בעשורים האחרונים צמד המילים לידה ואפידורל הפכו למושגים כמעט נרדפים עד שהיה קל לשכוח שמשחר ההיסטוריה נשים ילדו ללא משככי כאבים ואפילו לא בתנוחת השכיבה המסורתית לכאורה. אומנם העברת הלידה לזירת בית החולים הפחיתה משמעותית את הסיכון לתמותה במהלכה, אבל קיימת גם לא מעט ביקורת על "המדיקליזציה של הלידה" שהופכת את חוויית הלידה לאירוע רפואי ובכך מבטלת את זכותה של היולדת לקחת אחריות ושליטה על התהליך שהיא עצמה עוברת.

בלידה טבעית, או ליתר דיוק - לידה פעילה, האישה מקבלת את המושכות חזרה לידיה ובעצם קשובה לגופה ולאינסטינקטים הטבעיים שלה. היא אינה שוכבת וממתינה בפסיביות למכת הגורל אלא נוכחת ואקטיבית ברגע משמעותי בחייה. אז נכון, אי אפשר להתחמק מכך שזה כואב, אפילו מאוד, אבל מתברר שיש כמה יתרונות משמעותיים – מנטליים ופיזיים – ללידה פעילה שאולי יגרמו לך לשקול לוותר על האפידורל ולתת הזדמנות לנטורל.  

הכול באשמת האצולה

תתפלאי לגלות, אבל המהפכות הבולטות ביותר באופן הלידה המודרני הובלו דווקא על ידי המלוכה האירופאית במילניום הקודם. השמועה אומרת שמלך צרפת לואי הארבעה-עשר אהב לצפות בפלא הלידה מקרוב (מאוד) ולכן ביקש מהיולדות לשכב על גבן ולפסק את רגליהן במקום להישאר זקופות או בתנוחת כריעה כפי שהיה נהוג באותה עת. המעבר ללידה על הגב פגע ביכולתן של היולדות לנצל את המומנטום הטבעי של כוח הכבידה ואת גמישותה של רצפת האגן.

לצד זאת, הכאב נתפס כחלק אינטגרלי ואף הכרחי ללידה. השימוש בחומרים לשיכוך כאבים בזמן הלידה היה כה שנוי במחלוקת עד שבמאה ה-16 אישה נשרפה על המוקד מפני שביקשה משככי כאבים בזמן שילדה תאומים. השינוי בתפיסה התרחש במאה -19, כאשר ויקטוריה מלכת אנגליה נעזרה בכלורופורם לטשטוש הכאב שחשה בעת הלידה.

אמא עם תינוק אחרי לידה (צילום:  Mikhail Tchkheidze, shutterstock)
צילום: Mikhail Tchkheidze, shutterstock

וכמובן שמה שטוב למלוכה, טוב להמונים – וכך הלידה הפכה במרוצת השנים לאירוע פסיבי מבחינת היולדת, הדורש התערבות רפואית. למרבה האירוניה, לידה מחוץ לכותלי בית החולים או ללא אפידורל נחשבה לחריגה במהותה וסוטה מהנורמה. ב-1992 ג'נט בלאסקאס טבעה את המונח "לידה פעילה" ובכך אפשרה גם לבנות המאה המודרנית לבחור כיצד ובאילו תנאים ירצו ללדת. 

לידה טבעית – גם בבית החולים

אם בעבר לידה טבעית הייתה אלטרנטיבה פחות מקובלת בבתי החולים, כיום למרביתם יש מרכז ללידה טבעית במחלקת היולדות וצוות שעבר הסמכה ספציפית כדי ליילד בתנאים של לידה פעילה (כלומר, ללא שכיבה על הגב או משככי כאבים).

 דורית רוזן, שעובדת כאחות בבית החולים איכילוב כבר 22 שנים וכמיילדת מוסמכת במחלקת היולדות של ליס החל מ-2010, מיילדת כבר כמעט עשור באוריינטציה ללידה טבעית. לטענתה של רוזן, אחד האלמנטים החשובים להצלחתה של לידה טבעית נעוץ בהכנה הנפשית לקראת החוויה ובהיערכות להתמודדות עם הכאב באמצעים טבעיים כגון תנועתיות, נשימות, אימון רצפת האגן, עירור הפרשת האוקסיטוצין בגוף ועוד.

