כל מי שנמצא באינטרנט מספיק זמן יודע שהוא מלא בהמצאות מופרכות, ולצערנו זה לא פוסח גם על הנושא של הורות וילדים. כולנו כבר למדנו להתעלם מטענות כאלו, וזה כנראה מה שיקרה לכם גם אחרי שתשמעו את הטענה ההזויה של הטיקטוקרית sweeterthanhic. בסרטון שהיא העלתה לא מזמן לעמוד הטיק טוק שלה, שזכה כבר ליותר מ-10 מיליון צפיות, האם הטרייה טוענת שלתינוקת בת השבועיים שלה יש שדיים מלאים בחלב - ושהמליצו לב "לחלוב" אותם.
אבל האם ייתכן שבאמת יש תינוקות עם שדיים שמסוגלים לייצר חלב? ואם כן, האם זה הגיוני "לחלוב" אותם? כדי לענות על השאלה, התנדבו שני מומחים לשפוך אור על הנושא - ד"ר סטיבן סטון, עוזר פרופסור לרפואת ילדים בביה"ס לרפואה של אוניברסיטת וושינגטון בסנט לואיס, וד"ר מארי מינקין, פרופסורית קלינית לגינקולוגיה, מיילדות ומדעי הרבייה בבית הספר לרפואה באוניברסיטת ייל, שבארבעים השנים האחרונות כבר הספיקה ליילד מאות תינוקות.
תתפלאו: כן, תינוקות יכולים לייצר חלב
באופן כללי, ייצור החלב בשדיים מופעל על ידי הורמונים ספציפיים - אסטרוגן, פרוגסטין ולקטוגן שליה אנושי. אבל למרבה ההפתעה, זה לא קורה רק אצל נשים בהריון ואימהות: ד"ר סטון וד"ר מינקין מאשרים שאכן, תינוקות נקבות וגם זכרים, מסוגלים לייצר בשדיהם חלב, והמונח הרפואי שמתאר את התופעה נקרא גלקטוריאה.
"בזמן ההתפתחות בתוך הרחם של האם התינוק נחשף להורומונים אימהיים רבים, כולל אסטרוגן ופרולקטין, שמעוררים את רקמת השד שקיימת אצל כל התינוקות במהלך ההתפתחות", מסביר ד"ר סטון, "בנוסף, ההורמונים של התינוק מתעוררים במהלך הלידה וזמן קצר אחריה, מה שגורם לשלב של 'מיני התבגרות מינית'. השילוב בין הגורמים האלה מביא להגדלה של רקמת השד, ובמקרים מסוימים אפילו להפרשת כמויות קטנות של חלב".
שני המומחים מסבירים שאין דרך למנוע את התופעה, אבל מדגישים שאם היא מופיעה אצל התינוק או התינוקת שלכם - אין שום סיבה להיבהל. "תינוקות שנולדו במועד נוטים לפתח שדיים ולחוות הפרשות מהפטמות יותר מפגים, מכיוון שהם נחשפו להורמונים אימהיים במשך זמן רב יותר", מסביר ד"ר סטון.
לעיתים רחוקות יותר, התופעה עלולה להתרחש כתוצאה מתת פעילות של בלוטת התריס, בעקבות נטילת תרופות מסוימות ועוד. אם לתינוק שלכם יש גלקטוריאה, בררו עם הרופא שלכם את הסיבה הספציפית שגורמת לה. כאמור, מדובר בתופעה נורמלית לחלוטין, אבל חשוב לפנות לרופא אם החום של התינוק עולה אם מתפתחת אדמומיות או רגישות באחד מהשדיים או בשניהם, או אם מופיעות הפרשות מהשדיים.
ל-1 מכל 20 תינוקות יש גלקטוריאה
מסתבר שזה לא נדיר שתינוקות מייצרים חלב במהלך החודשיים הראשונים לחייהם. למעשה, מחקר אחד מצא שהתופעה מופיעה אצל כמעט חמישה אחוזים מהתינוקות, אבל ד"ר מינקין מסבירה שכמות החלב שהם מייצרים היא מזערית. "לרוב, הנפיחות וההפרשות מהשד חולפים תוך שבועיים עד ארבעה, כשההורמונים האימהיים נעלמים מהדם של התינוק", מסביר ד"ר סטון, ומוסיף שאצל תינוקות יונקים התסמינים עשויים להימשך זמן ארוך יותר: "ייצור החלב יכול להימשך עד חודשיים, והנפיחות בשדיים עד שישה חודשים".
אחד הדברים הכי מעניינים לגבי גלקטוריאה הוא הכינוי שהתופעה קיבלה במאה ה-17 - "חלב מכשפות". חוקרים טוענים שהכינוי הגיע מתוך אמונה שמכשפות גונבות חלב מתינוקות ומשתמשות בו לכשפים, בעוד שלפי אמונה אחרת התופעה עצמה אינה טבעית אלא נגרמת כתוצאה מכישוף.
עד המאה ה-19 הורים רבים לתינוקות עם גלקטוריאה נהגו להפריש את החלב מהפטמות שלהם - אבל ד"ר סטון וד"ר מינקין מדגישים שכיום ההמלצה החד משמעית היא לא לסחוט את שדי התינוקות כדי להוציא מהם את החלב. "הוצאת חלב מהשד מעמידה אותם בסיכון לפתח דלקת בשד - זיהום חמור של בלוטת החלב", מזהיר ד"ר סטון, "בנוסף, עיסוי או סחיטת השדיים עשויים למעשה להגביר את ייצור החלב".