בשנים האחרונות חלה עלייה מבורכת במספר היולדות שבוחרות בהנקה. הן מבינות את היתרונות הרבים שלה ורובן לפחות, מנסות כמה שיותר להניק את תינוקן. גם שיטת "אפס הפרדה" הדוגלת בשהייה רצופה של התינוק לצד אמו, מנגישה את פעולת ההנקה, מסייעת להצלחתה ותורמת להמשך הנקה מוצלחת. "פעולת ההנקה כשלעצמה מרגיעה את היילוד, מסייעת בהפחתת בכי ובאופן מפתיע, מרגיעה גם את האם. בנוסף האם לא צריכה להתעסק ברכישת תמ"ל, חימום מים, ניקוי בקבוקים, הכנת תמ"ל שכן החלב בשד זמין תמיד, בטמפרטורה, בכמות ובהרכב האידיאלי עבור התינוק ובעצם מאפשרת לה לנוח יותר", מסבירה אורנה גרינברג, יועצת הנקה מוסמכת ואחות אחראית במחלקת יולדות של המרכז הרפואי "הלל יפה".
עם זאת, עבור לא מעט יולדות, הימים הראשונים לאחר הלידה לא פשוטים כלל. ההורמונים משתוללים, הגוף כואב, השינה אינה רציפה ובמקביל הן צריכות לטפל בתינוקן וגם בעצמן. מצב זה עלול לעורר תחושות של לחץ וחרדה, בפרט בקרב נשים שתחושות אלה אינן זרות להן, ולעתים מצב זה עשוי להשפיע על החלטתן האם להניק, שמא החלב לא מספיק ליילוד או מתוך מחשבה להפחית את הלחץ סביב הצלחת ההנקה.
לחץ וחרדה גורמים לירידה בייצור החלב
במצב של חרדה או פחד קיצוניים תיתכן האטה / ירידה בזרימת החלב, אולם תגובה זו, כמו תגובות גופניות אחרות לחרדה ולחץ, היא זמנית וחולפת עד מהרה. לעומת זאת, פעולת ההנקה גורמת לייצור הורמונים מפחיתי חרדה, המרגיעים את האם והתינוק, וזאת בנוסף למגע עור-בעור שמתקיים בזמן ההנקה, התורם אף הוא להרגעת התינוק והאם. חשוב לזכור שייצור החלב נמשך כל עוד ממשיכים להצמיד את התינוק לשד ולהניק.
אימהות שדפוסי האכילה שלהן השתנו כתוצאה ממצב חירום או דחק - הרכב החלב שלהן נפגע
גם אימהות שאינן אוכלות באופן מאוזן או שאוכלות כמויות מופחתות, עדיין יכולות להניק באופן תקין ויעיל. במצבי חירום ודחק חלב האם הוא המזון הנקי והבטוח ביותר לתינוקות. הוא מותאם לתינוק מבחינה תזונתית, זמין תמיד, ללא תלות בגורמים חיצוניים, מגן על התינוק מפני מחלות, בעיקר שלשולים ומחלות בדרכי הנשימה, מגביר ומחזק את התגובה החיסונית של התינוק.
במצבי לחץ עדיף להפסיק את ההנקה על מנת שלא להעביר לתינוק את תחושת החרדה
להיפך! פעולת ההנקה מסייעת להפרשת הורמונים מפחיתי חרדה המרגיעים את האם והתינוק. אם את מרגישה כי אין ביכולתך להניק באופן זמני, חשוב שתוציאי את החלב באמצעות משאבה או באופן ידני בתכיפות השווה למספר ההנקות. באופן כזה תשמרי על ייצור החלב ותמנעי גודש, חסימה בצינוריות החלב, דלקות ועוד.
אם ההנקה הופסקה לא ניתן לחזור ולהניק
אפשרי לחזור ולהניק לאחר הפסקת הנקה ומעבר לתמ"ל, באמצעות תמיכה מקצועית וטכניקה מתאימה. בתקופת מתח וחרדה עלולה להתרחש ירידה מסוימת בתנגודת החיסונית. על כן, דווקא בתקופה זו, חשוב להמשיך בהנקה.
"להנקה ישנם יתרונות רבים עבור התינוק והאם כאחד", מסכמת גרינברג, "גם במצבי לחץ וחרדה וכן במצבי חירום ומלחמה, רצוי ואף מומלץ להניק את התינוק. ההנקה מספקת ליילוד את כל מה שהוא זקוק לו- הן מבחינת מזון והן מבחינה נפשית ורגשית וגם עבור היולדת- תחושת רוגע והנאה".