תערוכת GITEX לשנת 2020 שמתקיימת בדובאי השבוע (6-10/12), היא כנס הטכנולוגיה הגדול מסוגו הנערך בעולם השנה והיא הועברה בשידור חי ב-mako וב-N12. במסגרת התערוכה התקיים אתמול (7/12) לראשונה גם "יום ישראל" מיוחד, והוא היווה את פסגת העסקים הרשמית הראשונה בין ישראל לאיחוד האמירויות. המשלחת הישראלית בהובלת בנק הפועלים ומכון היצוא –שכוללת כ- 200 ישראלים, ובהם בכירים במשק, בעלי תפקידים ויזמים פרטיים – הגיעה בטיסה ישירה מנתב"ג לדובאי כדי להשתתף בפסגה ההיסטורית.

מטרת הפסגה הזו, שהתמקדה בנושאים טכנולגיים ופיננסיים, היא לפתוח פתח לשיתופי פעולה עתידיים בין הישראלים לאמירתיים בתחומים אלו. "המשלחת היא רק ההתחלה. המשלחת שמונה 200 אנשי עסקים מהמובילים במשק היא הזדמנות לייצר שוק ותשתית מהבסיס," מספר תומר נוטקין, מנהל מרכז העסקים וההייטק בבנק הפועלים, "היסוד הוא קודם כל לייצר אמון – אמון זה לא לבוא ולצפות לקבל כסף בלי סוף ולשכנע, אלא לייצר את השיח הראשוני. להבין שאנחנו יכולים לתרום וככה לזרוע את הזרעים הראשונים למערכת יחסים שבתקווה תפתח פתח לכל האזור כולו".

תומר נוטקין (צילום: אביב גוטל)
תומר נוטקין, מנהל מרכז העסקים הייטק בבנק הפועלים|צילום: אביב גוטל

"באזור הטכנולוגיה השוק הישראלי פחות רלוונטי כי הוא יחסית קטן והשוק המרכזי של כל החברות הוא ארה"ב. יש פה הזדמנות לייצר ערוץ למדינות ערב ופתח לשוק משמעותי שיש בו רלוונטיות להמון תחומים כמו פינטק, חקלאות, אבטחת סייבר ורפואה. זה הבסיס של החיבורים שאנחנו מנסים לייצר" הוא מסביר.

כנס ה-GITEX כולל סיורים מקצועיים, שייערכו לפי חלוקה סקטוריאלית, לצד מפגשי נטוורקינג ופגישות עסקיות מתואמות מראש, במתחם פגישות ייעודי. כשהמטרה כאמור, היא לא רק "לדבר עסקים", אלא גם לעשות עסקים, שכן במסגרת הכנס ייערכו מפגשי B2B לחברות ואנשי עסקים, בשאיפה לייצר שיתופי פעולה בין גופים וחברות משתי המדינות.

"האירוע שיתקיים בתערוכת GITEX הוא הזדמנות יוצאת דופן לתעשיית הטכנולוגיות הישראלית." אומר אדיב ברוך, יו"ר מכון היצוא הישראלי, שגם נשא את דברי הפתיחה בוועידה. "בפעם הראשונה יתקיימו מפגשים עסקיים פנים מול פנים מול גורמים פוטנציאליים באיחוד האמירויות. שיתוף פעולה זה יביא למימוש הפוטנציאל העסקי הגלום בפתיחת הקשרים הבילטרלים בין ישראל לאמירויות".

במסגרת 'יום ישראל' של הכנס נערכו מספר פאנלים בהשתתפות בכירים במשק הישראלי:

פאנל בנושא תחבורה חכמה

דובאי נחשבת ל"עיר העתיד" ומתיימרת להיות בפסגת הטכנולוגיה מתוך מטרה לאפשר לתושביה ומבקריה אורח חיים חדשני ומתקדם. אחד מסמליה של דובאי כעיר חכמה וחדשנית היא התחבורה הציבורית החכמה שבעיר. העיר האמירתית מתקדמת מאוד בכל הנוגע לתחבורה אוטונומית, "התחבורה של העתיד", ובחזון שלה אפשר לראות אוכלוסייה שלמה שמתניידת בתוך העיר באמצעות כלי תחבורה ללא נהג.

כבר היום אפשר ליהנות בעיר מרכבת מטרו ללא נהג, מוניות חשמליות ומונורייל לאיים שבמפרץ דובאי. האמירתיים מקווים שהשילוב בין המשאבים העמוקים שלהם והמוח היצירתי והחדשני של תעשיית ההייטק הישראלי, יוביל את המדינה בשנים הקרובות לממש את חזון "העיר החכמה" במלואו. הפאנל עסק באתגרים העומדים בפני החברות והתאגידים העוסקים בתחבורה חכמה ובשיתופי פעולה עתידיים בין המדינות בתחום.

