הנקה היא אולי הבחירה הבריאה והטבעית ביותר, אבל אף אחד לא טוען שהיא בהכרח האופציה הקלה יותר. נכון, יש אמהות שהתינוק שלהן יתחבר לשד כמו מגנט כבר בהנקה הראשונה, ויינק רצוף עד גיל שנתיים. אבל אצל רוב הנשים המציאות מורכבת בהרבה, וההנקה, במיוחד בתחילתה, היא דרך חתחתים, רצופה כשלונות קשיים וחרדות.
למרות הרצון להניק, והלחץ מסביב, הפיתוי להפסיק גדול. ברגעי משבר, אחרי עוד סדק כואב או ביקור מתסכל בטיפת חלב, נראה שהכי קל פשוט לוותר על הכל. מותר לך, וזו זכותך, אבל אם רצית להניק, ונלחמת עד עכשיו, כדאי שתקראי עוד כמה טיפים שכדאי לנסות לפני שאת מוותרת, רק כדי לדעת שבאמת ניסית הכל. ובכל מקרה, אל תשכחי: את האמא הכי טובה לילד שלך, פשוט כי את עושה את הכי טוב שאת יכולה.
התארגני על משקל ביתי לתינוק, זה ירגיע אותך
1. שדרגי את המשאבה. אמנם כמויות החלב שיוצאות בשאיבה הן לא תמיד אינדיקציה לכמות החלב שהתינוק מצליח לינוק (כי התינוק הוא המשאבה היעילה מכולן), אבל משאבה טובה, שמתאימה לך, יכולה לעשות את כל ההבדל בין שאיבה ארוכה ומתסכלת של שעות בשביל חצי בקבוק, לבין שאיבה יעילה ונוחה. משאבה חזקה יכולה גם להגביר את ייצור החלב, ולא פחות חשוב: לשלוח אותך לנוח קצת, בזמן שמישהו אחר נותן לתינוק בקבוק. משאבה טובה לא חייבת להיות דווקא הדגם הכי חדש או יקר בשוק – היא פשוט צריכה להתאים לך. כדי לדעת איזו משאבה הכי טובה בשבילך, את יכולה להתייעץ עם יועצת הנקה, לפנות למרכז להדרכה וייעוץ בהנקה או לאחד מיבואני המשאבות, כדי להתנסות בכמה סוגים עד שתמצאי את השואבת האידאלית.
2. קבלי עזרה מקצועית. נכון, זה לא זול, אבל המחיר הכספי הוא כאין וכאפס לעומת תחושת הסיפוק שתקבלי כשתצליחי (ולעומת תחושת ההחמצה אם תוותרי למרות שאת רוצה להמשיך). חוץ מזה, לטווח הרחוק פורמולות בוודאות עולות יותר מביקור של יועצת, כך שבתוך כמה שבועות תחזירי את ההשקעה.
3. וגם תמיכה לא מקצועית. מעבר לסיוע של אשת מקצוע מעולה, יש חשיבות עצומה לתמיכה של המעגלים מסביבך. קבוצת תמיכה (כמו מפגשי לה-לצ'ה), מפגש עם חברה בעלת קילומטראז' בהנקה, אפילו שכנה שתבוא להכין לך סנדוויץ' פעמיים ביום כדי שתוכלי להניק ולא לדאוג למה תאכלי יכולים לעשות את ההבדל. אל תתביישי לבקש עזרה, את זקוקה לה.
4. התארגני על משקל ביתי לתינוק. את יכולה לשכור משקל ייעודי, למצוא קומבינה עם משקל מטבח ביתי או פשוט להתייצב פעם בכמה ימים בטיפת חלב (ומקסימום למחול על כבודך נוכח צקצוקים והרמות גבה). מה שחשוב הוא שתהיי עם היד על הדופק, ותרגיעי את עצמך. אם תראי שהתינוק עולה במשקל כמו שצריך (או, חלילה, תראי שהוא לא עולה מספיק ותפני לעזרה בזמן אמת, לפני שהבעיה הופכת לצרה), תבני לך ביטחון ותראי שגם ההנקה תשתפר.
אין שחור או לבן: אפשר לשלב הנקה עם פורמולה
5. הפכי את בן הזוג לשותף פעיל. מה זה אומר? שחוץ מלמרוח לעצמו משחה לפטמות, הוא עושה הכל. מביא לך את התינוק להנקה בלילה ולוקח אותו מיד בסיומה כדי שתוכלי לנוח, עוזר לך לשאוב, לוקח על עצמו משימות אחרות בבית – הכל כדי לפנות אותך להתמודד עם האתגר שבשימור וביסוס ההנקה.
6. צרי לך מנוחה. את יכולה לשנן מיליון פעם את הקלישאות על "כשהתינוק ישן את ישנה", אבל ברגע האמת תמיד תהיה שם ערימת כביסה או שיחת טלפון שכבר לא נעים לך ואת חייבת להחזיר. אבל אם את רוצה להילחם על ההנקה שלך, את חייבת להכריח את עצמך לנוח. בדיוק כמו שלא היית נמנעת מאכילה או שתייה, מחשש שכמויות החלב תפחתנה, אל תזלזלי במנוחה שלך, ותהפכי את העולם כדי שתוכלי לנוח. מותר לך, את מניקה.
7. אל תסתכלי לטווח הרחוק. בדיוק כמו בדיאטה או באימוני כושר, מה שאת צריכה להתמודד איתו הוא הקילו הנוכחי או 20 כפיפות הבטן הבאות. להסתכל רחוק מדי רק יתסכל וייאש אותך, ולכן פשוט שבחי את עצמך על עוד יום שהצלחת להעביר, ותכנני את מחר לכל היותר. לאט לאט, תשימי לב שהימים עוברים, והחלב זורם.
8. פנקי את עצמך. את במלחמה. ובדיוק כמו שחיילים מתפנקים בסופי שבוע בבית (גם אם הם העבירו שבוע במשרד), נסי להקל על עצמך איפה שאפשר, לעגל פינות ולפרגן לעצמך. טייק אווי ממסעדה שאת אוהבת, פדיקור מושקע, ספר שאת רוצה לקרוא כבר הרבה זמן. חוץ מזה, כבר סיכמנו שהנקה זה חסכוני, אז את חייבת לאזן את התקציב ולבזבז במקום אחר.
9. שלבי. גם אם הפנטזיה האולטמטיבית שלך הייתה הנקה מלאה, ולא טרחת אפילו לברר איפה קונים בקבוקים, יכול להיות שלמרות כל הרצון הטוב והמאמצים שהשקעת, תיאלצי להתיידד עם הסופרפארם הקרוב. ואם זה יקרה, זכרי שאין שחור ולבן. את לא חייבת לבחור בין בקבוקים להנקה, ואם "המחיר" שאת צריכה לשלם על המשך ההנקה הוא תגבור (זמני או קבוע) בבקבוק פורמולה, זה בהחלט מחיר פעוט לשלם על משהו שאת כל כך רוצה.
10. אל תשווי. כמו בכל אספקט אחר של ההורות (ושל החיים בכלל), קשה מאוד לצאת טוב מהשוואות. תמיד תהיה אמא שתיראה לך יותר משקיענית ממך, תינוק שייראה יותר מאושר מהתינוק שלך ובן זוג שנראה תומך יותר מבן הזוג שלך. אבל את עושה את הכי טוב שאת יכולה ברגע נתון, זו המציאות - וזה מספיק לגמרי.