 יולדת שמגיעה למעמד של לידה ללא אפידורל בלי שהייתה לה כל הכנה לכך יכולה לחוות לידה כואבת ופחות מעצימה בהשוואה למי שמגיעה למעמד עם הכנה מנטלית ופיזית. בגדול, רוזן ממליצה להגיע עם ראש פתוח לשני סוגי הלידות ולהבין שזה בסדר לחשב מסלול מחדש ולשנות את דעתך גם תוך כדי התהליך. העיקר שתכירי את האפשרויות השונות העומדות בפנייך, עם פלאי הרפואה או בלעדיהם. ובכל זאת, ללידה טבעית יש כמה יתרונות חשובים שכדאי שתכירי:

יתרון מס' 1: לידה קצרה יותר

"בלידה טבעית היולדת יותר פעילה ונמצאת בתנועה. היא מנצלת את כוח הכבידה בצירים כך שיש פתיחה גדולה יותר של זווית האגן, ובאופן זה הלידה מתקדמת מהר יותר ובצורה אפקטיבית," מסבירה רוזן.

ואכן, בניתוח מטא-אנליזה של למעלה מ-20 מחקרים עם אלפי משתתפות נמצא שלידה בתנוחה אנכית (כפי שנהוג בלידה פעילה) ולא בשכיבה (כפי שנהוג בלידת אפידורל) קיצרה את משך זמן הלידה באופן מובהק. "התנוחה בגרביטציה מייצרת יותר לחץ על צוואר הרחם והתקדמות מהירה יותר. באופן זה גם ישנה אפשרות להתמודד עם הכאב בצורה טובה יותר," מוסיפה רוזן.

יתרון מס' 2: פחות כאב, יותר אופוריה (בזכות הפרשה מוגברת של אוקסיטוצין ואנדורפינים)

רוזן מדגישה את חשיבותו של הורמון האוקסיטוצין להתקדמות הלידה. בעוד שבשלבי הצירים לא יחסר לך אדרנלין, שגם לו תפקיד חשוב במהלך הלידה, האוקסיטוצין הוא זה שמרחיב את צוואר הרחם לקראת יציאת התינוק/ת. רוזן מסבירה שבלידה טבעית האישה לוקחת חלק פעיל בלידה שלה ויכולה להשתמש בעזרים טבעיים (תאורה, מוזיקה, שמנים טבעיים) כדי להגביר את ייצור האוקסיטוצין ולקדם את הלידה ללא צורך בהתערבות רפואית.

בנוסף, רוזן מציינת שלידה טבעית מתקשרת להפרשה מוגברת של אנדורפינים שמאפשרת לגוף להתמודד עם הכאב באופן טבעי. יחד עם הפרשת האוקסיטוצין, הידוע גם כהורמון האהבה, היולדת מתמלאת בתחושת התעלות המזכירה התאהבות. "חשוב לציין שגם בלידה עם אפידורל האנדורפינים והאוקסיטוצין משתחררים, אך בלידה טבעית הכמויות גבוהות יותר," היא מבהירה.

רוזן מספרת שיולדות שעשו הכנה לקראת לידה טבעית יותר ממוקדות בחוויית הלידה ורואות בה חוויה מעצימה ומספקת, שמחוזקת על ידי ההפרשה המוגברת של האנדורפינים. "יולדות שמתכננות לידה טבעית בדרך כלל מכינות את עצמן לתהליך גופנית ונפשית, ולכן כשהן מצליחות מדובר בתחושת סיפוק אדירה הגובלת באופוריה," היא משתפת.

יתרון מס' 3: הפחתת הנזק לרצפת האגן בזכות לחיצות מדויקות

רוזן מסבירה שבמהלך לידה פעילה שלב הלחיצות יכול להתבצע בכל תנוחה שהיולדת תרגיש בה בנוח ובדרך הכי אינסטינקטיבית עבורה, מה שמחבר אותה לרחשי גופה ומאפשר לה שליטה בתהליך.

