ההנקה היא ללא ספק הבחירה הטבעית ביותר לתזונת תינוקות, וכל מדינות המערב מעודדות אותה ומנסות להניא נשים מויתור על החוויה המחברת בין האם לתינוק ונטישתה לטובת התמ"ל. ישנם המוני מחקרים שעוסקים ביתרונות הבריאותיים שמעניקה ההנקה לתינוקות, אבל מחקר חדש טוען שכל היתרונות הללו, מקורם עשוי להיות שונה.

"יכול להיות שכל תוצאות מחקרי העבר המדווחים טעו לחשוב שהמקור ליתרונות הבריאותיים נמצא בהנקה, אבל באמת המקור הוא באם עצמה," אומרת ג׳סיקה סו מצוות החוקרים. "חשוב להבין שאנחנו לא מנסים לומר שהנקה לא בריאה. מצאנו שלנכונות והכוונה של נשים להניק יש משמעות, כי הכוונה לרוב מגיעה מתוך מודעות לבריאות ולתזונה נכונה. אמהות שהראו כוונה להניק נטו יותר לשמור על עצמן, לעשות פעילות גופנית ולהתייעץ עם רופאים. לאמהות שהתכוונו להניק, בין אם בסוף עשו זאת או לא, היתה יותר גישה לאינפורמציה לבריאות התינוק, ויותר ידע."

מניקות ביחד (צילום: huffingtonpost.com)
הלחץ הציבורי להניק עושה נזק גרוע בהרבה מתמ"ל, טוענים החוקרים|צילום: huffingtonpost.com

החוקרים טוענים שיש פה גם עניין כלכלי, מאחר שלא כל אישה יכולה להרשות לעצמה לצאת לחופשת לידה בתשלום, ורק 12 אחוזים מהעצמאיות עושות זאת, ככה שההנקה היא לא ממש אפשרות עבור הרבה מהנשים. "מצאנו שחופשת לידה בתשלום משפרת את סיכויי הצלחת ההנקה, ויש לה, ככל הנראה, יתרונות בריאותיים רבים לאם ולתינוק. אנחנו מאמינים שאם באמת רוצים לדאוג לבריאותם של תינוקות באוכלוסיות פחות מבוססות, לא פחות חשוב לדאוג לנשים לחופשת לידה בתשלום וגישה למערכת הבריאות. זה הרבה יותר חשוב מאם הן מניקות או נותנות בקבוק."

החוקרים, שפרסמו את ממצאיהם המעניינים בכתב העת המקצועי "מדע חברתי ורפואי" מתייחסים גם ללחץ להניק שנוצר בעקבות הקמפיינים לעידוד הנקה, שפעמים רבות יוצר תופעות לוואי לא בריאות כלל. "האמהות שלא יכולות או מצליחות להניק מרגישות סטרס וכאילו הן אמהות לא מספיק טובות," מציינת סו. "יש למסר הזה מחיר כבד, במיוחד כאשר ישנה הפרזה ביתרונות הבריאותיים של ההנקה מול הפורמולה. כדאי לחקור ולהבהיר את ההבדלים האמיתיים, ולהוריד את המתח של אמהות רבות."

 >> מה כדאי לאכול בהריון? כל התשובות פה