יש דברים שנראים לנו כמובנים מאליו כמו מים, מזון או אוויר נקי, אבל למעשה עומדים מאחוריהם תהליכים מורכבים רבים התלויים בעולם משתנה. במציאות בה משבר האקלים הולך ומחמיר והטכנולוגיה הולכת ומתפתחת, נולדו סטארטאפים וחברות גדולות אשר שמו לנגד עיניהם מטרה אחת – לפרוץ תקרות זכוכית בתחום ולהביא את החדשנות והעתיד לחקלאות של היום, בעבור כולנו.
בדיוק מסיבה זו, שוחחנו עם מספר חברות מובילות דרך בתחום, אשר משתתפות השבוע במשלחת של אנשי עסקים ישראליים מטעם מכון היצוא ובנק הפועלים לאיחוד האמירויות, ושמענו מהם על היעדים הגדולים.
טיפול במי השפכים והשבתם לחקלאות ולתעשייה
"אנחנו רוצים לקחת את הטכנולוגיה והידע הישראליים, ליישם אותם, ולהפיץ אותם הלאה למדינות מתפתחות ומתקדמות כדי לשפר את איכות הסביבה והזיהום", אומר אודי שני, סמנכ"ל שיווק ומכירות בחברת GES, חברה העוסקת בטיפול במים ושפכים, והשבתם לחקלאות ולתעשייה.
"אנחנו יודעים לקחת מי שפכים, לטפל בהם ולאפשר לחקלאים ולתעשיינים להשתמש בהם שוב", הוא מסביר ומפרט, "אנחנו יודעים לטפל בכמעט כל סוג של שפכים, בין אם מתחום מוניציפלי או תעשייתי, ולהביא את המים לכל שימוש. האפליקציות הייחודיות שלנו הם בתעשיית החברות ותחנות הכוח, כשאנחנו מביאים מים לרמה של ניקיון מוחלט וללא מלחים".
החברה פועלת עם מעל ל-200 אתרים ברחבי הארץ, ובניהם גם חקלאים. "יש לנו מספר פרויקטים בתחום החקלאות. אנחנו לוקחים מים מהתפלה או ממערות ונחלים, ומביאים אותם לרמה של השקיה, או לרמה של מיי שתייה", הוא מפרט ומוסיף, "הטכנולוגיה מבוססת על מערכות ביולוגיות שמייצרות מצע מיוחד לגידול בקטריות, מה המאפשר לבצע טיפול במים בעיתיים. יש לנו מקבץ טכנולוגיות רחב שיכול לתת מענה לכל התחומים".
באמצעות כך, הם מחוללים פלאים בתחום איכות הסביבה. "מקורות המים היום הולכים ומתמעטים, ואנחנו דואגים לשמר אותם. בזכותנו, מפעל שמטפל במים לא זורק מים לשפכים אלא משתמש בהם שוב, בין אם מדובר בחקלאות, גינון או שטיפה", הוא מספר ומרחיב, "אנחנו דואגים גם לפחות זיהומים בנחלים ובמים. בנוסף, אני מפנה את מקורות המים הזמינים שלי למיי שתייה ובכך חוסך בהם".
בייחוד בנושא זה, מתבקש שייוצרו שיתופי פעולה בין לאומיים בתחום. במסגרת הכנס באבו דאבי, הם ישתתפו בפורום חקלאות, מים וביטחון תזונתי, יחד עם אנשי הסקטור הפרטי באמירויות. "הפוטנציאל בכנס מאוד גבוה, בהיכרות עם החברות והשחקנים הגדולים. יחד נוכל ליצור ערך מוסף למתקני המים הקיימים שלהם ולהראות להם איך חושבים מחוץ לקופסה בכל הנושא של טיפול במים ושפכים", הוא מתאר.
טכנולוגיה שמקדמת שינוי תפיסה בעולם החקלאות הימית וייצור הדגים
חברה נוספת המובילה בתחום החקלאות הימית היא חברת אקווה מעוף טכנולוגיות בע"מ. "אנחנו מתמחים בטכנולוגיית RAS – טכנולוגיה מתקדמת לגידול דגים במתקנים מתועשים סגורים על יבשה, המבוססת על שימוש חוזר במים", מסביר יואב דגן, סמנכ"ל הפיתוח העסקי, "כיום לחברה שישה מתקנים עובדים ברחבי העולם ומתקנים נוספים אשר נמצאים בשלבי תכנון ובנייה, בנוסף לשני מרכזי מחקר הפיתוח בישראל ובפולין. בין המדינות בהן מוטמעת הטכנולוגיה של החברה כיום – רוסיה, קנדה, דרום-מזרח אסיה, סלובקיה, יפן, פולין ישראל ומדינות נוספות".
