נשים רבות מקבלות מהסביבה עצות מבלבלות וסותרות וגם שומעות על הרבה הגבלות שיש כביכול לאמא מניקה – אומרים לאימהות לא לשתות את הקפה שהן אוהבות, לא לעשות החלקת שיער, להימנע לגמרי משתיית יין ועוד ועוד. ההמלצות האלה, שניתנות מכוונה טובה ובמטרה להגן על התינוק, הופכות את ההנקה לעול עבור האמהות. האמא המיניקה נדרשת שלא לצורך לוותר על הרבה דברים שעושים לה טוב מחשש לפגיעה תאורטית באיכות החלב. בפועל חלק מההגבלות הן מיתוס וחשוב להיות מודעים לכך שההנקה היא הרבה יותר מאפשרת להמשיך בהרגלים שלך והצרכים שלך ולא מגבילה.
ברור שהשמירה על בריאות התינוק היא בראש סדר העדיפויות והיות והחלב נוצר מהדם של האמא חושב להתייחס באחריות לחומרים שהאם המניקה נחשפת אליהם. אבל יחד עם זאת במקרים רבים ההמלצות המגבילות שאמהות מקבלות ניזונות משמועות ולא מבוססות על הנחיות רשמיות ולכן חשוב לברר ולהסתמך על מקורות מהימנים.
ניקח לדוגמה את שתיית הקפה. רובנו אוהבים לפתוח את היום עם כוס קפה וגם צורכים קפה במהלך היום. לאמהות מניקות לעומת זאת נאמר פעמים רבות שעדיף להימנע לגמרי משתיית קפה, אחרת התינוק עלול להיות חסר שקט. נשמע מפחיד, לא?
בפועל ההמלצה של האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים היא שבתקופת ההנקה מותר לצרוך עד 300 מ"ג קפה ביממה בתנאי שמדובר בתינוק בריא שנולד במועד. בכוס קפה ממוצעת יש בין 80 ל 100 מ"ג. כלומר צריכה של עד שלוש כוסות קפה ביממה מותרת, בתנאי שלא צורכים קפאין ממקורות נוספים כגון קולה ומשקאות אנרגיה.
אצל תינוקות פגים או תינוקות שטרם הגיעו לגיל שלושה שבועות הקפאין מתפנה לאט יותר מהגוף ולכן הם עלולים להיות מושפעים יותר ועדיף לצרוך פחות קפאין.
ומה לגבי אכילת סושי? כמעט כל אישה הרה מפנטזת על סושי טעים שהיא תאכל לאחר הלידה. בפועל, אני שומעת מאמהות רבות שנאמר להן שגם בהנקה, כמו בהריון, אסור לאכול סושי. החדשות הטובות הן שאין מניעה לאכול סושי בהנקה. כדאי כמובן לבחור במקום נקי ששומר על היגיינה כדי לא לסבול מקלקול קיבה, אבל זה נכון לא רק לתקופת ההנקה.
על פי הספרות המקצועית בנושא הנקה, החיידק ליסטריה, שעלול לגרום להשלכות שליליות על ההריון והעובר ושבגללו סושי עם דג נע אסור בהריון, אינו עובר בחלב ולכן לא יגיע לתינוק היונק.
חולמת לעשות החלקת שיער ודוחה את הביצוע בגלל שאת מניקה? על-פי נייר עמדה של השירות MotherSafe האוסטרלי וגם על פי נייר עמדה של שירות הבריאות הלאומי בבריטניה, טיפולים לשיער נחשבים לבטוחים בהנקה, על אף שאין הרבה מידע ממחקרים ספיציפיים. הסיבה היא שכמות החומר המגיעה לדם של האמא דרך הקרקפת כתוצאה מצביעת שיער או החלקה הינה קטנה מאוד ולכן לא צפויה כמות משמעותית בחלב ואין סיכון לתינוק.
מירי פבזנר היא רוקחת ויועצת הנקה מוסמכת IBCLC. ב-5 ביולי תשתתף בכנס האימהות של ארגון "לה לצ'ה" שיעסוק בשלל נושאים שרלוונטיים לכל אמא מיניקה: מתזונה ועד שינה.