לעומת זאת, בלידה עם אפידורל, שנעשית בשכיבה במיטה בשל הדאגה לביטחון היולדת, עצם תנוחת השכיבה מצמצמת את כוח הכבידה וטווח התנועתיות. "במצב כזה קשה מאוד להרגיש את הצורך ללחוץ, ולכן המיילדת היא זו שתדריך את היולדת איך ללחוץ, בתנוחת שכיבה או על הצד. היולדת תרגיש את הצורך ללחוץ רק כשהראש נמוך מאוד באזור האגן."

היתרון בלידה פעילה הוא שלחיצות מדויקות מעמיסות פחות על רצפת האגן: "בלידה טבעית הלחיצות מתבצעות לרוב בנשיפה החוצה של האוויר, מה שעוזר בשמירה על רצפת האגן," מתארת רוזן. "בקבלת אפידורל, הלחיצה היא ללא הוצאת אוויר על מנת ללחוץ בצורה אפקטיבית יותר כי תחושת הלחץ לא חזקה דיה בשל שיכוך הכאבים – כך שהסיכוי לפגיעה ברצפת האגן מעט גבוה יותר."

 

זריקת אפידורל (אילוסטרציה: shutterstock)
אילוסטרציה: shutterstock

יתרון מס' 4: הקטנת הסיכוי להתערבות רפואית עבורך או עבור התינוק/ת

מפני שגוף האישה בנוי כדי ללדת במנח אנכי ולא בשכיבה, לידה פעילה שמנצלת את כוח הכבידה מאפשרת זרימת דם וחמצן טובה יותר לתינוק/ת וגם מפחיתה את הסיכוי להתערבות רפואית כגון מלקחיים או חתך חיץ. התנועתיות שמתאפשרת הודות לכך יכולה להרחיב את טווח הפתיחה של האגן ולאפשר לתינוק/ת יותר מקום בזמן הלידה.

יתרון מס' 5: התאוששות קצרה יותר לאחר הלידה

ברגע שאין התערבות רפואית או תרופתית במהלך הלידה, זמן ההתאוששות מתקצר בצורה משמעותית. "ההתאוששות אחרי לידה טבעית מהירה וקלה יחסית," מציינת רוזן. "אם היולדת מרגישה טוב, היא תוכל לעמוד על הרגליים כשעה וחצי מהלידה. זאת בהשוואה למי שילדה עם אפידורל, שתצטרך להמתין כשעתיים-שלוש ואף יותר עד שהאפידורל ייעלם מגופה והיא תוכל להרגיש בבטחה את הרגליים."

_OBJ

טיפים לקראת לידה פעילה

כמיילדת מוסמכת במרכז ללידה טבעית, רוזן מדגישה את החשיבות בהיערכות לקראת לידה פעילה ולהתמודדות עם הכאב – זה יכול להיות קורס הכנה, היפנוברת'ינג, דיקור, טיפול במגע, שתיית תה פטל שמחזק את הרחם ועוד. זה בעצם השלב הראשון שבו את לוקחת אחריות על חוויית הלידה שלך ומתפקדת כצד אקטיבי בתהליך.

טיפ נוסף הוא להפוך את הסביבה שלך לתומכת ומרגיעה באמצעות מוזיקה ותאורה כדי לעודד את הפרשת האוקסיטוצין, שכאמור מסייע ללידה ועוזר להתמודד עם הכאב. זה תקף גם לשלב הצירים בבית וגם לחדר הלידה.

רוזן מציעה להצטייד ללידה בשמנים מרגיעים כמו לבנדר, תפוז ומרווה מרושתת וגם ממליצה לשכור מכשיר טנס שעוזר מאוד בהתמודדות עם הכאב (זמין להשכרה ביד שרה). כשאת מגיעה לחדר הלידה, את יכולה לבקש מוניטור אלחוטי שיאפשר לך תנועתיות. גם למלווה שלך יש תפקיד חשוב בחוויית הלידה, ולכן חשוב לתאם ציפיות מראש לגבי ההתנהלות המשותפת מתחילת הצירים ובמהלך הלידה. בסופו של דבר, לא משנה מה תחליטי, העיקר שתגיעי באנרגיות חיוביות ובראש פתוח. 

הכותבת היא סופרת מצליחה שספריה הפכו לרבי-מכר בינלאומיים. ניתן ליצור איתה קשר דרך עמוד הסופרת שלה בפייסבוק או בלינקדאין.