הטכנולוגיה שלהם נבנתה מתוך צורך בפתרון מתקדם בר-קיימא. "הטכנולוגיה הייחודית שפותחה בחברה מקדמת שינוי תפיסה בעולם החקלאות הימית וייצור הדגים. עד היום נשענה התעשייה על טכניקות שאינן ברות קיימא ואינן עומדות בביקוש העולמי העצום לדגים", הוא מספר ומוסיף, "כמענה לצרכי האוכלוסייה שהולכת וגדלה וזקוקה למקור חלבונים בריא ומזין ההולך וצובר פופולריות יש צורך בפתרון מתקדם בר-קיימא. הטכנולוגיה של אקווה מעוף מאפשרת ייצור מקומי, 100 אחוז טבעי, בריא, מבוקר, בטוח, וטרי של דגים ופירות ים, ללא שימוש באנטיביוטיקה וכימיקלים".
גם בחברה זו דוגלים בשיתופי פעולה כדרך להצלחה. "עבור אקווה מעוף מדובר בשוק יחסית חדש ומתפתח עם הרבה מאוד פוטנציאל וחשיבות אסטרטגית, כאשר תנאי הסביבה מאתגרים, בייחוד עבור החברות בתחום החקלאות הימית", הוא מסביר ומדגיש כמה משמעותי הכנס למטרה זו: "אקווה מעוף מביאה איתה ניסיון בהקמת מתקן לגידול דגים בסביבה מדברית בטכנולוגיה הייחודית RAS, ולכן יש לה בדיוק את הפתרון המתאים לאקלים של איחוד האמירויות".
"המטרה שלנו היא לסייע ולספק לאוכלוסיית איחוד האמירויות טכנולוגיה חדשנית אשר תאפשר לספק לשוק המקומי מזון בריא, זמין, טרי ובר-קיימא, ללא מגבלת גבולות", הוא מספר ומרחיב, "זאת תוך הסרת התלות בייבוא, תוך שקיפות תהליך הייצור וגידול דגים בסביבה בטוחה ונקייה והצגת פוטנציאל יצוא למדינות שונות בעולם. החברה מחפשת שותפים לדרך ומוכנה להשקיע ביחד עם לקוחותיה".
"ריבוי לקוחות בעולם מאפשר לנו להגיע לכמות המידע הנדרשת, לשתף פעולה ואף למכור בכמויות גדולות"
למשלחת הצטרפה גם חברת Virusight Diagnostic (וירוסייט). "וירוסייט היא חברת תוכנה ו-AI שפיתחה פתרון לזיהוי וירוס הקורונה עבור מכשיר הספקטרלית (SpectraLIT) ואלגוריתמיקה ייעודית. "כעת היא מפתחת גם את הדור הבא של הפתרון", מסביר איל יצקן, מייסד שותף בחברת ניוסייט אימג'ינג ו-CTO בחברה ובחברות הבנות וירוסייט, דיאגנוסטיק וווטרסייט. "כל החברות מתמקדות בפיתוח טכנולוגיה חדשנית אשר בו בעת מאפשרת שיפור משמעותי והגנה על חיי אדם. החברה מתמקדת בטכנולוגיות בטיחות בתחום הרכב, המים וכן בתחום הבריאות, בפרט בנושא מזהמים וקטיעת שרשראות הדבקה בקורונה".
לדבריו, בעתיד תחומי העיסוק ילכו ויגדלו: "בנוסף לווירוס הקורונה, יפותחו מערכות לבדיקת וירוסים טרופיים, סוגי שפעת, חיידקים ועוד. בעבר, בשיתוף פעולה עם בית חולים שיבא, נעשו בדיקות שהצליחו לזהות הימצאות של וירוסים כמו דנגי, צ'יקונגוניה ווירוס הנילוס המערבי בסרום ובפלאזמה של דם".
