כשחושבים על מניות גדולות בשנים האחרונות עולים שמות כמו אנבידיה, אפל, מיקרוסופט וכמובן טסלה שעשתה את הראלי הכי גדול מביניהן. אבל יש מניה אחת שכרגע קרובה לעשות תשואה של 300% בחצי שנה האחרונה, בשנת 2024 היא עשתה 340.5%, הכי מצליחה בשנה, וב-2025 עד כה עשתה 48%. זאת אומרת שאם הייתם משקיעים 100,000 שקלים בתחילת השנה, היה לכם היום כמעט 150,000 שקלים, ואם השקעתם בתחילת 2024, היו לכם היום 700 אלף שקלים, ובמסגרת של שנתיים רווח של 1,400 אחוז - ממנייה אחת בודדת.
במי מדובר?
החברה המדוברת היא "פלנטיר", של אלכס קארפ ופיטר ת'יל. יש אנליסטים שאומרים שהיא המסי של עולם ה-AI. "אני דווקא יותר התחברתי לכותרת אחרת של ניוזלטר מעולה שנקרא מורנינג ברו, שאמר שהעלייה של פלנטיר היום ב-25%, עוד אפילו יותר מרשימה, אם לוקחים בחשבון ש-100% מהמשקיעים שלהם לא יודעים באמת מה החברה עושה", מספר דני פלד. אז האם זאת אנבידיה הבאה? החברה הגיעה לשווי של רבע טריליון דולר ואפשר להשוות אותה לחברות הגדולות באמת. אבל לא כל המשקיעים מבינים בגלל העירוב בין בינה מלאכותית, ביטחון, מודיעין וההשפעות שלה על מדינות שונות בעולם.
הסיפור מאחורי פלנטיר
הכול השתנה ב-11.9.2001, היום ששינה את ארה"ב עם פיגוע התאומים. "את פיטר ת'יל מאוד הטרידה תמונה של מטוסי בואינג פוגעים בתאומים, הוא אמר, 'איך אני יכול בעצם לפתור את הדבר הזה, את האירוע הטרור הכי גדול שקרה לאומה האמריקאית'?, אז הוא אסף איזשהו ראש צוות מפייפאל, צירף עוד שני בוגרי מדעי המחשב מסטנפורד, ואמר אנחנו הולכים לקחת ביג דאטה, ולהבין איך משתמשים בביג דאטה כדי למנוע אירועי טרור".
זה קצת מזכיר מה שקרה פה ב-7.10, כל הסנסורים קלטו מידע, אבל הסקת המסקנות לא הייתה. שמה של החברה נגזר מ"שר הטבעות", שם פלנטיר הוא חפץ אגדי מהלגנדריום (היקום הדמיוני) של טולקין, פירוש המילה פלנטיר, היא "אבן רואי" או "הצופה למרחק".
ת'יל, יזם אגדי ומשקיע אגדי שהחזיק 10% מפייסבוק והיה ממייסדי פייפאל יחד עם אילון מאסק, ראה בעצמו מי שהולך לפתור את הבעיה הכי גדולה של העולם, ופנה לכמה משקיעים גדולים שרובם לא הבינו את הקשר בין סטארטאפ לביטחון לאומי, כאשר רוב התעשייה הזאת מוחזקת ע"י חברות ענק כמו לוקהאד מרטין וכו'. בשנה הראשונה בספסל הלימודים הוא הכיר את אלכס קארפ, האמין שהוא יגרום למשקיעים להשקיע בחברה, והפך אותו למנכ"ל.
קארפ, ילד ממשפחה ליברלית עם אבא רופא יהודי ואמא אומנית אפרו-אמריקאית, שנלקח בתור ילד לצעדות זכויות אדם, היה מבלה בתור סטודנט ערבים שלמים בדיונים פוליטיים עם ת'יל, אשר בניגוד אליו הוא רפובליקן שמרן. יחד הם פיתחו את פלנטיר, כאשר ת'יל הביא את הרעיון להשתמש בטכנולוגיות זיהוי הונאות שהוא פיתח בפייפאל, כדי לעשות אותו דבר בעולמות המודיעין. הגוף הראשון שנתן את אמונו באלכס קארפ המוזר הזה, היה לא אחר מה-CIA. לא רק שהם נתנו לו את הצ'אנס, הם רצו להיות הלקוח הראשון שלו.
המוצר הראשון שלהם, אשר נועד להגן, נקרא גות'האם - על שם העיר בה פועל באטמן. המוצר אוסף הרבה מאוד שכבות של נקודות מידע לתוך מערכת אחת שמסיקה אנומליות בתוך ההתנהלות שלנו במרחב שעליו מתצפתים.
בחזרה לאוסמה בן לאדן
מי שגרם לת'יל לרצות לפתוח חברה שעוזרת בביטחון לאומי הוא גם מי שהפך אותו לכל כך גדול, לכאורה. הדיווחים לא אומתו מעולם, אך ככל הנראה, באמצעות המערכת של פלנתיר, גילו אנומליה בהתנהלות של שליחים לא סבירה באזור אבוטאבאד, שם בן לאדן נתפס. קארפ אף פעם לא אישר את השמועה, אך גם לא הכחיש. כיום אוקראינה משתמשת בטכנולוגיה של פלנתיר כדי לזהות את התקדמות ואת האיומים שמגיעים מהצד הרוסי ומצליח לקבל מידע על כל מיני אנומליות בהתנהגות של הצבא הרוסי,
לאן הם מתכננים להגיע, וכך יכולים לתת לחיילים בשטח פקודות, מה צריך לפגוע, איך צריך לפגוע. "אתה יודע, אתה חושב על כל הדבר הזה, ונזכר באמת אולי ביום הכי עצוב בתולדות מדינת ישראל, של 7.10, ואומר כמה הייתה חסרה לנו בעצם הטכנולוגיה הזאת באותם ימים", מסכם דני.
עומדים עם ישראל
בניגוד להרבה אנשים בהייטק, קארפ היה מאוד ברור ביחס לישראל אחרי 7.10. הוא קנה מודעה בניו יורק טיימס בה נכתבו 4 מילים: "Palantir stand with Israel" והחליט לקיים את ישיבת הדירקטוריון הבאה בתל אביב, עוד בינואר 2024 בשיא המלחמה.
קארפ גם טוען שבלי הטכנולוגיות של פלנטיר היו עוד אירועים כמו ה-7.10 באירופה, הוא אומר, שעל הכתפיים שלנו, של פלנטיר, מונחת הדמוקרטיה הליברלית. בעקבות העמדה הנחרצת שלו, קארפ טוען שהרבה עובדים החליטו לעזוב את פלנטיר - למרות שהם ידעו בדיוק במה החברה מתעסקת בעבר. גם חלק מהמשקיעים החליטו לעזוב, אבל נראה שזה לא באמת מזיז למניית הזהב הזאת.
Palantir remembers October 7.
We stand with Israel. pic.twitter.com/0EURyh4fu0
היום פלנטיר לקחה את האפשרויות של בינה מלאכותית לגלות אנומליות והעבירה אותן לתחום העסקי עם מוצרים חדשים שלה - איתן חברות יודעות לגלות טוב יותר את הבעיות שלהם, או של יריביהם, ולהתמודד איתן כך שהעסק שלהן יצליח יותר.
>> בזמן שעבדתם, פרק 213 - כך טכנולוגיית העריכה הגנטית תחזיר לחיים חיות שנכחדו