בזמן האחרון אנחנו שומעים על עוד ועוד חולים במחלת קדחת הנילוס, שנגרמת מעקיצת יתוש. בנוסף, גם הקורונה מתחילה להרים את ראשה שוב וביפן יש מגפה חדשה, ה-Flesh Eating Bacteria. לסיכום - יש לא מעט מחלות חדשות או ישנות שמתפרצות כרגע בעולם.
יועצת לארגון הבריאות העולמי טוענת שכל מה שאנחנו רואים כעת הוא תוצאה של שינויי האקלים ועליית הטמפרטורה הממוצעת שגורמת לזנים להיות להיות עמידים יותר. דבר נוסף שעשוי לחזק את אותן המחלות הוא מושג שנקרא "חוב החסינות", שנגרם מכך שבמשך שנתיים, בתקופת הקורונה, נחשפנו פחות למחלות בעקבות הסגרים והבידוד החברתי ולכן החלשנו את המערכת החיסונית שלנו.
החיסון לקורונה היה ראשון מסוגו - mRNA, שמכניסה תוספת קטנה לתאים האנושיים ומלמדת אותם איך לפתח בעצמם נוגדנים לווירוס. כלומר, החיסון לא פועל ישירות על הווירוס אלא מלמד את התאים שלנו איך להתגונן. זו הייתה הפעם הראשונה שבה יצא לשוק חיסון בשיטה הזאת, והתחזיות דיברו על כך שנפתחה דלת לשלל חיסונים שיעזרו לנו בהמשך להתמודד עם מגוון מחלות אחרות.
ייתכן שאכן נפתחה הדלת כעת - ארגון הבריאות הבריטי היה הראשון בעולם לפתח חיסון לסרטן שמבוסס על אותה טכנולוגיה, ובשבוע שעבר הוא ניתן למטופל הראשון באנגליה. החיסון הזה נועד לגרום להופעה של תגובה חיסונית שתמנע את הופעת הסרטן אחרי ניתוח להסרת גידולים. במצב זה, הגוף יזהה את התאים הסרטניים, יהרוס אותם וימנע מהם לחזור. כלומר, זהו חיסון שמלמד את המערכת החיסונית כיצד לפעול נגד התאים הסרטניים במחלות כמו סרטן המעי הגס, סרטן העור, סרטן הלבלב, הכליות ועוד.
מי שיושב מהצד ומסתכל על הפיתוחים האלה הוא סם אלטמן, מנכ"ל OpenAI. אלטמן הכריז השבוע על שיתוף פעולה עם סטארטאפ רפואי שנותן לאונקולוגים לוח בקרה (דשבורד) הכולל את כל המידע הרפואי שנאסף על חולים בסוג סרטן ספציפי בהתאם לפרמטרים של החולה, כמו בדיקות הדם והמדדים שנאספו ממנו. הדשבורד הזה נותן לרופא המלצות בזמן אמת וממליץ על טיפול מתאים.
זוהי דוגמה אחת לשימושים שאפשר לעשות ב-AI ברגע שהוא פוגש את עולם הרפואה. הבינה המלאכותית יכולה לתכנן תרופות, להתאים אותן לחולים, לנבא מצב רפואי ולסייע בקבלת החלטות - ולפחות במקרה הזה, מדובר ב-100% תועלת חיובית לאנושות.
לצפייה בפרק המלא באפליקציית 12+ לחצו כאן
>> בזמן שעבדתם, פרק 181 - לא צריך יותר מאייפון: כל החידושים בבינה המלאכותית של אפל