אולי זה הגיל, המאוחר יחסית, בו מתחילות הנשים להקים משפחה שמשחק תפקיד. אולי זה הרצון להמשיך להניק כמה שיותר או אולי האחזות נואשת במיתוס שהנקה זה מרזה (וזה לא). כך או כך: יותר ויותר נשים מוצאות את עצמן מניקות גם שנכנסו שוב להריון.    

אז מה נכון על הנקה בהריון? קבלו 8 מיתוסים שאולי יעזרו לכם לשנות קצת את נקודת המבט. המבטים שתקבלו, אגב, לא בטוח שישתנו: תודו שלא ממש אפשר להתעלם ממראה של אישה מניקה עם בטן הריונית ענקית.

אישה בהריון מניקה תינוקת (צילום: istockphoto)
מעגל קסמים: מניקה עם בטן|צילום: istockphoto

1. אפשר להיכנס להריון בזמן שמניקים: נכון.

כדי להניק בהריון צריך, מן הסתם, להיכנס להריון בזמן ההנקה, ובניגוד למה שלא מעט נשים חושבות - או כמו שגילית לתדהמתך - זה בהחלט אפשרי. ההנקה אמנם יכולה לגרום לשינויים הורמונליים שישבשו את המחזור, אבל גם אם עוד לא קיבלת מאז הלידה, ממש לא בטוח שלא היה לך ביוץ.

נסי לשים לב לסימני הביוץ ובקשי מהרופא שלך להציץ באולטרסאונד על מצב השחלות. אם עברו כמה חודשים מאז הלידה ועדיין לא בייצת, נסי להניק יותר במשך היום ופחות במהלך הלילה – מעבר לשעות השינה שתרוויחי, הפחתת ההנקות בלילה תעודד את הגוף להפריש פחות פרולקטין, שמשבש את פעילות השחלות.

2. ובכל זאת, אבל אם מניקים מלא, אין סיכוי: נכון חלקית.

כאשר מתקיימים שלושה תנאים במקביל: תינוק בן חצי שנה או פחות, שמעולם לא קיבל בקבוק ולא פותח פער של יותר משבע שעות בין הנקה להנקה (גם בלילה), כמעט אין סיכוי שיהיה ביוץ. למעשה, ישנה שיטה בשם LAM (lactation amenorrea method), או "מניעת וסת באמצעות הנקה", שמשתמשת בשלושת התנאים הללו כאמצעי מניעה, ולכן: אם את רוצה הריון, נסי לעבור לפחות על חלק מ"הכללים".

3. ההריון הורס את החלב: לא נכון.

ההורמונים בהריון משפיעים גם על טעם החלב ומשנים את טעמו. ככל שתתקרב הלידה, החלב יהפוך לקולוסטרום, אותו חלב ראשוני שמופרש בימים הראשונים אחריה. כאן שינוי הטעם כבר יהיה משמעותי יותר. יש פעוטות ששינויי הטעם לא משפיעים עליהם, ויש פעוטות שיסרבו להמשיך לינוק את החלב "החדש". אולי זו הזדמנות לגמילה?

4. הנקה במהלך ההריון עלולה לגרום להפלה: לא נכון.

הנקה במהלך ההריון אינה מסוכנת, כל עוד מדובר בהריון בריא. כאשר ההריון נמצא בסיכון מכל סיבה שהיא: צירים מוקדמים, שליית פתח, מיעוט או ריבוי מי שפיר או כל מאפיין סיכוני אחר, המניקה חייבת להתייעץ עם רופא לגבי המשך ההנקה. בכל מקרה, הנקה בזמן ההריון היא סיבה נוספת להקפיד על נטילת תוספים, כדי לדאוג לתזונה של שני התינוקות גם יחד.

5. אסור להניק אחרי בדיקת מי שפיר: לא נכון.

הסיכון העיקרי בבדיקת מי שפיר הוא זיהום, ולהנקה אין השפעה על כך. אם ההריון היה תקין עד הבדיקה, ההנקה לא תגרום לצירים מוקדמים דווקא אחריה. חשוב לא להרים את הפעוט היונק בימים הראשונים לאחר הדיקור, וכן להקפיד שלא ישתולל ויפגע בטעות בבטן, במסגרת המנוחה הרגילה אחרי בדיקה כזו. 

6. הנקה בזמן ההריון גורמת לחזה ליפול מהר יותר: לא נכון.

הסברה לפיה הנקה בזמן ההריון, כאשר השדיים רגישים יותר, גורמת להם לצנוח כלפי מטה שגויה. מצבם של השדיים נקבע לפי קצב ונפח העלייה במשקל, ולפי גורמים גנטיים, ואין להנקה בהריון (או להנקה בכלל) השפעה על התהליך.

7. מי שמניקה בהריון מסתכנת באבדן הרגישות בפטמה: לא נכון.

בהנקה נכונה ויעילה, התינוק כלל לא משתמש בפטמה, אלא סוחט את העטרה בעזרת הלשון והוואקום שהוא יוצר. לכן, ירידה ברגישות בגלל הנקה בזמן ההריון או הנקה בכלל היא לא תרחיש הגיוני.

8. הריונות עם הנקה נמשכים יותר זמן: לא נכון.

בדיוק כפי שאין להנקה השפעה על לידה מוקדמת, כך אין סיכוי שהיא תאריך את משך ההריון. זה שהימים שלך לא נגמרים, זה כבר משהו אחר.

סייעו בהכנת הכתבה: שרון זלמנוביץ , אחות יועצת הנקה בשירותי בריאות כללית; פרופ' אריאל מני, מנהל חדרי הלידה בית החולים ליס ליולדות במרכז הרפואי תל אביב


תינוק שני נולד: טיפים לאם המותשת