחות, שהוסרו מהרשת החברתית בטענה כי מדובר בפרסום "תועבה".

קבוצות מחאה הוקמו, פוסטים זועמים נכתבו – ולמרות מדיניות מוצהרת של תמיכה בהנקה, תמונות הנקה ממשיכות למשוך אש, ולא אחת מוצאות עצמן מחוץ לפרופיל של המניקה הגאה שהעלתה אותן, כשהנהלת פייסבוק מוחקת אותן ולעתים גם נוקטת סנקציות נגד האם.

"כל תמונה בה התינוק אינו עוסק באופן פעיל ביניקה"

המדיניות המוצהרת של פייסבוק, כפי שהיא מפורסמת ב"מרכז העזרה" של הרשת החברתית, נשמעת כאילו נלקחה מעלון של ליגת לה-לצ'ה. "אנחנו מסכימים שהנקה היא דבר טבעי ויפה, ואנחנו שמחים מאוד לדעת שחשוב לאמהות לחלוק את החוויה שלהן עם אחרים בפייסבוק. הרוב הגדול של התמונות הללו אכן עולה בקנה אחד עם המדיניות שלנו, ולכן לא נעשה כל פעולה נגדן.

"עם זאת, תמונות שמראות שד חשוף לחלוטין, שבהן התינוק אינו עוסק באופן פעיל ביניקה, כן מפרות את אמנת הזכויות והאחריות של פייסבוק, שפועלת לפי סטנדרטים שמקובלים בטלוויזיה ובעיתונות המודפסת. חשוב לציין כי תמונות שאנו נוקטים פעולות נגדן מובאות לידיעתנו בידי משתמשים, אשר מתלוננים עליהן".

בעבר, כאמור, הוסרו תמונות של נשים מניקות, וחשבונות הפייסבוק של חלק מהנשים שהעלו את התמונות אף נחסמו לפרקי זמן מוגבלים, כעונש על "העלאת תכנים בלתי הולמים". כמחאה, הוקמו קבוצות פייסבוק שקראו להנהלת האתר לחזור בה מהנוהג הפסול, וכן התארגנה מחאה שבמסגרתה החליפו אלפי משתמשים את תמונת הפרופיל שלהם לתמונות של בני אדם ובעלי חיים יונקים, כדי להמחיש עד כמה טבעית ומתבקשת הפעולה "המגונה".

עניין תרבותי, גוף שמרני

אבל מה בעצם הבעיה בתמונות הנקה, שלא לדבר על נשים מניקות בעולם האמיתי? מדוע מראה של אישה מניקה מעורר כאלו אמוציות, ומצית דיון ציבורי סוער כל כך כל אימת שנוצר עימות בין זכותה של האישה להניק (וזכותו של התינוק לאכול) לבין רצונם של אנשים לא להיות מוטרדים ממראות כאלו?

"יש כאן עניין תרבותי מובהק", אומרת עדי יותם, יועצת הנקה מוסמכת IBCLC  ובעלת הבלוג "קפה על חלב". "מקובל בימינו לראות בנשים, ובעיקר בשדיים שלהן, אובייקט מיני, וברגע שמחובר לאותו שד תינוק נוצרת תחושה של אי נוחות, כאילו מערבבים שמחה בשמחה. בנוסף, מגיל אפס אנחנו חשופים לתרבות של בקבוקים, ולא של הנקה. לרוב האנשים לא ממש יוצא לראות נשים מיניקות עד שהם הופכים להורים בעצמם, והחוויה הזרה הזו מעוררת בהם תמיהה ואי נוחות".

פייסבוק, מטבע הדברים, היא גוף אמריקאי, ואמריקה היא מדינה שמרנית מלכתחילה, כך שהרשת מתיישרת עם הסטנדרט התרבותי המערבי, שפשוט לא רואה בעין יפה הנקה, מציינת עדי. אף אחד לא מתנגד להנקה במוצהר, אבל הסירוב לראות את האקט עצמו הוא התנגדות סמויה. לדבריה, התמונה האחרונה שהוסרה מפייסבוק ועוררה סערה ציבורית לא נכללת בקטגוריה הזו, משום שמדובר בפעוטות הממחיזות הנקה, ומעוררות חששות משדה אחר, שקשור בניצול ילדים ולא בהנקה.

תמונת ההנקה שעוררה סערה בפייסבוק
זו הורדה מטעמים אחרים לגמרי.

הפשרה: הנקה, אבל בלי פטמה

אם לחזור לעניין ההנקה "האמיתית", הרי שהפשרה שמציעה פייסבוק – הנקה בלי פטמה – מקבילה לדרישה הציבורית מנשים שמיניקות בציבור "לכסות עת עצמן". "אני כמובן לא אומרת לנשים מה לבחור ומה לעשות, אני רק רוצה שתהיינה מודעות לסיבה שעומדת מאחורי הבחירה החופשית כביכול שלהן", אומרת יותם. "הבחירה להסתתר בזמן ההנקה נובעת מהקשר תרבותי-חברתי רחב. צריך לדעת ולהבין שלא כל התינוקות מסכימים לינוק מאחורי וילונות, שמיכות וכיסויים, ואז עומדות בפני האמא בחירות כמו להתעסק עם שאיבה ואחסון חלב כדי לא להיאלץ להניק בפומבי, או להמעיט בשהייה בחוץ – בחירות שמגבילות אותה, ובדרך כלל גם יובילו לקיצור משך ההנקה, כי מי רוצה או יכולה בכלל להישאר בבית כל הזמן? וכאן, זו כבר לא רק בעיה של צניעות או התחשבות, אלא בעיה של התינוק, של האמא ושל כולנו כחברה.

"לסיכום, בעולם האמיתי והוירטואלי כאחד, צריך להיות דין אחד לתינוקות יונקים וכאלה שאוכלים מבקבוק. כל מקום שבו יש כניסה לאמהות ותינוקות שאוכלים מבקבוק, צריך לאפשר גם הנקה. אם אפשר להעלות לפייסבוק תמונות של תינוקות אוכלים מבקבוק, גם תמונות הנקה לא צריכות להיות מסוננות בקפדנות כזו. מי שמפריע לו לראות תינוק יונק – בדיוק לכך נועד האיקס האיקס הקטן בפינה של המסך".

תשפטו בעצמכם: על מה המהומה? כמה תמונות שהוסרו בשנה האחרונה מהרשת:

תמונת ההנקה של אמה (צילום:  Photo by Flash90)
תמונת ההנקה של אמה קאוסינקה. הוסרה בינואר 2012|צילום: Photo by Flash90
אין תמונה
תמונת ההנקה של מריה מלנדז. הוסרה מהפייסבוק בפברואר 2012
אין תמונה
יותר מדי אינפורמציה, כנראה. מריה למנדז מניקה את התאומים, בתמונה שהוסרה בפברואר 2012
אין תמונה
באמת, מראות קשים. תמונת ההנקה של סטלה אוניונס שהוסרה בינואר 2012

 

>> "נמאס לראות בחורות ערומות בכל כתבה כל הנקה"