אין רגע מרגש יותר מזה שבו אחרי 9 חודשי ציפייה, את זוכה לראשונה לראות את התינוק שלך ב"לייב", פנים אל פנים, וליצור את הקשר שהוא לכל החיים. אבל, מה עובר על התינוק כשעתיים מאוחר יותר, כשאתם נפרדים ואת מתאוששת בחדר הלידה, בעוד הוא מבלה במחלקת ילודים? והאם הפרידה הזאת בכלל הכרחית?
כל תינוק חדש שמגיע לקבלה של מחלקת ילודים עובר את אותו התהליך: תחילה ישכב התינוק בעריסה שמעליו מכשיר חימום מיוחד. אחרי כחצי שעה, כאשר הטמפרטורה של התינוק תקינה, הוא נהנה מרחצה ראשונה ומקבל את החיסונים המקובלים (באישור ובידיעת ההורים). כמו כן, הוא עובר בדיקת גופנית ראשונה מקיפה על ידי רופא ילדים.
אפס הפרדה
אבל, כל הפרידה הזאת אינה הכרחית. אם האמא מעוניינת בכך, אפשר לבצע את התהליך הזה, למעט בדיקת הרופא הראשונה, ליד מיטת האם ואפילו בחדר הלידה. למעשה, בשעות הראשונות אחרי הלידה ממש חשוב שהאמא והתינוק יישארו צמודים זה לזו. "מחקרים רבים מראים שהקרבה בין האם לתינוק בשעות שלאחר הלידה משפרת את המדדים הרפואיים שלו ובעיקר - תפקודי לב, ריאה ורמת הסוכר בדם", אומרת ד"ר אירית אייזן, מנהלת היחידה לטיפול ביילוד, במחלקת פגים ותינוקות במרכז הרפואי שיבא. היא מוסיפה, כי "תינוקות ששהו לצד אמם הם רגועים יותר ומגיעים מהר יותר לשלב השינה השקטה, החשובה כל כך להתפתחות המוח".
לכן, בשיבא מאמינים וממליצים על "אפס הפרדה", במקרים שבהם המצב הרפואי של האם והתינוק מאפשרים זאת. המשמעות של אפס הפרדה היא שהתינוק והאם לא נפרדים למשך כל תקופת האשפוז, כולל בשעות הלילה. כל ההליכים שהתינוק נדרש לעבור - טיפול של אחות, רישום ילודים, בדיקת שמיעה, בדיקת רופא במהלך האשפוז ו/או בשחרור ובדיקות מעבדה, מתבצעים בסמוך למיטת היולדת או בנוכחותה או מי מטעמה במחלקת היילודים. רק הבדיקה הרפואית הראשונה מבוצעת ביחידת הקבלות הסמוכה לתינוקייה, בשל הצורך במדידות ובבדיקת עיניים במכשיר ייעודי לכך.
מכיוון שהגישה הזו לא בהכרח מתאימה לכל אחת, בשיבא מאפשרים גם את שיטת הביות הגמיש, המעודדת את האמא להיות כמה שיותר עם התינוק, אבל מציעה במקביל את שירותי התינוקייה שפתוחה 24/7 עם צוות מקצועי ואדיב.
ד"ר אייזן מסבירה כי מה שמייחד את התינוקייה של שיבא הוא גמיושת הצוות בה. "בגלל האמונה החזקה בכך שמה שהכי טוב לתינוק הוא לשהות ביחד עם אמו, וכמה שיותר, הצוות של התינוקייה שלנו מבצע את עבודתו גם מחוץ לתינוקייה. האחות יוצאת למחלקת יולדות, ושם מעניקה לתינוק את אותו טיפול כאילו היה בתינוקייה. מבחינה מערכתית זה מורכב מאוד, ולמרות זאת האחיות עושות את זה נפלא. המסירות הזו, לצד העובדה שהתינוקייה שלנו מכילה את התינוקות בכל רגע שהאם מעוניינת בכך, היא בעיניי מיוחדת".
השאלות לא מפסיקות עם היציאה מבית החולים
ומה עושות אימהות שזו הלידה הראשונה שלהן והן רוצות להישאר צמודות לתינוק שלהן, אבל אין להן מושג איך מטפלים בתינוק? בדיוק בשביל ההורים הטריים יזמו בשיבא שירות חדש בשם First baby, המעניק להורים הדרכה אישית של אחות לטיפול ביילוד, הדרכת האכלה, ופגישה אישית עם רופא ילדים בכיר שמגיע לחדר האם במחלקת יולדות במהלך היממה הראשונה לאחר הלידה על מנת להסביר על המהלך שעבר התינוק במהלך הלידה, הבדיקה הגופנית הראשונה ובדיקות ו/או טיפולים שבוצעו כולל הסברים על הסיבה לביצוע והתוצאות. ניתן להתייעץ איתו על מגוון סוגיות ובעיות כמו בכי רב, פריחה, התנהגות לא לגמרי רגילה של התינוק, עצירות, הקאות, ירידה במשקל ועוד.
אבל, ברור שהשאלות לא מפסיקות עם היציאה מבית החולים. להפך, בבית צצות שאלות חדשות. בשירות First baby חשבו גם על זה, ופתחו מרפאה ייעודית להורים שבה אפשר להיעזר ברופא ילדים בכל שאלה או תהייה עד שבועיים אחרי הלידה. המרפאה היא ללא תשלום וללא צורך בטופס 17.
בנוסף במהלך כל השנה הראשונה ניתנות להורים הדרכות בנושאים שונים, כמו שנת תינוקות והחייאת תינוקות.
לאוורר את החדר ולהקפיד על היגיינה
יש כמה הנחיות חשובות כשמדובר בתינוקות בימיהם הראשונים בבית כפי שמסביר ד"ר אייזן. "כשאנו מדברים על יילודים, אנו מדברים על תינוקות עד גיל 28 יום. ההנחיה היא להלביש אותם בשתי שכבות עליונות וזוג מכנסיים אחד, או שתי שכבות עליונות ושתי שכבות תחתונות, תלוי במשקל הלידה ובמזג האוויר. סוג הבד יותאם למזג האוויר, וכמובן שהבגדים שנלביש לתינוק יהיו מותאמים לטמפרטורת החדר, כאשר בחורף ההנחיה היא 210-230".
חובה לאוורר את החדר לפחות פעם אחת ביום, ולהשאיר חלון פתוח בחדר אחר במשך כל היום. אם אין אפשרות, חשוב לעשות זאת לפחות פעם ביום למספר דקות.
למניעת הידבקות במחלות, הקפידו על היגיינה ושטיפת ידיים. יש לזכור שווירוסים יכולים להימצא בשביבי רוק מיקרוסקופיים העוברים בדיבור ולכן בכל מצב שמישהו מבני הבית חולה מומלץ שיימנע מלהתקרב לתינוק או שילבש מסיכה ייעודית המכסה אף ופה בעת טיפול בתינוק או בשהות בקרבתו.
אם יש עליית חום מעל 38 בתינוק יילוד עד גיל חודשיים, דרושה בדיקת רופא מידית.