בשבוע שעבר הודיעה בורסת הקריפטו FTX על פשיטת רגל, אחרי שבוע של משבר נזילות שהוביל לירידות בשוק הקריפטו כולו. מנכ"ל החברה סאם בנקמן-פריד, שכונה עד לאחרונה "וורן באפט הבא", התפטר מתפקידו ואיבד 97% מהונו האישי. בתקופות השיא, FTX הגיעה לשווי של 32 מיליארד דולר. איך מתאיידים להם מיליארדי דולרים בכמה ימים בודדים?

ביום שני, 7.11, בנקמן-פריד, התעורר עם 16 מיליארד דולר הון אישי. ביום שישי 11.11, בחלוף 5 ימים, בנקמן-פריד הכריז על פשיטת רגל. השתלשלות האירועים שהובילה לקריסה הגדולה מלמדת כמה קל למחוק כל כך הרבה כסף.

תחילת הקריסה נרשמה ב-2.11, כשאתר CoinDesk - האתר הכי נחשב לסיקור של תעשיית הקריפטו, דיווח שיש בעיה במאזן של אלמידה - חברת ההשקעות שבנקמן-פריד הקים כדי לערוך עסקאות ומתמחה בהשקעות בעולם הקריפטו. במסמך שהודלף ופורסם באתר נחשף שבמאזן של חברת אלמידה יש נכסים בשווי 14 מיליארד דולר, מתוכם 8 מיליארד דולר במטבע קריפטו שנקרא FTT, שהונפק בחברה האחות - FTX. כבר בשלב זה הקשר התמוה בין החברות הרים גבות בשוק הקריפטו.

ב-4.11 עיתונאי בשם החסוי Dirty Bubble Media, שיש לו ניוזלטר מאוד פופולרי בעולם הקריפטו, משחרר פצצה וטוען: אלמידה חדלת פירעון. אותו עיתונאי כתב כי "אתם חושבים שאלמידיה פועלת, אבל בעצם היא בלון חם ממולא בכלום. לרגע היה נראה שבנקמן-פריד מצא דרך לכופף את המערכת הפיננסית תוך הדפסה של מיליארדי דולרים, וכנגדם הצליח ללוות סכומים אדירים מגורמים לא ידועים". כלומר כל ההון של חברת אלמידה הוא ב-FTT, שאולי שווה אפס.

ב-6.11 חברו של בנקמן-פריד, צ'אנגפנג זאו, מייסד ומנכ"ל Binance, המכונה CZ, שנתן לו הון התחלתי להקים את בורסת FTX, מודיע בציוץ שהוא מתכוון לממש את כל ה-FTT שלו בגלל ההסתבכויות הללו. אותו שותף מגלה בעצם שכל העסק של הבורסה מתנהל בצורה שערורייתית, בה אין הפרדה בין נכסי הלקוחות לנכסי החברה, ושייתכן כי כל הכסף שהשקיע ב-FTT כבר לא שווה דבר.

סם בנקמן-פריד, FTX (צילום: Craig Barritt / Stringer, getty images)
סם בנקמן-פריד, FTX|צילום: Craig Barritt / Stringer, getty images
 

ב-7.11 אומר סם בנקמן-פריד: "מישהו מנסה לספר עלינו סיפורים. FTX בסדר, הנכסים בסדר". בהמשך הוא פירט למה הכל בסדר בחברה.

ב-8.11 CZ אומר ש-"FTX פנו אלינו בהצעה שנקנה אותם". הוא מציין: "אנחנו מוכנים לבדוק את זה בכפוף לבדיקת נאותות".

ב-9.11 אומר CZ: "יום עצוב, ניסינו". יש אומרים שבכך המהלך הגאוני של CZ הושלם: איכשהו דלף מסמך שאולי CZ בעצמו הדליף, מכר את ה-FTT ומסרב לקנות את FTX.

ב-11.11 FTX מגישה בקשה להגנה מפני נושים ובנקמן-פריד מתפטר. 

כעת כלכלנים מעריכים כי שבועות קשים מצפים לשאר מטבעות הקריפטו ובורסות המסחר. קריסתה של חברה גדולה, ללא דגלים אדומים נראים לעין, הופכת את ההשקעה במטבעות למסוכנת במיוחד - בתקופה בה כבר קיימת סקפטיות רבה בקרב המשקיעים באשר ליציבות שוק הקריפטו. 

>> בזמן שעבדתם, פרק 106 - הרכב החשמלי שייטען רק מהשמש