הודו עומדת לעקוף את סין ולהיות המדינה עם האוכלוסייה הגדולה ביותר בעולם. סין מתכוננת לאובדן הבכורה על ידי השתלטות על עולם הטכנולוגיה, והופכת למקום שבו מפתחים את הטכנולוגיות המובילות אשר נמכרות ברחבי העולם. "הדומיננטיות הכלכלית הסינית לא נשענת יותר על מסות של מוצרים זולים וגרועים - אלא גם על איכות", אומר גלוברמן ופלד מוסיף על תעשיית השבבים, אשר עדיין מהווה נקודה חלשה אצל הסינים: "הסנקציות שהוטלו על 'וואווי' הפכו את סין למעצמת על, כי הייתה חייבת לייצר לעצמה שבבים. כשהמערב מנסה להגביל את סין, זה חוזר אליו כבומרנג. סין היא המדינה עם הזינוק הכי גדול בהשקעה בנושא שבבים ב-2021 והשקיעה 30 מיליארד דולר במפעלים לייצור שבבים. זה עניין של מעט מאוד שנים עד שהסינים יהיו הכי טובים בשבבים".
לצד דהירתה קדימה בתחום הטכנולוגיה, הדומיננטיות הכי גדולה של סין נמצא דווקא בתעשיית המדיה, בטיקטוק. "היכולת לגרום ליוזרים להתמכר, זה מה שהעולם לא הכיר עד עכשיו", אומר פלד וגלוברמן מסביר שבניגוד לטיקטוק הסינית, פייסבוק ואינסטגרם מציגות למשתמש את הפוסטים המובילים של חבריהם. "טיקטוק אמרה ל'מי אכפת מהחברים, אני רוצה להראות את הסרטונים הכי טובים בכלל'. הם מדהימים ביכולת לזהות מה אתה אוהב ומה יגרום לך להתמכר". "זאת החברה שייצרה הכי הרבה הכנסות", מוסיף פלד.
טיקטוק עומדת היום על 12 מיליארד דולר הכנסות, בתוך שש שנים מיום היווסדה. "טיקטוק נכנסה לשדה רווי במתחרים חזקים, היא לא המציאה את העולם כמו פייסבוק", אומר גלוברמן. נראה שחוזקתה של טיקטוק מערערת את המתחרות פייסבוק ואינסטגרם, שעושות שינויים מהותיים כדי להידמות אליה.
לצד השמחה, פלד מסביר כי בסופו של דבר טיקטוק מסוכנת. "כל המידע שאנחנו צורכים בטיקטוק יכול להגיע לידיים סיניות - כולל טביעת האצבע", הוא אומר. "טיקטוק טוענת שהם מעבירים את המידע למהנדסים לצורך פיתוח. אבל את האמריקאים זה לא משכנע", מוסיף גלוברמן. עם זאת, גם חברות אמריקאיות אינן שומרות על הפרטיות של המשתמש. "כדי להגיע לתוך סין, אפל התחייבה בפני שי ג'יפינג לאפשר לסינים לראות את כל מה שקורה באייפון", אומר פלד, "אין הצפנה לאייפונים בסין והכל גלוי".
הסכנות הגדול במשטר
השבוע חברת דידי הסינית חטפה קנס בסך 1.2 מיליארד דולר ממשלת סין על הפרת חוקי פרטיות, כי היא אספה מידע על היוזרים, מה שאסור לפי ממשלת סין. "זה פרדוקס - אם לכם מותר לאסוף כל מידע שבעולם, אז לחברה שבבעלותכם לא יכולה לעשות את זה?", אומר פלד וגלוברמן מוסיף: "החברה צריכה לשרת את הנרטיב של המפלגה ושל המדינה, ככה צריך לשפוט את כל הכלכלה והחדשנות הסינית". היזמים הסינים מיואשים, לא מבינים את החוקים, איך הם צריכים לפעול. "עבור משקיעים סינים וחיצוניים, שמסוכן עבורם להשקיע במדינה הזאת, כי הם לא מבינים את הרגולציה, חוקי המשחק לא ברורים".
>> בזמן שעבדתם, פרק 96: איך משבר האקלים הוא דווקא הזדמנות עצומה להייטק הישראלי?
"מסתבר שב-2017 הסינים הציעו לאמריקאים להשריש את התרבות הסינית בארה"ב, והציעו להם מתנה ב-100 מיליון דולר, לבנות גן סיני בוושינגטון. האמריקאים מאוד התרגשו מהמחווה ואמרו כן. כל החומרים לגן הזה החלו להישלח במעטפות דיפלומטיות, ואז ה-FBI התחילו לחקור וגילו שכל המעטפות האלה היו מלאות בציודי האזנה וריגול", מספר פלד.
"ישראל בין הפטיש לסדן"
מצד אחד, ממשל ביידן מפעיל לחץ על ישראל לנתק את הקשרים עם סין, אבל מצד שני, סקר מצא כי המדינה שהכי אוהבת את סין היא ישראל. "אני חושב שזה קשור לעניין הפוליטי, כי יש איזושהי אהדה בסיסית בין ישראל לסין. 57 אחוז מהישראלים תומכים בהידוק הקשרים הכלכליים עם סין, גם אם זה יביא לפגיעה בזכויות אדם במדינה", אומר גלוברמן.
בשורה התחתונה, לסין יש עוצמה בלתי נלאית, ונשאלת השאלה האם אפשר להתקרב אליה ולעבוד בשיתוף פעולה מבלי לשלם מחיר. הרי מרגע לרגע סין צוברת תאוצה בכל תחום טכנולוגי באשר הוא, אך היחסים איתה עלולים להיות מורכבים.