ההתרגשות בשיאה: תינוק חדש עומד להרחיב את המשפחה שלכם בקרוב וההכנות בעיצומן. אבל כידוע, גידול ילדים כרוך בהוצאות. מענק הלידה הוא למעשה שי, המוענק ליולדת או להורה, באמצעות הביטוח הלאומי, אשר נועד להוות בסיס כלכלי שיקל עליכם ברכישת הציוד הנדרש לטובת גידול התינוק. הנה כל מה שחשוב לדעת בנושא.

מי זכאי למענק לידה?

כל מי שעומד באחד הקריטריונים הבאים:

כל תושבת ישראל או אשת תושב ישראל  (גם בהנחה שהלידה הייתה בחו"ל).

אישה העובדת בישראל, או שבן זוגה עובד ומועסק בישראל 6 חודשים רצופים לפחות לפני הלידה. העניין רלוונטי גם אם הם אינם תושבי ישראל (למעט תושבי האזור ושטחי האוטונומיה), ובלבד שהלידה הייתה בישראל.

הורים לילד מאומץ  - עד גיל 10, זכאים למענק אימוץ, הזהה למענק הלידה המשולם ליולדת.

תושבי ישראל שקיבלו למשמורתם ילד בתהליך פונדקאות – ההורים האלה זכאים לאותו שיעור מענק הלידה הניתן ליולדת.

מתי מקבלים את התשלום?

התשלום מוזרם ישירות לחשבון הבנק של היולדת, עד חודש מרגע הלידה. במקרה שמדובר בלידה ראשונה, חשוב למלא את הטפסים הרלוונטיים בבית החולים, שבהם תצטרכו לציין את חשבון הבנק שלכם. במקרה שמדובר בילד שני ומעלה, התשלום צפוי להיכנס לחשבון הבנק באופן אוטומטי.

מה סכום המענק?

ככל שמספר הילדים במשפחה גדול יותר, כך מצטמצם סכום המענק. הסיבה לכך ככל הנראה, נובעת מההנחה שמשפחות שכבר מגדלות ילדים, נזקקות פחות לרכישת מוצרים חדשים כמו: מיטת תינוק, סלקל, עגלה וכו'.

אלה הסכומים המדויקים:  על הילד הראשון, תהיו זכאים למענק של 1,757 שקלים,  על השני – 790 שקלים, על השלישי ומעלה – 527 שקלים. אם למשפחה שלכם הצטרפו תאומים, הסכום יעלה ל 8,783 שקלים, ובמקרה של שלישייה – 13,073 שקלים.

האם גם הורים עצמאיים זכאים למענק לידה?

בהחלט כן. מדובר בדיוק באותו המענק.

מה לגבי נשים שבחרו ללדת בבית?

במקרה שהחלטת ללדת בבית, תזכי לקבל את מענק הלידה, אך זה ידרוש ממך מעט יותר התעסקות: תאלצי להגיש למשרד הבריאות תצהיר של מיילדת, או אישור של רופא על כך שנכחו בלידה, וכן שהלידה התקיימה בהתאם להוראות חוזרי משרד הבריאות התקפים לגבי לידת בית.

שימו לב: חשוב להבחין בין מענק זה לבין "דמי לידה", שהם למעשה מעין גמלה שלה זכאית היולדת, במקום המשכורת החודשית שלה, במהלך חופשת הלידה.

ייעוץ מקצועי לכתבה: עו"ד שלום בר מומחה לדיני עבודה