לאחר למעלה מ-250 ניתוחים קיסריים שבוצעו במרכז הרפואי שמיר בגישה הצרפתית שנחלו הצלחה רבה ויולדות מרוצות, בהמלצת האיגוד למיילדות וגניקולוגיה החליטה הנהלת המרכז הרפואי ואגף נשים ומיילדות בשמיר לערוך מחקר מקיף שיתבסס על חווית הניתוח והלידה הקיסרית בשיטה הצרפתית, בכפוף להסכמתה של היולדת. זאת לאור הניסיון והידע הרב ביחס לכל שלבי הטיפול ביולדת במסגרת הניתוח - מההכנה לניתוח, דרך המהלך הכירורגי, ההתאוששות במחלקת יולדות והמעקב לאחר הניתוח בבית.
ניתוח קיסרי VS. ניתוח קיסרי צרפתי
ניתוח קיסרי בגישה הצרפתית כולל מספר הבדלים ביחס לניתוח הקיסרי הרגיל: הראשון הוא הטכניקה הניתוחית שמאפשרת לבצע חתכים קטנים יותר ובאזורים שיערבו כמות מופחתת של רקמות וקצות עצבים על מנת להפחית מעורבות של רקמות ככל האפשר. בנוסף, הניתוח מבוצע בגישה שאינה חודרת לחלל הבטן ולעובדה זו יש השפעה מכרעת על מהלך ומשך ההתאוששות. כמו כן, בשל העובדה שבניתוח קיסרי בגישה הצרפתית נפתח "חלון" ניתוחי קטן יותר ביחס לניתוח קיסרי המקובל היום, מתבצע חילוץ הילוד בעזרת כפות ייעודיות.
לדברי המרכז הרפואי, מטרת המחקר הראשונית היא להעריך את השפעת ההליך הכירורגי על ההתאוששות, ולהעלות את רמת המידע ואיכותו. על מנת לבודד הטיה מחקרית יבוצעו כל הניתוחים במחקר על ידי מנתח בכיר אחד בלבד, גם בגישה הרווחת וגם בגישה הצרפתית. בנוסף הן גם יטופלו באותם משככי כאבים ועל פי פרוטוקול התאוששות זהה. הנשים שיאושרו להשתתף במחקר תהינה מתוך אלה המיועדות לניתוח קיסרי, והן לא תהיינה חשופות לשיטת הניתוח עד תום משכב הלידה (משך זמן של 6 שבועות). משמעות הדבר שבאופן אקראי מחצית מהמנותחות יעברו ניתוח בגישה רגילה, ומחצית בגישה צרפתית. לאחר 6 שבועות והשלמת הנתונים המחקריים ייחשף בפני היולדת באיזו גישה נותחה.
לכתבות נוספות במדור הורים >>
- יולדת תובעת את "כללית" על סך 2 וחצי מיליון שקל
- ילדה בת כשבעלה בשבי: "לקשיים הלוגיסטיים יש פתרון, ללב השבור לא"
- מה עושים כשאין תורים לקלינאית תקשורת והילד שלי לא מדבר?
"בראש ובראשונה אנו כמובן מצדדים בלידה טבעית ורגילה לכל יולדת, אולם אם אין מנוס - ניתנת אצלנו כיום האפשרות לניתוח קיסרי או קיסרי צרפתי", מסביר ד"ר מיקי מוסקוביץ, מנהל מיון היולדות ומי שהתמחה בשיטת הניתוח בגישה הצרפתית, ""ברחבי העולם ישנם מחקרים רפואיים העומדים בסטנדרט הרפואי התומך בטכניקה הנהוגה בניתוח הקיסרי בגישה הצרפתית ולכן התאפשרה הכנסת השירות של ניתוח קיסרי בגישה הצרפתית גם אצלנו בשמיר".
לשאלה לגבי היות השיטה נדירה ולא פופולרית בארץ הוא מסביר כי תהליך ההכשרה של הניתוח המדובר דורש למידה. "מטבע הדברים לא תמיד מאומצות גישות ושיטות אחרות וישנה נטייה לשמר מצב קיים טוב ומוכח, אך אנו בשמיר מאמינים באימוץ גישות חדשניות ברפואה כל עוד הן לטובת היולדת והלידה עצמה".
ומה בנוגע היות ההחלמה עניין אינדיבידואלי? לפעמים אפילו יש פערים בין שתי לידות של אותה אישה...
"המחקר קיבל את אישור ועדת הלסינקי ועומד בכל הסטנדרטים המתבקשים במחקר רפואי, אשר מבודדים משתנים אינדיבידואלים ומאפשרים מדידה ובקרה מחקרית באמות המידה (סטנדרט) המדעיות הגבוהות ביותר.
זאת על מנת לאפשר מחקר מקצועי וראוי, אשר יביא להערכתנו תוצאות מצוינות בנוגע ליתרונותיו של הניתוח הקיסרי הצרפתי. כדי לשמור על אמינות התוצאות, במחקר המדובר שתי אוכלוסיות הנבדקות תהינה זהות, גם נשים שעברו בעבר ניתוח קיסרי וגם כאלו שלא".
"המרכז הרפואי שמיר מוביל מקצועית את אפשרויות הלידה ומאפשר לידה טבעית, לידת מים, ולידת עכוז ותאומים שלא בניתוח", הוא מסכם, "נמשיך להוביל את אפשרויות הלידה במטרה להעניק ליולדת את השירות הרפואי והאישי הטוב ביותר".