בין שאת מתכננת לעבור את הלידה הבאה בלי אפידורל מבחירה אישית ובין שמטעמים רפואיים, חשוב שתהיי מודעת לדרכים השונות שיכולות לסייע לך להפחית את הכאב הכרוך בה. אז נכון, הן אמנם לא אפקטיביות כמו האפידורל הידוע, אך חלקן לפחות בהחלט עשויות לסייע.

כמה הן יעילות? האם הן כרוכות בסיכון והיכן ניתן להשיג אותן? - שוחחנו עם ד"ר ולרי זלקינדר, מומחה בהרדמה מילדותית בבי"ח "מעייני הישועה", ופרופ' טל בירון-שנטל, מ"מ מנהלת מחלקת נשים ויולדות והיחידה לרפואת האם והעובר במרכז הרפואי "מאיר", שהסבירו את מה שבאמת  שחשוב לדעת על כל אחת מהשיטות.

גז צחוק: לצחוק כל הדרך ללידה

אישה שואפת גז צחוק במהלך לידה (אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock)
לא רק למי שנמנעת מאפידורל|אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock

גז הצחוק חודר באמצעות מסכה עם חמצן, אותה היולדת מצמידה לאף ולפה, והוא מתפוגג ברגע שמפסיקים לנשום אותו. הגז מטשטש את היולדת לזמן קצר ומאפשר לה לחזור לשליטה כמספר שניות לאחר שהיא מספיקה לשאוף אותו, ההתפוגגות המהירה הזאת מגינה על העובר מפני חשיפה עודפת. בדרך כלל הוא משמש נשים שבוחרות ללדת באופן טבעי, המעוניינות בכך ולעיתים גם מתאים עבור נשים המעוניינות בגז צחוק לצורך התמודדות עם השלבים הראשונים של הלידה כאשר בהמשכה הן מעוניינות בהרדמה אפידורלית.

רמת הסיכון: אין

רמת היעילות: נחשב בטוח ויעיל, בעיקר עבור נשים שמתמסרות לטיפול ומרפות את הגוף. חשוב לציין שרב היעילות היא עד שהלידה מתקדמת והצירים מתחילים להיות חזקים יותר שאז ההשפעה פוחתת.

תופעות לוואי: בכמויות הרלוונטיות שבהן נעשה שימוש אין תופעות לוואי. לעיתים נדירות יש בחילה או סחרחורות, אך אין כל השפעה על העובר.

היכן ניתן להשיג: בחדר הלידה. אינו כרוך בתשלום. מומלץ לבדוק מראש האם ניתן להשיג בבית החולים בו את מעוניינת ללדת. לא כל בתי החולים מציעים את האופציה הזאת.

מכשיר טנס - TENS: מעורר את משככי הכאבים הטבעיים של הגוף

אישה עם מכשיר טנס (אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock)
שביעות רצון גבוהה|אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock

מכשיר ה- TENS(Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation), מייצר גירוי חשמלי חלש שנועד לגרום לגוף להפריש אנדורפינים – מעין סמים "טבעיים" שהגוף מייצר הממתנים את הכאב. הפעולה פשוטה: מצמידים את האלקטרודות שיוצאות מהמכשיר לגוף, והיולדת יכולה להפעיל אותו בלחיצת כפתור בהתאם לכאבי הצירים. ניתן לשחק עם עוצמת הזרם בהתאם לעצמת הכאב. המכשיר הוכח כיעיל בכמה עבודות, ולמעשה נשים רבות מציינות שביעות רצון גבוהה, והאף הפחתה בשימוש באפידורל הודות לאמצעי עזר זה.

רמת סיכון: אין כל סכנה לאם או לעובר.

רמת היעילות: מדובר באלחוש אפקטיבי עד גבול מסוים. בשלבי הצירים המתקדמים ההקלה אינה משמעותית. ואולם, חשוב לציין שבהשוואה לאפידורל מדובר בהשפעה פחות טובה באופן משמעותי.

תופעות לוואי: אין

היכן ניתן להשיג: ניתן להשכרה ב "יד שרה". בבתי חולים מסוימים כמו "מאיר", ניתן לשכור את המכשיר ל דרך מועדון היולדות.

פטידין: פחות פופולרי כיום, וכנראה שבצדק

אישה במהלך לידה מקבלת עירוי (אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock)
משפיע גם על התינוק|אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock


סם ממשפחת המורפיום, הניתן בזריקה לשריר או בעירוי וגורם לטשטוש היולדת במשך מספר שעות. חסרונו הגדול נובע מכך שהוא גורם לה להיות מנותקת מעט מהסביבה ולאבד שליטה על המתרחש. בעידן של היום, מרבית הנשים אינן בוחרות בטיפול זה אם יש להן חלופות אחרות.

רמת הסיכון: היות שנהוג להשתמש במינונים נמוכים, לרוב אין סיכון.

רמת היעילות: הבעיה בשימוש במינונים נמוכים, נובעת מעצם יעילותו המוטלת בספק של המכשיר. לכן, בין היתר זו הסיבה שהמכשיר פחות פופולרי בשימוש כיום.

תופעות לוואי: חשוב לדעת שפטידין גורם לשינויים בניטור הדופק העוברי, כיון שהוא חוצה שליה והוא מטשטש גם את העובר. לכן, תינוקות שנולדים תחת שיא ההשפעה של פטידין, עלולים להזדקק לעזרה בנשימה עד חלוף השפעת הטיפול. זו הסיבה שגם הצוות הרפואי ככל הנראה ימליץ על דרכים אחרות על מנת להקל על הכאב.

היכן ניתן להשיג: בחדר הלידה.

מעבר לשיטות המוכרות, פרופ' בירון שנטל מציינת כי נשים רבות בוחרות להיעזר בגישה הטבעית להתמודדות עם כאב, העשויה לסייע במידה מסוימת. ביניהן: תנועה, שימוש בג'קוזי עם זרמי מים המכוונים לאזור הגב התחתון, עיסוי של הגב התחתון, תנועות שונות המשנות את הלחץ על הרחם ועוזרות להתמודד עם כאבי הצירים, רפלקסולוגיה, שיאצו, רייקי, דמיון מודרך וכן נשימות וקולות גרוניים. "במרכזי לידה טבעיים, יש מיילדות רבות שעברו הכשרות בשיטות המתוארות והן מאד עוזרות ליולדות הזקוקות לכך".