שני בוקר נאמן התעוררה ב1:50 מציר לחץ. לא משהו שהכירה מהעבר- כך היא מספרת, וזהו הריונה השלישי. שני ההריונות הקודמים שלה הסתיימו בלידות מהירות אך שום דבר לא הכין אותה לקראת לידת הבזק שהיא עומדת לעבור בשבוע 39, בחדר השינה בביתה, בעוד שתי ילדותיה הקטנות ישנות בחדר הסמוך.
גם חן אפשטיין עברה לידה ראשונה מהירה ולידת בזק אחריה. לקראת הלידה השלישית היא הגיעה לבית החולים בתדירות גבוהה על מנת להיות במעקב צמוד ולמנוע לידת בזק נוספת. אך כנראה שלתינוקת שברחמה היו תוכניות אחרות ובסופו של דבר היא ילדה ברכב בדרך לבית החולים, בשבוע 41+3 לספירת הרופאים (שבוע 40 לפי ספירתה).
שני ילדה את ילדתה השלישית תוך רבע שעה החל מציר הלחץ, וחן תוך 40 דקות. שתיהן חוו לידות מהירות, או בשמן המקובל לפי הרפואה "לידות חטופות"; אלה מוגדרות כלידות המתרחשות תוך 3 שעות מתחילת הצירים ועד יציאת העובר, ולעתים אף הרבה יותר מהר מזה.
ילדה בתוך 27 שניות בשירותים
חיפוש אחר הלידה המהירה בהיסטוריה הוביל לאישה בשם סופי באג מאנגליה, אשר דיווחה בשנת 2021 על לידה של 27 שניות בלבד. היא מספרת שנכנסה לשירותים וכעבור חצי דקה ילדה שם את ילדתה אשר החליקה ישר אל תוך ידיה. מידע מסוג זה אין להשיג בספרי הרפואה מפאת הקושי למדוד בצורה מדויקת את משך מהלך הלידה, אולם שוחחתי עם ד"ר רותם ענבר, מומחית במיילדות ובגינקולוגיה ורופאה בכירה בשיבא תל השומר. ד"ר ענבר מספרת כי מהלך הלידה מחולק לשלושה שלבים: השלב הראשון שהוא החל מהופעת צירים סדירים ועד פתיחה מלאה, השלב השני שהוא מפתיחה מלאה ועד לידת התינוק, והשלב השלישי שהוא מלידת התינוק ועד יציאת השלייה.
אז מה קורה בלידה חטופה?
"בעת לידה חטופה מתרחשת אחת משתי האפשרויות הבאות: האפשרות הראשונה היא שהשלב הראשון והשני המתוארים לעיל מתרחשים ביחד כמקשה אחת ובאופן מאוד מהיר ועוצמתי - צירים חזקים ותכופים ומיד פתיחה מלאה; האפשרות השנייה היא שהשלב הראשון אינו כל כך מורגש על ידי היולדת, והתחושה הראשונה שהיא מרגישה זה הצורך ללחוץ - תחושה המאפיינת את השלב השני של הלידה"
לדברי ד"ר ענבר, הסטטיסטיקה מצביעה על כך שכ-1% מהנשים יחוו לידה חטופה. עוד היא אומרת, כי אין דרך לצפות במדויק במהלך היריון האם אישה צפויה לעבור לידה חטופה או לא.
הסיכוי ללידת בזק גבוה יותר אצל נשים שכבר ילדו בעבר
שני מספרת כי במהלך הריונה לא נראה בבדיקות הרפואיות דבר שיכול להעיד על לידת הבזק המתרחשת לבוא. גם הגנטיקה איננה הסיבה - אמה וסבתה לא ילדו לידות חטופות.
לדברי ד"ר ענבר, ישנם גורמים המעלים את הסיכוי ללידה מהירה, אם כי הם אינם חוזים בוודאות לידות חטופות. גורמים כגון: נשים שזוהי אינה לידתן הראשונה, נשים "וולדניות", הן בעלות סיכוי גבוה יותר ללידת בזק מאשר נשים מ"בכירות", שזוהי לידתן הראשונה. בנוסף נשים שהלידה שלהן מתרחשת בעקבות היפרדות שלייה; מצב בו חלק מהשלייה או מהקרומים המחוברים לשלייה מתנתקים מהרחם, מה שמוביל לצירים חזקים ותכופים אחד אחרי השני ואלו מובילים ללידה. לחץ דם מאוד גבוה עלול לגרום להיפרדות שלייה, וככזה הופך גם הוא להוות סיכון ללידה חטופה. אופציה נוספת היא לידות של עוברים קטנים או פגים, לידות חטופות קודמות, ולעיתים אף תחילת הלידה עצמה עשויה לנבא את המשכה: אם הלידה מתחילה בבת אחת, מאפס למאה – קיים סיכוי גבוה יותר שהיא תסתיים באופן חטוף.
ילדה במושב הקדמי ברכב
חן מספרת, שמיד לאחר הציר הראשון שהעיר אותה, היא הביטה בשעון וגילתה שהציר הבא התרחש כעבור 3 דקות. היא העירה את מתן בעלה, והם התארגנו ליציאה לבית החולים. על מפתן הדלת תפס אותה ציר כל כך חזק שכבר בקושי יכלה לעמוד. באותו הרגע היא הבינה שכדאי למהר; היא גם הפנימה שלא תספיק לקבל אפידורל, לצערה.