ד"ר ענת בונשטיין, ראש מנהלת תחבורה חכמה במשרד רה"מ, שהשתתפה בפאנל מספרת, "החדשנות הישראלית בתחום התחבורה החכמה כבשה אינספור יעדים בינלאומיים, וכעת מעוררת סקרנות רבה בקרב איחוד האמירויות". עוד מוסיפה בונשטיין כי "הממשלה תמשיך לתמוך בטכנולוגיה ישראלית ולעודד שיתופי פעולה עם שווקים חדשים, כדי לשמור על המובילות של ישראל כמעצמת ידע בתחום התחבורה החכמה".

רכבת מטרו בדובאי (צילום: סאלי פאראג)
רכבת מטרו בדובאי|צילום: סאלי פאראג

פאנל בנושא סייבר

פאנל מיוחד בתחום הסייבר, כחלק ממסלול החדשנות של הכנס, שאיפשר הזדמנות ללמוד על קווי הדמיון אותם חולקות ישראל ואיחוד האמירויות בכל הנוגע לסייבר ואבטחת מידע, על האיומים הזהים איתם נאלצים להתמודד, סייבר בימי הקורונה והדמיון המטאפורי בין המגפה לתקיפות סייבר, ועל החלק הארי של תעשיית הסייבר בתוך עולם ההייטק בשתי המדינות.

"שתי המדינות דומות בכך שהן קטנות יחסית, ומתבססות על ידע, חדשנות, קידום הייטק ואקדמיה. שתי המדינות ניצבות בפני אותם האיומים, ברמה גבוהה יותר ממדינות אחרות. לאיחוד האמירויות יש הרבה מה להציע לישראל וההיפך, ולפתיחת היחסים יש ערך אדיר עבור תעשיית הסייבר הישראלית", אומר יגאל אונא, ראש מערך הסייבר הלאומי.  

פאנל בנושא פינטק

תחום הפינטק (טכנולוגיה פיננסית) נמצא במגמת עלייה בשנים האחרונות בשל ריבוי השימוש באמצעים טכנולוגיים דוגמת סמארטפונים, והצורך בהנגשת שירותים בנקאיים והעברת האינטראקציה מדלפק הבנק ישירות לכף היד של הלקוח. הפאנל, שהתקיים בהשתתפות מנכ"ל בנק הפועלים, דב קוטלר, העניק הזדמנות לחברות פינטק רבות בישראל לייצר שיתופי פעולה עם חברות אמירתיות בתחום הבנקאות הדיגיטלית.

"הסכם השלום בין ישראל לאיחוד האמירויות יאפשר לחברות הייטק ופינטק בפרט גישה לעולם חדש של הזדמנויות, בדגש על העולם הערבי, במדינות אפריקה ובמזרח", אומר תומר נוטקין, מנהל מרכז עסקים הייטק בבנק הפועלים, "ההסכמים שנחתמו לאחרונה בין בנק הפועלים לבין אזורי הסחר הפיננסיים באיחוד האמירויות, מהווים פריצת דרך שתחזק ותרחיב את שיתוף הפעולה הפיננסי, ותתרום לביסוס היחסים בין שתי המדינות. הכנס הוא הזדמנות ליצירת קשרים חדשים ולשתף ידע בתחום הפינטק ובתחומים נוספים על מנת לעודד יזמות וחדשנות עסקית".

פאנל בנושא 5G

פאנל שעסק בעולם החדש תחת טכנולוגיית 5G ובהזדמנויות הרבות שטכנולוגיה זו צפויה לפתוח מבחינה טכנולוגית. רשת דור 5 מציגה טכנולוגיה מתקדמת, ומהירות העברת נתונים שיכולותיה משפיעות על כל היבטי החיים כמו תחבורה, עסקים ורפואה. רשת 5G הושתתה בישראל כבר בתחילת חודש אוגוסט, וחברת פלאפון הדגימה בשידור חי מהירות הורדה של 1.6 ג'יגה בשנייה. הפאנל יעסוק בהזדמנויות העסקיות והטכנולוגיות שהרשת מאפשרת.

