לידה נחשבת לאירוע מכונן בחיי הנשים, והיא טומנת בחובה היבטים מגדריים, תרבותיים, פוליטיים וחברתיים. בחלק מהמקרים הלידה מסתיימת בתוצאות וחוויה חיוביות, ועם זאת לא מעט פעמים נשים חוות את הלידה כאירוע טראומטי. מחקר חדש של המכון הלאומי לחקר מדיניות הבריאות בדק את תפיסות הנשים לגבי הטיפול שחוו במהלך הלידה בקרב יולדות מרקעים שונים בארץ.
פרופ' ניהאיה דאוד מבית הספר לבריאות הציבור בפקולטה למקצועות הבריאות באוניברסיטת בן גוריון וד"ר סירת אבו חמד מהחוג לסיעוד מהקריה האקדמית אונו ערכו ראיונות עם 817 נשים יולדות (444 יהודיות ו-373 ערביות), שילדו בבתי חולים ציבורים - בין החודשים נובמבר 2020 עד אוקטובר 2021. על פי הממצאים יותר מחצי (53.9%) מהנשים דיווחו על תפיסת חוויית לידה שלילית ומלחיצה; 60.6% דיווחו שהרגישו השפלה בביקור בשירותי הבריאות; ו-19.7% דיווחו על תחושת גזענות.
כמו כן, נמצאו הבדלים משמעותיים בין נשים ערביות ויהודיות: היו שיעורים גבוהים יותר על דיווח על טיפול לא ראוי בשל מוצא אתני/לאומי (10.2% לעומת 0.7%) ותחושת גזענות בביקור בשירותי הבריאות (37.5% לעומת 4.7%). 28% דיווחו על אי קבלת מידע והדרכה במהלך הלידה ולאחריה, 39.2% דיווחו על היעדר תמיכת המיילדת במהלך הלידה, 26.4% דיווחו על היעדר מעקב על ידי המיילדת, ו-43.7% דיווחו על היעדר קבלת פעולות חיוניות על ידי המיילדת במהלך הלידה ולאחריה. נשים ערביות היו בסבירות גבוהה לדווח על אי קבלת מידע והדרכה ובעלות סבירות נמוכה לדווח על היעדר תמיכת המיילדת בלידה.
"המחקר תורם להבנת מדיניות ניהול הלידה ותפיסת הטיפול המכבד ליולדת בישראל", אומרים החוקרים, "הבנה מעמיקה יותר של מאפייני מציאות הלידה בבית החולים, התבוננות ביקורתית סביב האירוע ובחינת המערכות הפועלות בתוך המציאות הזו תאפשר לקיים בקרה ומדדי הערכה של איכות הניהול ותפיסת הטיפול המכבד. מה שיוביל לחוויית לידה חיובית יותר".
הממצאים מוצגים בכנס השנתי של המכון הלאומי לחקר מדיניות הבריאות שמתקיים היום (ד'), ה-20.11 בתל-אביב, במסגרתו יתפרסמו מאות מחקרים חדשים