הצירים בעת הנסיעה היו בלתי נסבלים וחן בקושי הצליחה לשבת. לפתע היא הרגישה שהיא עוצרת את עצמה מללדת וביקשה ממתן לעצור בצד ומהר. חן מתארת רגע לא פשוט מבחינתה, משום שקיוותה ללדת בבית החולים. מתן נכנס לתחנת הדלק הראשונה שראה, ובתושייה השמורה לרגעים כאלו הספיק לארגן את הרכב, להתקשר לאמא של חן, ולמד"א. בעוד נציגת מד"א בשיחת טלפון ברקע, התינוקת נפלטה החוצה בציר אחד חזק - ופשוט החליקה אל ידיו המושטות של מתן, שמיד הניח אותה על חן ועטף אותה.
סה"כ עברו 25 דקות מרגע יציאתם מהבית ועד אשר חבקה חן תינוקת עטופה ויונקת, במושב הקדמי של הרכב. כעבור רבע שעה הגיע האמבולנס אשר הסיע אותן לבית החולים, שם התרחשה לידת השלייה במהירות ובקלות.
15 דקות לאחר שהתעוררה מהציר – כבר ילדה במיטה בחדר השינה
גם שני מספרת כי התעוררה, כאמור, מציר כל כך כואב ופתאומי עד אשר זינקה מהמיטה. מיד לאחר מכן התרחשה ירידת המים. היא העירה את איתי בעלה ולא הבינה עדיין מה קורה. היא נכנסה להתקלח במחשבה שהיא נוסעת לבית החולים. לפתע במקלחת תקפו אותה צירים חזקים וכואבים מאוד; היא קראה לאיתי, ששם לב ששני לא מצליחה לתקשר איתו. היא זוכרת שהרגישה בהלה מוחלטת ותחושת חוסר וודאות בעקבות המצב המפתיע והכואב. גם כשאיתי התקשר למד"א, היא הייתה עדיין משוכנעת שהם ישלחו אמבולנס שייקח אותם לבית החולים. ואולם, בשלב זה איתי כבר הבין שהוא הולך ליילד אותה על המיטה בחדר השינה שלהם.
כ-10 דק' לאחר ששני התעוררה מציר הלחץ הגיע כונן של מד"א, וברגע זה, כך היא מספרת, הצליחה להשתחרר ותוך דקות ספורות התינוק היה בחוץ. "מהרגע שהתעוררתי ועד הלידה עצמה עבר לא יותר מרבע שעה", היא מספרת. "אמי הגיעה אלינו הביתה לשמור על הילדות וכבר ראתה אותי במעלית עם תינוק עליי באלונקת אמבולנס".
אמנם סיפורן של חן ושני הסתיים בשלום, אך למרות שאין דרך לחזות האם תתרחש לידה חטופה או לא, חשוב לציין את הסכנות הטמונות בלידה כזו. הריוניות הקוראות שורות אלו - מוזמנות לדלג לפסקה הבאה. לדברי ד"ר ענבר, לידות חטופות עלולות להוות סיכון ליולדת ו\או לעובר ממגוון סיבות.
- אם הלידה התרחשה בתנאים לא סטריליים ולא מבוקרים.
- התהליך הטבעי של התגמשות הפרינאום (האזור שבין הנרתיק לפי הטבעת) אינו מתרחש באופן מלא- מה שעלול להוביל לקרעים בתעלת הלידה או בצוואר הרחם.
- צירים תכופים ועוצמתיים המתקיימים בלידה חטופה יכולים לגרום לירידה בזרימת הדם לשלייה, ולהוביל את העובר למצב הנקרא "היפוקסיה"- רמה נמוכה מדי של חמצן בדם.
- לאחר מהלך של לידה חטופה עלול להתרחש מצב הקרוי "אטוניה של הרחם"- היעדר כיווץ מספק של הרחם, וזה יכול להוביל לדימום מוגבר אצל האם לאחר הלידה.
חוויה עוצמתית ומטורפת
יש המספרים כי ללידה חטופה עלולה להיות גם השפעה פיזית והתאוששות ארוכה כיוון שהגוף עובר תהליך מהיר וכמעט טראומתי. חן ושני חוו חוויה כמעט הפוכה בנושא זה; בעוד שני הרגישה במשך שנה שלמה את ההשפעה הכואבת של הלידה הפתאומית, חן סיפרה שהרגישה נפלא בהשוואה ללידות הקודמות שלה, ושהתאוששה כבר בבית החולים.
שאלתי אותן גם לגבי החוויה הרגשית וההיקשרות עם התינוק, ותשובתן זהה: שתיהן תיארו היקשרות מיידית, והנקה מוצלחת מהרגע הראשון. כל אחת מהן תיארה את הלידה החטופה כחוויה עוצמתית ומטורפת. לשאלה האם היו בוחרות לעבור שוב לידה כזו, ענו שתיהן תשובה זהה גם כן: אם תהא זו לידה חטופה בדיוק כפי שחוו אז חד משמעית כן. בסופו של דבר זו חוויה שהעצימה וחיזקה אותן מאוד.
אז האם כל אחת רוצה לעבור את הלידה המהירה בעולם? אמנם זה נשמע כמו חלום- לידה עוצמתית ועם זמן מועט של כאב. אך למדנו שגם לידה זו, כמו לידות רבות אחרות, טומנת בתוכה סיכונים, ובעיקר שניתן לקבל את התשובה לשאלה זו רק בדיעבד. כל סוג של לידה הוא השראה, ובכל מקרה אנחנו לביאות.