הטכנולוגיה שלהם חדשנית ביותר, ובעלת חשיבות אדירה. "מכשיר הספקטרלית עובד בשיטה של ספיגת אור (Absorbance), שזו שיטה שבוחנת כמה אור נספג בחומר הנבדק", הוא מסביר ומפרט, "המכשיר יכול לצלם אלפי תמונות מולטי-ספקטרליות בשניות ספורות, לנקות רעשים ולאפיין באופן מדויק מאוד את החומר הנבדק. כך הוא יודע להבחין בין דגימות של אנשים בריאים לאנשים החולים בקורונה".
חברת הבת ווטרסייט מובילה את המאמץ בתחום המים. "ווטרסייט שואפת לייצר מכשירי בדיקה לכל הקשור במים כמו איתור חומרים בתוך מי שתייה בברזים, צנרות ומכשירים, לבדוק איכות מי בריכה, בדיקת איכות ומקוריות של משקאות וכיו"ב", הוא מסביר ומוסיף, "בעולם החקלאות כבר נבחנים כמה שיתופי פעולה אפשריים כמו בבדיקת איכות גידולים, זיהוי זמן הקטיף האידאלי וכן הלאה".
גם בתחום הביטחון התזונתי יש להם במה לתרום לעולם. "בנושא ביטחון תזונתי התחיל דיון עם מספר חברות, כולל בעולם הסלולרי, לבחינת שילוב חיישן ספקטרלי של ניוסייט לצורך בדיקת איכות מזון (בשיטה הספקטרלית של החזרת אור Reflectance)", הוא מספר ומסביר, "כך ניתן לבדוק רמות סוכר ומלח, המצאות אלרגנים, המצאות חיידקים (אוכל מקולקל) ועוד. כמובן שלצורך כך יהיה צורך בפיתוח מודלים ואלגוריתמים חדשים".
ההגעה לכנס באבו דאבי מראה עד כמה חשוב שיתוף הפעולה הבינלאומי בתחום, כאשר כבר היום יש לחברה כ-47 פיילוטים ברחבי העולם. "שיתוף הפעולה הבינלאומי מאוד חשוב לנו בגלל העיסוק שלנו באינטליגנציה מלאכותית ובמדעי הנתונים (Data Science) שדורשים הרבה מידע בכדי ליצור מודלים איכותיים", הוא מתאר ומדגיש, "ריבוי לקוחות בעולם מאפשר לנו להגיע לכמות המידע הנדרשת, לשתף פעולה ואף למכור בכמויות גדולות, דבר שמאפשר לנו להוזיל מחירים ולמכור בעלויות שמתאימות אפילו לשימוש האישי".
השבוע יצאו 250 אנשי עסקים ישראלים מובילים, בניהם גם יצקן, דגן ושני, למשלחת עסקים ראשונה לאבו דאבי. במסגרת המשלחת הם ישתתפו בפורום החקלאות, המים והביטחון התזונתי של ADAFSA, הרשות הממשלתית האחראית על פיתוח תחום החקלאות ומזון בר קיימא, הגנה על בריאות בעלי החיים והצמחים ושיפור הביטחון הביולוגי על מנת להשיג ביטחון תזונתי. במסגרת הפורום, הם ישתתפו בשולחנות עגולים על פי תחומי הפעילות של הרשות, ובכך יוכלו ליצור הזדמנויות עסקיות בין לאומיות.
המשלחת, שנוצרה ביוזמת מכון היצוא ובנק הפועלים, נועדה להמשיך לפרוץ לשווקים חדשים במדינות המפרץ. חברי המשלחת ישתתפו גם בתערוכת אקספו 2020 בדובאי, הנחשבת לתערוכה הגדולה בעולם. "המשלחת העסקית שיוצאת לאיחוד האמירויות בחלוף שנה מהסכמי אברהם, היא עוד שלב המצטרף לפעילות המשותפת בין המדינות", תיאר יו"ר מכון היצוא, אדיב ברוך, ואליו הצטרף גם מנכ"ל בנק הפועלים, דב קוטלר: "התערוכה הבינלאומית אקספו 2020 בדובאי, היא אחת מן התערוכות הבינלאומיות החשובות בעולם שתאפשר לאנשי העסקים הישראליים ליצור קשרים בפלטפורמה חשובה זו".