אנחנו פוגשות אותן בימים הכי הורמונליים וטרופים אצלנו. ואם זה לא מספיק, הן בדרך כלל נקראות לדגל רק כשמשהו ממש לא בסדר, אנחנו לא מצליחות להניק ומרגישות כמו הכישלון הכי גדול אי פעם, בחזקת אמא מזניחה, כפול אפס שעות שינה ב-48 שעות.

תינוק בהזמנה. אילוסטרציה (צילום: אילוסטרציה)
נכון שהוא אמור לדעת לינוק, אבל לפעמים זה לא ממש הולך|צילום: אילוסטרציה

אז למה שלא נפגוש אותן גם בטוב, לשם שינוי? דיברנו עם עשר יועצות הנקה, שנידבו כל אחת את הטיפ המנצח שלה – זה שנישב להכי בסיסי להנקה טובה ונכונה מבחינתה. כמובן שהטיפים לא מחליפים ייעוץ מקצועי בעת הצורך. אז מוכנות? גיזרו ושימרו למקרה הצורך.

1.  "תאמיני באינטואיציה שלך"

"הנקה זה דבר טבעי, התינוק נולד כדי לינוק וכדאי לאפשר לו לעשות את זה עם מינימום התערבות. לפעמים הוא אמנם צריך הכוונה, או טיפה עזרה כדי לקלוט את העסק, אבל הוא יודע מה צריך לעשות". שרית פאר, יועצת הנקה מוסמכת IBCLC.


2. "יש בעיה? אל תחכי"

"לקבל עזרה מקצועית ברגע שנתקלים בקשיים. לבעיות הנקה יש נטייה להפוך משמעותיות יותר, ולהסתבך כמו כדור שלג – אבל גם להיפתר מהר, בטיפול נכון". רויטל הררי, יועצת הנקה מוסמכת IBCLC מבית החולים "ליס".

3. "הניקי כבר בחדר לידה"

"רצוי לתכנן את תקופת ההנקה עוד בזמן ההריון. המחקרים מוכיחים שהתחלה טובה משמעותית מאוד לגבי מידת הצלחת ההנקה של התינוק. לכן , מומלץ שבעת ההגעה לחדר לידה לבקש מהמיילדת לאפשר לך להניק בחצי השעה הראשונה לאחר הלידה. בהמשך, רצוי מאוד שתינוקך ישהה לידך , אם אפשר במחלקה עם ביות מלא. הקרבה בין האם לתינוק מאפשרת לאם להכיר את תינוקה ולהניק אותו כאשר הוא מראה סימני רעב. הנקות בהתאם ללוח זמנים נותנות מענה לצרכי התינוק באופן חלקי בלבד".אוולין אלקיים, אחות אחראית טיפת חלב אלון שבות ויועצת הנקה ב"מאוחדת".

4. "צרי סביבך מעגל תמיכה"

"להכנה מקדימה יש חשיבות גדולה להצלחת ההנקה. ההכנה יכולה להיות תיאורטית: ללמוד, לקרוא ולהשתתף במפגש הכנה להנקה, וגם מעשית: להתארגן עם עזרה מהסביבה ומהמשפחה, לשריין חברות מנוסות וליצור מעגל תמיכה במניקה". קטי נחשון, מדריכת הכנה ללידה ויועצת הנקה מוסמכת IBCLC

5. "פני את עצמך ממטלות בשבועיים הראשונים"

"ההנקה היא המשך ישיר של ההריון והלידה. בהריון התינוק נמצא בתוך הרחם וניזון ממה שהאם מעבירה לו דרך השליה, אבל גם כשהוא יוצא הוא זקוק למה שהיא נותנת לו – הפעם דרך השד. ההבנה הזו היא מאוד חשובה, כי זה לא עוד אמצעי להזין את התינוק, אלא הבחירה הטבעית והנכונה ביותר. טיפ נוסף הוא לפנות שבועיים אחרי הלידה – כל לידה, ראשונה או עשירית - מכל מטלה אחרת. שבועיים מלאים שבהם האמא מכירה את התינוק היא המפתח להנקה מוצלחת בהמשך". חיה גוטמן, מרכזת תחום ההנקה בשירותי בריאות כללית

