בזמן שארצות הברית נלחמת במדינות שמעודדות הנקה, גל שלום ובת זוגה ויוהנה פרידמן, בנות זוג מגבעתיים, מוכיחות שאפשר להניק יחד גם אם ילדיהם גדלו רק בבטנה של אחת מהן.
שלום (36), ילדה לפני מספר ימים תאומים, בן ובת, לאחר תרומת IVF . "הכרנו בתחילת ההיריון של גל, כשהיא הייתה בטרימסטר הראשון ואני הייתי בתהליך אימוץ", מספרת יוהנה, "יש לי סיבוך רפואי בגללו אני לא יכולה להיכנס להריון. אבל עוד בפגישה הראשונה שלנו אמרתי שאני רוצה שנהפוך למשפחה ביחד ושארצה להניק".
בעולם התהליך מוכר אך לא נפוץ. אימהות מאמצות או אימהות שמקבלות ומגדלות את ילדיהם דרך פונדקאות או בנות זוג יכולות להניק עם תהליך והכנה נכונה.
"לקחתי במשך כמה חודשים כדורים שעזרו לי לעלות את מינון ההורמונים בגוף", מסבירה יוהנה (35), את התהליך. כתוצאה מכך גופה החל החל לעלות את הורמון פרולקטין שמייצר את החלב. "נפגשתי לא מעט פעמים עם שתי יועצות הנקה: הילה לב-בן חותם ושלי גת שעזרו לי ולגוף שלי לקראת הלידה. בעקבות החוויה שלנו החלטתי שאני רוצה להיות יועצת הנקה. אני רוצה לעזור לאימהות כמוני. בזכות ההכנה שעברתי לפני הלידה יש לי עכשיו חלב. אני שואבת ומניקה וכל הזמן הגוף שלי עסוק בייצור חלב. בהתחלה היו לי כמה טיפות וכעת כבר יש לי חלב שאוב במקפיא שמחכה לילדים שלנו".
"אני חושבת שזה תהליך מדהים", מוסיפה גל. "אין ספק שזה גם מחבר בינינו. אנחנו יכולות לחוות משהו ביחד שהוא מיוחד, שונה ונדיר. אנחנו עושות את זה בתחושה ששתינו יוצאות נשכרות וגם הילדים. בעיני זו שליחות לעשות להניק ולתת לילדים שלנו את הטוב ביותר. אני חושבת שאנחנו שותפות למהפך ולשינוי ולי זה נראה מדהים. המסר לדעתי הוא שאנשים בעולם ידעו שקיימת אפשרות ליצור חיבור והיקשרות בין ילדים להורים גם אם הם לא ביולוגיים".
>> 10 דברים שחשוב לדעת על הנקה
יכול לעזור למשפחות
"כיוון שלאישה יש רקמת שד אז היצור של החלב הוא תלוי הורמונים, ברגע שמאפשרים את האווירה ההורמונלית המתאימה, ברגע שיש השריה הורמונלית אז רקמת השד יודעת לייצר חלב", מסביר לעומק פרופסור דרור מנדל, מנהל בית חולים דנה דואק לילדים ומנהל מחלקת פגים וילודים במרכז הרפואי תל אביב על שם סוראסקי.
האם מדובר במקרים נדירים?
"אני מניח שזה קורה יותר ממה שמדווחים. אני כבר ראיתי את זה בארץ. זה לא נדיר אך זה מחייב הכנה לפני הלידה וזה מחייב גירוי כדי שהאישה תייצר את החלב. ברגע שחושפים את האישה לסביבה המתאימה, היא יכולה לייצר חלב גם אם לא הייתה בהריון ויש כדורים שיעזרו לה לייצר את החלב, למשל מטיליום וכדורים נוספים".
נירית אוליביקוביץ, יועצת הנקה מוסמכת, רואה בתופעה הזו רק יתרונות. "משמח שדברים כאלו קורים, זה אפשרי ונגיש. זה קורה גם אחרי פונדקאות ואימוץ, ומשפחות הומו לסביות. זה אפשרי לעשות זאת ואני מברכת על כך. אין ספק שבונדינג וחיבור עור לעור תורם לחיזוק ולגיבוש המשפחתיות וכמובן שעם ההכנה המתאימה זה יוכל לעזור ולתרום למשפחות רבות המעודדות הנקה והזנה מהאם לילד"