רן גוראון, מנכ"ל פלאפון, החברה הראשונה להציג את רשת דור 5 בישראל ולשתף פעולה עם חברות תקשורת באיחוד האמירויות מספר, "טכנולוגיית הדור החמישי מייצרת הזדמנויות רבות עבור התעשייה, מהווה נקודת מפנה לפתח מודלים ומנועי צמיחה חדשים ומאפשרת לחברות הטלקום להמציא את עצמן מחדש ולספק ערך משמעותי לצרכן לצד ארגונים וחברות." גוראון מוסר גם, כי בימים אלו נבחנים שיתופי פעולה נוספים עם חברות באיחוד האמירויות, בתחומי דאטה ואבטחת מידע, ושייתכנו בשורות בנושא כבר בשבועות הקרובים.

רשת 5G  (צילום: סאלי פאראג)
בימים אלו נבחנים שיתופי פעולה נוספים עם חברות באיחוד האמירויות, בתחומי דאטה ואבטחת מידע|צילום: סאלי פאראג

פאנל בנושא חדשנות רפואית

אסף ברנע  (צילום: שחר תמיר)
"הכנס נועד להיות ראש חץ להרבה מאוד שיתופי פעולה בתחום, ברגע שנבין מה הצרכים הרלוונטיים". אסף ברנע|צילום: שחר תמיר

פאנל שעסק בהיבטים הטכנולוגיים של תחום הרפואה ואיך יראה העתיד של הרפואה המתקדמת. מגפת הקורונה האיצה את עולם הרפואה הדיגיטלית ואת הצורך הממשי באפשרות אבחון מרחוק. חברות ענק כמו אמזון, גוגל ואפל נכנסו לתחום לאחרונה, ולישראל, כאומת סטארט-אפ, יש הרבה מה להציע בעולמות הטכנולוגיים של תחום הרפואה, במיוחד לאמירתיים שמשוועים לפתרונות שכאלה.

אסף ברנע, מנכ"ל סנארה ונצ'רס ויו"ר מדעי החיים במכון היצוא, שלקח חלק בפאנל, מסביר - "איחוד האמירויות ידוע כאזור עשיר מאוד. מוסדות רפואיים בינלאומיים ובתי חולים ידועים פתחו סניפים גם שם, ואין ספק שאנחנו נצטרך למפות לזהות את הצרכים שלהם ורק אז להבין מה יש לנו להציע להם. הכנס נועד להיות ראש חץ להרבה מאוד שיתופי פעולה בתחום, ברגע שנבין מה הצרכים הרלוונטיים".

פאנל בנושא השקעות פרטיות וממשלתיות

שני פאנלים שונים, אחד למגזר הפרטי ואחד לחברות ממשלתיות, נערכו במהלך הפסגה. מיד עם ההכרזה על נרמול היחסים בין המדינות, חברות, תאגידים ואנשים פרטיים מישראל החלו להסתער על דובאי ואבו-דאבי במטרה לקצור את פירות השלום. דובאי נחשבת לגן עדן למשקיעים, בזכות מגוון ערוצי ההשקעה הפתוחים בפני משקיעים זרים, והאפשרויות הבלתי מוגבלות העומדות בפני כל מי שחפץ בכך. מנדל"ן ועד יהלומים, כל ישראלי שמעוניין להגדיל את הונו יוכל לעשות זאת בשוק האטרקטיבי של איחוד האמירויות. הפאנל עסק בערוצי ההשקעה השונים, בחוק האמירתי ובהגנה על זכויות משקיעים חיצוניים.

"האירוע העסקי המשמעותי הראשון בין ישראל לאיחוד האמירויות הוא עוד נידבך בפעילות המשותפת הענה שנבנית בימינו בין שתי המדינות. מכון היצוא, יחד עם מנהל סחר חוץ במשרד הכלכלה ומשרד החוץ, ימשיכו לבנות את התשתית המקצועית ביותר שמקדמת את החברות הישראליות בשוק האמירתי" אומר יו"ר מכון היצוא, אדיב ברוך.

בסופו של דבר, כפי שמסכם תומר נוטקין, האירוע הזה הוא פתיחת דלת להזדמנויות חדשות לשני הצדדים, "באיחוד האמירויות ודובאי בפרט קיבלו החלטה להוריד את התלות בנפט וניסו להשקיע בטכנולוגיה, כאן זה המקום של היזם הישראלי הממוצע ואלפי החברות שקיימות כדי לייצר יחס הדדי שישלח אותם קדימה. גם ברמת החדשנות, לפעמים הרעיונות מייצרים אקו סיסטם שמניע את עצמו, לדוגמא בבנק – בנק הפועלים עובר תהליכים משמעותיים, ותשתית של חדשנות מייצרת וייב אחר בארגון. בהקשר של דובאי, יחסי גומלין עם המון חברות וגורמים ישראלים גם אם לא תוביל בפרקטיקה לעסקה, תורמת הרבה לחדשנות גם שם".