6. "הגיעי מוכנה"

"מחקרים מראים שהדבר היעיל ביותר שאת יכולה לעשות למען ההנקה שלך הוא קורס הכנה להנקה. בימים שלאחר הלידה המציאות משתנה באופן מאוד דרמטי ובקצב מאוד מהיר, לכל יום מאפיינים משלו. כשאת מגיעה מוכנה ומודעת, יש לך את הכלים המתאימים להתמודד עם האתגרים. אל תשכחי לרגע שהחלב שלך הוא תוצר של אהבה". יעל פנחסי, יועצת הנקה מוסמכת  IBCLC בית החולים "ליס" במרכז הרפואי ת"א.

7.  "אל תישברי"

"מה שהכרחי להצלחת ההנקה היא המוטיבציה של האם. בלי מוטיבציה מאוד חזקה, בכל משבר אפשר להישבר. צריך מאוד לרצות לעשות את זה, ולהאמין בלב שלם שזה הדבר הכי בריא מבחינה תזונתית. על כל מה שמסביב, הסביבה או עזרה מקצועית יכולים לכסות, אבל אם אין לך את הרצון הפנימי, כל העזרה שבעולם לא תספיק". איילין אילן, יועצת הנקה מוסמכת IBCLC במרכב מלהי"ב.

אישה מניקה תינוק מסתכלת עליו (צילום: Oleg Kozlov, Istock)
לפעמים קשה ויש משברים, תחזיקי מעמד|צילום: Oleg Kozlov, Istock

8. "הניקי תוך מגע עור לעור"

"המפתח לפתרון רוב בעיות ההנקה הוא מגע עור לעור. על האם להתפשט, להפשיט את התינוק, לשכב איתו ביחד במיטה, ולתת לטבע לעשות את שלו. זה עובד כמו נס: אמא עירומה ותינוק עירום מפעילים את כל האינסטינקטים והרפלקסים הטבעיים. במצב זה התינוק והאמא מסתנכרנים הורמונלית, מה שמבטיח התחלה טובה של הנקה- גם החלב יתחיל לזרום וגם חיבור התינוק לשד יהיה הכי נכון וטבעי". סיון טמיר משגב, יועצת הנקה מוסמכת IBCLC.  באמְבּרִיָא

9. "Don't Panic"

"להתכונן להנקה כבר בזמן ההריון, ממש כמו שמתכוננים ללידה. ללמוד מה נחשב תקין ומה צריך להדליק נורה אדומה. לזכור שגם אם יש בעיות בימים הראשונים להנקה, את רובן ניתן לפתור, ושהאתגרים שמאפיינים את התקופה הראשונה בדרך כלל לא נמשכים מעבר לה והנקה יכולה בהחלט להיות נעימה ומהנה ובשתי מילים "DON'T PANIC". אביטל הירש, יועצת הנקה מוסמכת IBCLC.

10. "חשוב שתביני את התנהגות תינוקך בשלושת ימיו הראשונים"

"חשוב להבין את ההתנהגות של התינוק בשלושת הימים הראשונים. הוא לא מבין איפה הוא ואיך הוא הגיע לשם, ואינסטינקט ההישרדות שלו מתחיל לפעול. ומבחינתו, הישרדות זה להיות קרוב לאמא. הוא לא יונק הרבה כי הוא רעב, אלא כי הוא מאוהב ורוצה בקרבתה. לכן, פשוט להיות עם התינוק כמה שיותר, ולוותר על התינוקייה אם מתאפשר". אסתר גרוניס, יועצת הנקה מוסמכת  IBCLC מבית החולים "ליס" במרכז הרפואי ת"א.

תרגיעי: 6 מוצרים להקלה בבעיות ההנקה